Menu
Jonkies tonen veerkracht tegen Inter

Jonkies tonen veerkracht tegen Inter

Ajax was met een heel jong elftal niet opgewassen tegen het ‘grote’ Internazionale. De Italianen wonnen met 0-1, waardoor de ploeg van Marco van Basten als vierde eindigde op het Amsterdam Tournament.

Miralem Sulejmani was nog dicht bij de gelijkmaker. Miralem Sulejmani was nog dicht bij de gelijkmaker.

De titel ging net zoals afgelopen jaar naar Arsenal. De Londenaren zetten vrijdagavond met een 2-3-zege op Ajax al een flinke stap in de richting en speelden een dag later met 1-1 gelijk tegen Sevilla. Om de titel nog binnen te halen had Ajax met 4-0 moeten winnen van Internazionale: een bij voorbaat eigenlijk al onmogelijke opgave voor het jonge team dat Marco van Basten het veld instuurde. Met voetballers als Toby Alderweireld (zaterdag aan de selectie toegevoegd), Gregory van der Wiel, Javier Martina en Donovan Slijngard begon Ajax met een piepjong elftal tegen de Italiaanse kampioen. Een elftal dat het met name de eerste tien minuten heel zwaar had. ,,We hadden in de eerste tien minuten al met vier doelpunten verschil voor kunnen staan”, zei Internazionale-coach José Mourinho. ,,Ajax speelde met heel veel jonge spelers en die hadden in de beginfase moeite met de druk die wij zetten. Maar daarna deden ze het uitstekend, moet ik zeggen. Marco is vast tevreden over de manier waarop die jongens het gedaan hebben. Zo’n wedstrijd is ook goed voor hun ontwikkeling.”

Ondanks een aantal goede kansen van de Italianen bleef het bij 0-1. De treffer viel na vijf minuten. Adriano werd mooi vrijgespeeld door Muntari, kon doorlopen richting het doel van Stekelenburg en schoot knap binnen. Even daarvoor was Luis Figo al dicht bij een doelpunt en vlak na de 0-1 redde Stekelenburg bij een open kans voor Zlatan Ibrahimovic. Van Basten gaf toe dat hij inderdaad getwijfeld had of het verstandig was om met zo’n jong en onervaren team aan te treden tegen Internazionale, dat zeker niet met een B-elftal speelde. ,,Je reputatie staat natuurlijk op het spel”, vertelde de Ajax-trainer. ,,Maar je kan gewoon niet twee dagen achter elkaar jongens negentig minuten laten voetballen. Dat is misschien jammer voor het publiek, maar ik denk dat het een logisch gevolg is als je teams twee wedstrijden in twee dagen laat voetballen. Wat mij betreft zit er volgend jaar weer een dag tussen de duels.”

Van Basten zag na de eerste tien minuten dat zijn team steeds beter begon te draaien. Kansjes waren er voor Dario Cvitanich (samen met Stekelenburg de enige Ajacied die wel twee dagen achter elkaar in de basis begon), Siem de Jong en Dennis Rommedahl. Toch bleef Inter de baas op het veld. De Italianen waren in de 30ste minuut via Figo en in de 56ste minuut via Ibrahimovic heel dicht bij een verdubbeling van de score, maar steeds stond de paal in de weg. In de tweede helft werd er door beide partijen veel gewisseld. Bij Ajax maakte Cvitanich plaats voor Miralem Sulejmani en bracht Van Basten met Huntelaar en Gabri ook wat meer routine in het veld. Het leverde nog bijna de gelijkmaker op. Sulejmani schoot in de 87ste minuut van dichtbij op doelman Francesco Toldo en Donovan Slijngard zag even daarna zijn voorzet vanaf links in het Italiaanse doel belanden.

Door het verlies eindigde Ajax op de laatste plaats in het eindklassement. Geen probleem volgens Van Basten. ,,Tegenstanders als Adriano en Ibrahimovic, ga er maar aan staan. Ik denk dat de jonge jongens vandaag heel veel ervaring hebben opgedaan en ik denk dat ze terug kunnen kijken op een mooie avond.”

Alderweireld deed dat zeker. Hij was vanochtend nog met Jong Ajax op trainingskamp toen hij te horen kreeg dat hij zich moest melden bij de A-selectie. ,,Dat ik gespeeld heb was echt een jongensdroom”, vertelde de Belg voor de camera’s van Ajax TV. ,,Zo snel kan het gaan in het voetbal. In een keer speel je tegen de top van Europa, echt een prachtige ervaring.”

Een andere jongeling beleefde een mindere avond: Mitchell Donald. Hij liep een blessure op aan zijn linkerknie. Onderzoek in het ziekenhuis moet uitwijzen hoe ernstig het is.

Benieuwd naar reacties van onder andere Zlatan Ibrahimovic, Marco van Basten en Toby Alderweireld?
Houd dan de website van Ajax TV in de gaten >>