Menu
Jonk meestal succesvol bij Ajax - PSV

Jonk meestal succesvol bij Ajax - PSV

Ajax hervat zondag de competitie met een thuiswedstrijd tegen PSV. In dat duel kan de koploper van de Eredivisie de club uit Eindhoven op een schier onoverbrugbare achterstand van veertien punten zetten. Wim Jonk, hoofd jeugdopleiding van Ajax, droeg in zijn loopbaan onder meer de tricots van beide clubs. Ironisch genoeg trok hij ook als PSV’er vaak aan het langste eind.

,,Ik kan me nog wel wat wedstrijden herinneren", zegt de voormalig international, die 49 keer voor Oranje uitkwam. ,,Ik weet nog dat we met Ajax wonnen, onder meer door twee rake vrije trappen van Jan Wouters", doelt hij op de 3-2-zege uit het seizoen 1989/1990. ,,Of de 2-0-overwinning in een zeiknat Olympisch Stadion. Rob Witschge scoorde toen twee keer tegen Hans van Breukelen, die bij PSV keepte."

Alleen in het vijfde en laatste seizoen van Ajacied Jonk delft de recordkampioen in eigen huis het onderspit tegen PSV. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat Jonk die middag afwezig is. Dennis Bergkamp is er wel bij en scoort zelfs de gelijkmaker, maar ook het andere lid van het technisch hart van Ajax moet lijdzaam toezien hoe Wim Kieft en Arthur Numan de strijd in Eindhovens voordeel beslissen: 1-2.

Dat PSV zich beleidsmatig aan Ajax lijkt te spiegelen deert Jonk niet. ,,Dat is toch een mooi compliment, want schijnbaar zien ze er iets in." Dat PSV zich beleidsmatig aan Ajax lijkt te spiegelen deert Jonk niet. ,,Dat is toch een mooi compliment, want schijnbaar zien ze er iets in."

Jonk en Bergkamp vertrekken aan het eind van dat seizoen naar het Italiaanse Internazionale. Twee jaar later verkast laatstgenoemde naar Arsenal. Jonk daarentegen wordt na onder anderen Ruud Geels, Arie Haan en Ronald Koeman de veertiende ex-Ajacied die naar Eindhoven vertrekt. In dienst van PSV wint hij tweemaal op Amsterdamse bodem en speelt hij een keer gelijk. ,,Met PSV won ik hier meestal", wijst hij daarnaast op de in 1996 veroverde Johan Cruijff Schaal (0-3 winst, red.). ,,In de competitie won PSV in het seizoen 1996/1997 met 0-2 in Amsterdam en maakte ik de eerste treffer", blikt de Volendammer terug op de editie waarin invaller Marcio Santos na amper negentien seconden spelen met rood van het veld moet.

Juist in die periode lijkt er sprake van een soort machtswisseling. ,,PSV had toen ook heel veel kwaliteit in de ploeg, maar Ajax ook. Hoewel het vanaf 1996 bij Ajax minder werd en wij juist aan de deur klopten. Wij speelden met PSV ook vrij aanvallend, terwijl het voorheen vaak een counterploeg was, zeker tegen Ajax. Ajax werd dan ook vaak verrast door de snelle omschakeling van PSV. Daarnaast hadden ze in Eindhoven goede spitsen, die vaak het verschil konden maken."

Een kleine twintig jaar later is Jonk op jeugdcomplex de Toekomst druk bezig met allerlei hervormingen. Daarnaast kijkt hij met een schuin oog naar alle talenten die bij het eerste elftal aan bod komen en Ajax de drie punten tegen PSV moeten bezorgen. ,,Ondanks de jeugdige leeftijd van onze selectie speelt iedereen al jaren op een bepaald niveau, dus je mag iets van ze verwachten in een topwedstrijd. Het is te hopen dat ze de lijn van voor de winterstop kunnen doortrekken. Zeker als je thuis speelt, ben je natuurlijk de favoriet."

Hoewel PSV in de Eredivisie slechts zevende staat, is de Noord-Hollander op zijn hoede. ,,Daarin schuilt juist ook een gevaar. Ze hebben eerder bewezen dat ze kunnen verrassen. Het gaat erom dat je zelf scherp bent en de ruimtes zo kunt krijgen dat je de kwetsbare kanten van PSV blootlegt. Verder is het belangrijk dat Ajax het een hele wedstrijd kan volhouden. We hebben in elk geval weinig blessures, dus het ziet er goed uit."

Dat PSV zich beleidsmatig aan Ajax lijkt te spiegelen deert Jonk niet. ,,Dat is toch een mooi compliment, want schijnbaar zien ze er iets in." In navolging van het huwelijk tussen Ajax en Frank de Boer stelde PSV - aan het begin van dit seizoen - met Phillip Cocu een jonge trainer aan uit eigen gelederen. Verder werden oud-spelers teruggehaald voor de jeugdopleiding en werd het vizier gericht op de eigen talenten. Al heeft dat laatste volgens Jonk te maken met de tand des tijds. ,,PSV en Feyenoord hebben ook een opleiding en zien eveneens het belang om zelf spelers op te leiden. Dat PSV die lijn ook heeft ingezet is denk ik alleen maar goed voor het Nederlandse voetbal. Ik vind het in elk geval een uitstekende tendens."

Ajax - PSV begint zondag om 16:30 uur in de Amsterdam ArenA.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees