Menu
Jongste basisploeg Ajax in tien jaar

Jongste basisploeg Ajax in tien jaar

Ajax’ thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles (3-1 winst) was op het eerste oog een duel als zovele. Wie de startende elf van Frank de Boer nader bekeek, of beter gezegd: becijferde, ontdekte de jongste Amsterdamse basiself in tien jaar tijd. De gemiddelde leeftijd van de Ajacieden was zaterdag slechts 22 jaar en 75 dagen.

Ajax kwam daarmee aardig in de buurt van het elftal jonkies dat het op 12 september 2004 In Eredivisieverband opnam tegen ADO Den Haag: 3-3. In de Hofstad was de gemiddelde leeftijd van de Ajacieden destijds nog iets jonger: 22 jaar en 37 dagen. De jongste Ajax-spelers van toen luisterden naar namen als Maarten Stekelenburg, Wesley Sneijer, Nigel de Jong, Rafael van der Vaart en John Heitinga. In het decennium dat daarop volgde was het elftal waarmee Ajax begon gemiddeld genomen dus nooit zo jong als zaterdag tegen Go Ahead Eagles.

Vooral De Boers keuzes voor Jairo Riedewald (met 18 jaar Ajax’ benjamin) en Anwar El Ghazi (19) brachten de gemiddelde leeftijd zaterdag drastisch omlaag. De tieners moesten dinsdag in het UEFA Champions League-treffen met FC Barcelona nog genoegen nemen met een invalbeurt. El Ghazi nam de plek in van Niki Zimling. De 29-jarige Deen was midweeks in Nou Camp basisspeler. Ook de absentie in de basisploeg van Niklas Moisander (29), Nick Viergever (25) en Kolbeinn Sigthórsson (24) klonk door in het moyenne.

Invaller Sigthórsson bereikte tegen de Eagles wel een bijzondere mijlpaal. De IJslander speelde zijn 100ste Eredivisiewedstrijd. Sigthórsson droeg in die reeks 32 keer het shirt van AZ. Tot slot nog een mooie mijlpaal: de 3-1 van Lasse Schöne betekende zijn vijftigste doelpunt in de Eredivisie.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst