Menu
Jonk: 'Eerste helft van hoog niveau'

Jonk: 'Eerste helft van hoog niveau'

Door een eclatante 3-6-zege op Paris Saint-Germain greep Ajax A1 de groepswinst in de UEFA Youth League. Wim Jonk zag zijn ploeg, net zoals tegen AZ afgelopen zaterdag, opnieuw een sterke wedstrijd spelen. ,,Deze ploeg herbergt zoveel creativiteit. "

Jonk: ,,Zeker de eerste helft was een hoog niveau. We verzuimden toen om eerder afstand te nemen. Dan staat het 'maar' 2-0 bij rust. PSG is fysiek sterk, maar verdedigend en qua positiespel waren wij sterker.”

Na de hervatting zag Jonk het spelpeil zakken. ,,We liepen teveel naar achteren. Misschien kwam dat ook door de vermoeidheid. Het veld was drassig en zwaar. Uiteindelijk krijgen we nog genoeg kansen en beslissen we het ook. We werden ook wat speels door de vele ruimte die we kregen. Daar gingen we niet altijd goed mee om. Dat is ook de jeugdigheid. Dat hoort erbij. Als we er elke week zes maken, doen we het goed.”

Uitblinker was spits Zakaria El Azzouzi, die vier keer scoorde en daarnaast nog een assist verzorgde. De dribbelaar kreeg tegen PSG de voorkeur boven Adham El Idrissi, die normaliter een van drie aanvallers is bij de A1. ,,Zakaria kreeg nu het vertrouwen. Wij weten al langer wat hij kan en we spelen veel wedstrijden. Goed om te zien dat het zo uitpakt. Dit was de ideale tegenstander voor hem. Met zijn hoge rendement kon hij optimaal profiteren van de ruimtes die er ontstonden.”

Ajax staat met elf punten aan de leiding en kan door naaste belager FC Barcelona nog wel worden achterhaald, maar door een beter onderling resultaat niet meer worden gepasseerd. In de volgende ronde treffen de talenten een nummer twee uit een van de andere groepen. Jonk heeft niet echt een voorkeur voor een bepaalde tegenstander. ,,Dat maakt helemaal niet uit.”

Of Ajax nu ook een van de kandidaten is voor de eindwinst in de Youth League is, weet Jonk niet. ,,Als ik het goed heb begrepen, gaat het in de knock-out fase om enkele wedstrijden. Dit is een goed podium voor die jongens. Het zijn leuke wedstrijden. En zo kunnen ze ook wennen aan drie duels in een week. Als we ons eigen spel spelen, kunnen we van iedereen winnen.”

Komende zaterdag kunnen de talenten weer vol aan de bak. Dan staat de kraker tegen Feyenoord A1 op het programma en verdedigt men de koppositie in de competitie. De Rotterdammers werden in augustus nog met 3-2 geklopt in de strijd om de Supercup.

Tekst: Ajax.nl/Tom van der Wilt
Foto: Ajax.nl/Louis van der Vuurst