Menu
Jubilaris Kraan trots op mijlpaal

Jubilaris Kraan trots op mijlpaal

André Kraan viert binnenkort zijn zeventigjarig lidmaatschap van Ajax. De 83-jarige Amsterdammer zat gedurende verschillende periodes tussen 1961 en 1997 liefst 27 jaar in het bestuur van Ajax. Ook tegenwoordig is het erelid nog steeds actief voor de club.

Als voormalig bestuurslid was Kraan in het verleden vooral gewend om festiviteiten voor anderen te organiseren. ,,Nu ben ik zelf eens aan de beurt”, zegt hij met een bescheiden glimlach om zijn mondhoeken. ,,Zeventig jaar lid van Ajax is natuurlijk een unicum. Het is toch wel leuk. Zonder dat je daar nu kapsones van moet krijgen. Feit is wel: als je ergens zo lang zit, is daar een reden voor. Ik heb het gewoon nog steeds naar mijn zin bij de club.”

Met plezier doet hij zijn verhaal op sportpark de Toekomst. Kraan is blij dat hij deze zaterdagmiddag na een paar weken afwezigheid weer eens bij de jeugdelftallen kan komen kijken. De A1 speelt thuis, en daar wil hij graag bij zijn. ,,Ik hecht aan het verenigingsleven. Al is er wel veel veranderd in de loop der jaren. Toch blijf ik hier altijd graag komen.”

De jubilaris is nog steeds actief bij Ajax betrokken. Samen met zijn collega-erelid Wim Schoevaart (92 jaar oud en 80 jaar lid van Ajax) ontvangt hij bij iedere thuiswedstrijd de scheidsrechter in de Amsterdam ArenA. ,,Ook als MVV woensdagavond op bezoek komt, zullen we scheidsrechter Makkelie weer netjes opvangen.” Voorheen verzorgde Kraan ook de begeleiding van de arbiters. Maar sinds hij vorig jaar een hersenintact kreeg, doet hij het rustiger aan. ,,Gelukkig ben ik er nog heel goed van afgekomen. Zeker als ik het vergelijk met andere mensen die hetzelfde als ik hebben gehad. Buiten dat ik tegenwoordig wel eens wat vergeet en geen auto meer mag rijden, gaat het prima.”

Kraan (links) naast Schoevaart tijdens een feest van Lucky Ajax in 2006. Kraan (links) naast Schoevaart tijdens een feest van Lucky Ajax in 2006.

In 1940 maakte Kraan zijn entree bij Ajax. Hij werd opgemerkt tijdens een schoolvoetbaltoernooi op het Ajax-terrein. Later speelde hij als A-junior onder meer samen met Rinus Michels. Ook zat hij een keer op de bank bij Ajax 1 tijdens een wedstrijd tegen Oosterparkers. Tot een officieel debuut kwam het nooit. Wat dat betreft was zijn tijd als honkballer bij Ajax een stuk succesvoller. In vijftien jaar speelde Kraan liefst 350 wedstrijden op het hoogste niveau voor de vroegere honkbaltak van Ajax. ,,Vooral het catchen vond ik altijd erg leuk. Veel voetballers honkbalden tijdens de zomermaanden, al waren de trainers daar niet zo blij mee. Die hadden liever dat we onze rust pakten tijdens de zomerstop.”

In zijn tijd als bestuurslid maakte Kraan vier verschillende voorzitters (Jan Melchers, Jaap van Praag, Ton Harmsen en Michael van Praag) mee. Tussen 1961 en 1997 was hij in verschillende periodes als bestuurslid aan de club verbonden. Hij was als bestuurder acht keer getuige van een Europacupfinale, waarvan Ajax er zes won. Ook staan er elf landstitels, zes nationale bekers, twee wereldbekers en een intertoto Cup op zijn ‘erelijst’. Geen enkel ander bestuurslid van Ajax heeft hem dat ooit nagedaan.

Als Kraan, al sinds 1976 erelid van Ajax, over het verleden vertelt is de lach nooit ver weg. Als ‘vriend’ van de scheidsrechters heeft hij in de loop der jaren heel wat meegemaakt. ,,Ik herinner me een keer een wedstrijd waarbij we een strafschop meekregen. Daar was de tegenpartij uiteraard niet zo blij mee. Na afloop kwam er een clubvertegenwoordiger naar me toe met het verhaal dat hij de scheidsrechter moest spreken. Ik zei: u gaat helemaal niets doen. U kunt een kop koffie met iets lekkers erbij krijgen, maar de scheidsrechter laat u rustig zitten. Als u een klacht heeft dan belt u hem woensdag maar eens op om een afspraak te maken. ‘Maar dan moet ik helemaal naar het zuiden van het land’, kreeg ik dan te horen. Nou ja, je vraag er toch om?”

Naast de ontvangst van de scheidsrechter en zijn assistenten is Kraan ook nog actief voor Ajax’ Erfgoedcomité. Twee keer per week komt hij met Schoevaart langs op de ArenA. Daarnaast is hij betrokken bij de Bordjesclub. ,,Die bijeenkomsten met de Bordjesclub zijn altijd geweldig. We hebben tegenwoordig ook iemand die moppen vertelt. Schitterende avonden zijn dat.”

Tijdens zijn werkzame leven was Kraan 45 jaar lang trouw aan dezelfde werkgever. Bij Gestetner, fabrikant van stencilmachines en toebehoren, klom hij op tot algemeen directeur. De hoogste positie ambieerde hij niet. ,,Laat mij maar lekker tweede baas zijn, dat kon ik een stuk beter combineren met Ajax. Zij tevreden, ik tevreden. We hebben ook nog een Belgische directeur gehad die graag naar Ajax wilde kijken. Hij maakte echter de fout door zich in een dure auto met chauffeur het stadion in te laten rijden. Dan gingen de mensen niet aan de kant, omdat ze allemaal dachten: kijk, daar zit meneer. Dan vraag je er natuurlijk een beetje om. Van dat soort dingen had ik gelukkig nooit last. Doe maar lekker gewoon, zonder kapsones.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst