Menu
Jonkies Ajax verslaan titelhouder Milan

Jonkies Ajax verslaan titelhouder Milan

Ajax bekroonde het droomseizoen 1994-1995 met winst van de UEFA Champions League. De Ajacieden van trainer Louis van Gaal schreven sportgeschiedenis. Twintig jaar na de eerste succesvolle stappen richting dat succes blikt Ajax.nl terug op dat bijzondere seizoen. Deel 1: Sensatie! Ajax-jonkies verslaan op 14 september 1994 gelouterde en gelauwerde topploeg AC Milan.

Een seizoen dat zal eindigen op een overvol Museumplein begint in zalige onwetendheid. Als de voetbaljaargang 1994-1995 gloort, gloeit Ajax na van het behaalde 24e landskampioenschap. ‘De glans van De Schaal neemt Ajax mee in het nieuwe seizoen en die glans strekt tot eer’, laat Ajax-voorzitter Michael van Praag optekenen in de Ajax Presentatiegids voor 1994-1995. De titel brengt verplichtingen met zich mee, weet de preses aan de vooravond van het nieuwe seizoen. ‘Van een kampioen – en zeker wanneer die kampioen Ajax heet – wordt meer, nóg meer verwacht. (…) De lauweren zijn niet om op te rusten maar zijn een stimulans om elke keer opnieuw te presteren. Het is aan onze directeur betaald voetbal, Louis van Gaal, en zijn staf toevertrouwd om het Ajax van 1994-1995 het voetbal te laten spelen, waarmee het Ajax-publiek zich verbonden voelt: aanvallend, avontuurlijk en winnend.’

Ook de directeur betaald voetbal zelf blikt vooruit op het voetbalseizoen dat wacht. Met het kampioenschap heeft Ajax ook zijn eerste deelname afgedwongen aan de UEFA Champions League. Negen jaar terug speelden de Amsterdammers hun laatste wedstrijd in de toenmalige Europa Cup voor landskampioenen. Er valt, in de nieuwbakken Champions League, vooral (veel) meer geld te verdienen voor deelnemende landskampioenen. Van Gaal: ‘Ajax (…) wacht een prachtige uitdaging die Champions League heet, met gegarandeerd zes wedstrijden van topniveau, wedstrijden die niet alleen fysiek, maar ook mentaal veel van de Ajacieden zal eisen.’ Waarna Van Gaal zijn column afsluit met de uitgesproken hoop dat de aanvallende speelstijl Ajax ver zal brengen. Vooral Europees. ‘Dat hebben wij al eens bewezen in het UEFA Cup-toernooi, maar het zou uiteraard fantastisch zijn wanneer wij dat ook in de prestigieuze Champions League konden doen.’

De Ajacieden kunnen, alle mooie, ambitieuze en met hoop geladen woorden ten spijt, Europees direct aan de bak. Een aantrekkelijkere ‘debuuttegenstander’ als regerend Champions League-titelhouder AC Milan is er niet. Zeker niet in poule D. Austria Salzburg en AEK Athene zijn in de poulefase vermoedelijk toch van een compleet andere orde. De Milanisti speelden een seizoen eerder in de finale de huizenhoge favoriet FC Barcelona finaal van de mat: 4-0. Het jonge, gretige Ajax van Van Gaal wacht op 14 september een mooie vuurdoop als AC Milan op bezoek komt in het Olympisch Stadion.


Het is direct buigen of barsten, zo lijkt het voor de Ajacieden. Het is deze regenachtige, kletsnatte woensdag de cuphouder die buigt en barst. Ajax beleeft een sensationele start op het hoogste Europese voetbalpodium. Milan wordt ijskoud getrakteerd op een 2-0-nederlaag. Het is voor de Italianen de grootste nederlaag in Europa in zeven jaar. Voormalig Milan-speler Frank Rijkaard is een drijvende kracht in het zorgvuldig spelende Ajax-elftal. Naast het sportieve, valt er deze avond voor de vedette ook persoonlijke eer te verdienen tegen zijn voormalige clubgenoten. Al maakt de kletsnatte ondergrond mooi voetbal echter wel bijzonder lastig.

Als Ronald de Boer de score na 51 minuten met een listige boogbal heeft geopend, schiet Jari Litmanen - op perfect aangeven van Marc Overmars - Ajax definitief naar de overwinning. Het met 39.000 toeschouwers niet eens uitverkochte Olympisch Stadion reageert uitzinnig. Ook Van Gaal en zijn Ajacieden zijn uiteraard door het dolle heen.

,,We hebben toch de kampioen van Europa verslagen. De uitslag had ook nog hoger kunnen uitvallen. Wij wilden scoren, Milan alleen de nul houden. Ajax wordt nu de ploeg waarop de andere teams zich zullen richten’’, realiseert Van Gaal zich al snel na de ouverture. ,,De druk op ons zal toenemen. De wedstrijden tegen AEK Athene en Salzburg zouden wel eens moeilijker kunnen worden dan de wedstrijd tegen AC Milan. Maar we moeten niet vergeten dat dit een moment is. Een heel mooi moment, maar het gaat om de lange termijn.’’

Milan-coach Fabio Capello voert na afloop vooral excuses aan. ,,Door blessures (en schorsingen, red.) was er van een ideale voorbereiding geen sprake. Het is logisch dat je tegen een team als Ajax, dat ik persoonlijk tot een van de topclubs in Europa reken, dan problemen krijgt.’’ Hoe bijzonder de overwinning is, blijkt wel uit het tafereel in de kleedkamergang. Na afloop van de eerste groepswedstrijd meldden de Ajacieden zich massaal bij de kleedkamer van Milan om een rood-zwart shirtje te bemachtigen. ,,Het is toch een mooi aandenken aan zo’n wedstrijd, een shirt van Savicevic’’, oordeelt doelpuntenmaker Ronald de Boer bij het verlaten van het stadion. ,,Het blijven toch heel grote voetballers.’’

Het zelfvertrouwen bij de Ajacieden blijkt met de zege op de titelhouder exponentieel gegroeid. De glansrijk gewonnen openingswedstrijd blijkt de eerste stap richting heel veel meer moois.

Wat gebeurde er verder in de clubhistorie op 14 september?

14 september 1969: Tom Söndergaard speelt zijn eerste officiële wedstrijd als Ajacied. In zijn enige seizoen in Ajax 1 komt de Deen tot 10 officiële wedstrijden en 2 treffers.

14 september 1974: Geboortedag Sunday Oliseh. In zijn twee seizoenen als Ajacied draagt de Nigeriaan in 76 duels het Ajax-shirt en scoort de verdediger 9 keer.

14 september 1980: Piet Hamberg maakt in de thuiswedstrijd tegen PSV (5-2) voor het eerst zijn opwachting in Ajax 1. Tussen september 1980 en oktober 1981 speelt Hamberg 22 officiële duels. Hij scoort vijf keer.

14 september 1989: FK Austria Memphis is de heenwedstrijd in de eerste ronde van de UEFA Cup. In Wenen gaan de Ajacieden van Leo Beenhakker met 1-0 onderuit. Twee weken later vindt tijdens de return in de Meer het ‘staafincident’ plaats. (Zie ook: 27 september 1989)

14 september 2002: Jari Litmanen maakt in de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle (2-0) zijn rentree bij Ajax. (zie ook 23-8-1992 en 16-5-1999). Ook rentree Richard Witschge; de linkspoot maakt zelfs voor de tweede keer in zijn carriere zijn rentree in Ajax 1.

14 september 2011: Dmitry Bulykin maakt zijn officiële Ajax-debuut in de slotfase van het Champions League-treffen met Olympique Lyon (0-0).

14 september 2013: In de week waarin hij zijn eerste Ajax-contract tekende, speelt Lerin Duarte thuis tegen PEC Zwolle (2-1) zijn eerste wedstrijd als Ajacied.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Marc Overmars aan de bal tijdens het kletsnatte maar succesvolle duel met AC Milan. Marc Overmars aan de bal tijdens het kletsnatte maar succesvolle duel met AC Milan.