Menu
Jonk verheugt zich op drieluik

Jonk verheugt zich op drieluik

Ajax en Volendam zijn deze dagen - meer dan ooit - onlosmakelijk met elkaar verbonden. Eerst werd de voetbalwereld op 19 september opgeschrikt door het overlijden van Gerrie Mühren. Woensdagavond treffen Ajax en Volendam elkaar in het bekertoernooi. Drie dagen later volgt Ajax Zaterdag 1 - RKAV Volendam. Tot slot staat er volgende week maandag opnieuw een onderling duel op het programma in de Jupiler League: Jong Ajax - FC Volendam. Volendammer Wim Jonk laat zijn licht schijnen over het drieluik tussen beide clubs.

Jonk, die bij Ajax deel uitmaakt van het technisch hart, bewandelde precies twintig jaar na zijn dorpsgenoot Gerrie Mühren hetzelfde pad door FC Volendam te verruilen voor Ajax. Niet geheel toevallig gezien de wijze voetballessen die hij kreeg van de te vroeg overleden voormalige middenvelder, die hij als kind al bewonderde. ,,Toen ik jong was, was Gerrit natuurlijk een prachtige speler, die in de nadagen van zijn carrière zat. Hij was iemand tegen wie ik opkeek, maar die ook een voorbeeld was vanwege alle prijzen die hij had gewonnen", doelt de 49-voudig international op onder meer de drie Europa Cups 1. ,,In ons eigen dorp was Gerrit iemand met heel veel aanzien en een prachtige speler, die bekend stond om zijn techniek. Toen hij in zijn nadagen weer bij Volendam ging spelen vond ik het prachtig om naar hem te gaan kijken. Dat was voor een jong ventje smullen geblazen. Hoe simpel hij het voetbal deed lijken was al een kunst op zich."

De paden van Jonk en Mühren kruisten elkaar voor het eerst toen eerstgenoemde 17 jaar oud was. ,,Gerrit was toen assistent-trainer van Volendam. Ik was toen nog schilder, maar mocht van mijn baas ook ’s ochtends trainen, terwijl we destijds alleen ’s middags trainden. Alle trainingen die ik van hem kreeg waren op techniek gebaseerd. Het sprak mij dan ook enorm aan. Later hadden we ook veel contact over de manier van passen, vrijlopen, juiste keuzes maken in het veld en nog meer van dat soort dingen. Ik vond het prachtig om van iemand die alles al had meegemaakt te leren. Ik heb ook alles onthouden en wist dat ik er later zelf iets mee zou gaan doen, want het heeft zo veel toegevoegde waarde gehad. Daarom werk ik nu bij Ajax op dezelfde manier."
Jonk had in elk geval meer dan alleen een zakelijke band met zijn voormalige mentor. ,,Ik kende Gerrit goed en ben regelmatig bij hem thuis geweest. Hij was gewoon een ontzettend fijn mens. Het was gisteren ook een prachtig eerbetoon aan een uniek mens", blikt hij kort terug op de uitvaart van de oud-Ajacied die dinsdag plaatshad.

Wim Jonk als speler van Ajax in actie tegen HFC Haarlem. Wim Jonk als speler van Ajax in actie tegen HFC Haarlem.

Behalve Mühren en Jonk zijn er meerdere spelers geweest die overstapten van FC Volendam naar Ajax, zoals jongere broer Arnold Mühren en Keje Molenaar. Jonk heeft wel een verklaring voor de band tussen beide clubs. ,,Dat Gerrit, Arnold en Keje bij Ajax zijn doorgebroken schepte al een band, maar eigenlijk liggen Ajax en Volendam van oudsher dicht bij elkaar. Volendammers houden ook van techniek en technisch vaardige spelers. Dat zie je terug in de jeugdopleiding, waar veel op techniek is gebaseerd. Bij Ajax vinden ze het ook mooi om Volendammers te zien voetballen. Daarnaast liggen Amsterdam en Volendam dicht bij elkaar."

Hoewel er momenteel geen Volendammers in het eerste elftal van Ajax spelen, zijn ze wel vertegenwoordigd in de jeugdopleiding van de club. ,,En ook deze jongens zijn leuke, creatieve voetballers", stelt de sierlijke middenvelder van weleer. ,,Andersom zijn er ook legio voorbeelden van jongens die via Ajax bij Volendam zijn terechtgekomen. Zelfs jongens die daarna weer zijn teruggekeerd bij Ajax. Dat is altijd een wisselwerking geweest. Vooral omdat je weet dat zulke jongens bij je passen."

Jonk kijkt dan ook met extra aandacht naar drieluik tussen Ajax en Volendam. ,,Ik vind het altijd interessant, zelfs al de jeugdteams elkaar treffen. Ajax heeft ook altijd veel moeite met Volendam, met name omdat ze daar weten hoe ze Ajax moeten bestrijden. Ze begrijpen het spel, weten hoe Ajax wil spelen en durven daar ook iets tegenover te zetten waar Ajax moeite mee heeft. Volendam speelt ook altijd met buitenspelers en creatieve jongens aan de zijkant."

Vooral het bekerduel van woensdagavond zal door Jonk met interesse worden gevolgd. ,,Volendam zit evenals Ajax in een moeilijke fase, dus daarom wordt het ook een interessante wedstrijd. Als Volendammers lang meedoen in een wedstrijd worden ze heel gevaarlijk, dus je moet proberen zo snel mogelijk afstand te nemen. Ajax heeft natuurlijk tegen PSV een enorme tik gehad, maar zullen toch iets willen rechtzetten. Normaliter moet Ajax thuis natuurlijk het verschil maken."

Het grootste gevaar van de nummer vijftien uit de Jupiler League komt dit seizoen van Robert Mühren, de topscorer en het 24-jarige neefje van Gerrie en Arnold Mühren. ,,Robert is een echte Volendam-speler, die technisch vaardig is en af en toe wat stroperig oogt. Ook ziet hij het spel snel en raakt hij niet in paniek als hij voor de goal komt. Dat zie je ook aan zijn lepe doelpunten. Hij heeft daar gewoon gevoel voor. Ik ben ook blij voor hem dat hij tegenwoordig wekelijks speelt. Alleen zou hij soms nog iets dominanter kunnen zijn, maar daarin moet hij ook groeien."

Mühren oogt een tikkeltje flegmatiek, een veelgehoorde eigenschap wanneer Volendamse spelers ter sprake komen. ,,Maar het lijkt ook vaak alsof", zegt Jonk. ,,Ik kreeg vroeger zelf ook altijd dat verwijt, terwijl ik van binnen kookte maar dat niet liet zien. Ook spelers als Gerrit en Arnold Mühren lieten gewoon de bal het werk doen en maakten de juiste keuzes."

Na de verrichting van het eerste elftal en Ajax zaterdag 1 is het maandag de beurt aan Jong Ajax, dat de degens kruist met Volendam. ,,Voor onze jongens is dat een mooie graadmeter. Ik kijk vooral hoe die jongens sommige principes oppakken. Zeker in de Jupiler League waarin vrij snel wordt ‘doorgedekt’, waardoor er veel ruimte is voor duelkracht en één-tegen-één situaties. Ook durven ze in de Jupiler league vaak meer risico’s te nemen. Verder is er meer strijd, waardoor je moet zien los te komen. Dat vergt iets anders van de spelers dan ze gewend zijn. Het is leuk om te zien hoe ze daar mee omgaan. Ik denk in elk geval dat het een heel goede stap is naar het eerste elftal."

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Ajax Archief