Menu

Jonkies mogen genieten van winst

Carpe Diem zie je regelmatig op een huis staan. Het bordje zou ook niet misstaan aan de muur van de ArenA. 'Pluk de dag', of te wel 'geniet van het moment'. Want tegen ADO Den Haag moest trainer Ronald Koeman weer improviseren, nadat vice-aanvoerder Rafael van der Vaart als elfde (!) afhaakte met een blessure. Koeman koos voor de jeugd. ,,Speel zoals je dat bij de A1 gewend was", gaf hij de zeventienjarige debutant Ryan Babel als opdracht mee. Babel genoot van de dag en zag zijn kersverse team met 4-0 winnen van ADO Den Haag.

Om niet nog meer aan de vaste patronen van het elftal te tornen, liet Koeman Babel debuteren. Want als zijn eerste tot en met vierde spits (Ibrahimovic, Sonck, Van der Vaart en Culina) helemaal niet of niet helemaal fit zijn, kiest de trainer liever voor een Ajacied die gewend is aan de positie en de speelstijl. Dan gaat Koeman niet meer kunstgrepen toepassen dan noodzakelijk. ,,Dat hij gewend is aan die positie gaf de voorkeur en hij heeft het prima gedaan. We vroegen natuurlijk nogal wat van hem. Hij is net van de A-junioren naar Jong Ajax gegaan, maar hij is prima gedebuteerd.”

De trainer kreeg deze zondag hulp van de tegenstander. ADO Den Haag kon niet veel, wilde niet veel en deed niet veel. Hoe anders was dat bij Ajax. Dat kon deze wedstrijd weer veel, wilde veel en deed veel. Dat ADO Den Haag de ideale tegenstander lijkt voor Wesley Sneijder en Victor Sikora kwam ook weer uit. Sneijder nam na rust afscheid van het publiek, omdat hij wat last had van zijn rug. Maar toen had hij wel weer twee assists en een doelpunt op zijn naam gezet.

De eerste assist kwam uit een vrije trap. De bal kreeg een flinke dosis effect mee en leek nog te worden aangeraakt door óf Ryan Babel, óf Nigel de Jong óf Johnny Heitinga. Maar uiteindelijk kreeg Den-Haagspeler Toda de goal uiteindelijk op het conto. Assist nummer twee van Sneijder was een snijdende één-twee met vriend Sikora, die beheerst afrondde en zo zijn zesde goal in acht wedstrijden tegen ADO Den Haag produceerde. Het doelpunt van de kleine man uit Utrecht zelf was zowel simpel als fraai. Nadat Babel in de 38ste minuut stond te 'pielen' met de bal nam Sneijder het over en schoot goed binnen, 3-0.

Na rust ging behalve Sneijder ook Tomás Galásek van het veld. De Ajacied speelde zijn honderdste competitiewedstrijd voor de Amsterdamse club en droeg de aanvoerdersband. Hij ging acht minuten voor tijd van het veld bij een 4-0 voorsprong. Het vierde doelpunt was door de vervanger van Sikora, die in de 65ste minuut onder luid applaus het veld verliet, Nicolae Mitea fraai binnen geschoten. De Tsjech droeg de band voor de slotfase over aan John O’Brien die met de uit Brazilië teruggekeerde Maxwell voor zich op linkshalf, een fantastische wedstrijd speelde en ADO’s beste man Romeo Castelen onzichtbaar maakte.

Zo viel er deze middag veel te genieten voor de Ajax-supporters. Koeman kon - gematigd door de enorme blesssurelast - toch redelijk tevreden vooruit blikken, de jeugd heeft weer meer ervaring opgedaan en de ploeg kan het vizier in alle rust richten op PSV. ,,De uitslag was prima”, vond Koeman. ,,We hadden het geluk dat we snel op 1-0 kwamen, wij bleven kansen creëren en na 2-0 was de wedstrijd vrij vroeg gespeeld. We hoopten dat we in de tweede helft ook nog spektakel konden brengen, maar dat gebeurde te weinig. We moeten reëel zijn. De prestatie was prima en de uitslag goed.”

Zijn collega Lex Schoenmaker zal het enigszins jaloers hebben aangezien. Hij heeft vier versterkingen erbij gekregen sinds de winterstop, die nog wel moeten wennen. ,,We probeerden alles om die veertienjarigen aan de zijkant af te stoppen, maar slaagden daar niet in”, verbeet een zuur lachende Schoenmaker zich.

Op de vraag aan Ronald Koeman of hij verwacht dat hij veel van die jonkies ook volgende week zal moeten zetten, reageerde de Ajax-trainer gevat. ,,Ik zie het wel. Misschien moet ik komende week ook eens bij de B-tjes gaan kijken.” Om er serieus aan toe te voegen: ,,Het elftal dat er vandaag stond was volwaardig, op de voorhoede na. We hebben het goed gedaan, maar laten we eerst genieten van deze overwinning en laten de jonge jongens van hun spel genieten. Daarna richten we ons op PSV.” Carpe Diem!