Menu
Jubilaris Van Lunteren: 'Samen stappen gemaakt'

Jubilaris Van Lunteren: 'Samen stappen gemaakt'

,,Wel veel verloren zeg.” Het is het eerste wat Desiree van Lunteren zegt als ze haar overigens indrukwekkende statistieken in het shirt van Ajax onder ogen krijgt. De opmerking over de (21) nederlagen tekent misschien wel het perfectionisme van de middenveldster. Afgelopen zondag in het bekerduel met FC Twente slechtte ze als eerste speelster van de Ajax Vrouwen de grens van honderd officiële duels.

Het zijn voor Van Lunteren wisselende tijden. Vorige week greep ze met de Oranje Leeuwinnen net naast een ticket voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat doet nog altijd pijn en is een gespreksonderwerp dat Van Lunteren het liefst vermijdt. De wond moet nog helen.

Een fijner aanknopingspunt is het reilen en zeilen bij Ajax. Zondag speelde Van Lunteren zoals gezegd haar honderdste wedstrijd. En niet onbelangrijk, de uitkomst was prettig. Ajax plaatste zich ten koste van rivaal FC Twente voor de halve finale van de beker. Vrijdag zijn de Tukkers opnieuw de opponent. Met winst kan Ajax Twente ook vrijwel zeker uitschakelen voor de titel.

Een kampioenschap zou de bekroning zijn voor de ontwikkeling van de Ajax Vrouwen. ,,Zelf ben ik ook meer ervaren geworden”, vertelt Van Lunteren. ,,Toen ik hier binnenkwam was ik achttien en nu 23. Samen hebben we stappen gemaakt. Mijn ervaring probeer ik ook over te brengen op de andere speelsters.”

Plezier
Dat Van Lunteren een toonaangevende speelster van Ajax is geworden lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet helemaal. Vier seizoenen geleden had ze het plezier in het voetbal verloren. ,,Ik zat bij Telstar en had het daar niet goed naar mijn zin. Ik speelde zelfs met de gedachte om te stoppen.” Ajax bood daarom de perfecte uitkomst. ,,Ik hoefde er niet lang over na te denken. Ed Engelkes kende ik nog uit mijn tijd bij AZ, net zoals andere mensen in de organisatie zoals Marleen Molenaar en Eva, de fysio.”

De allereerste wedstrijd in de historie, tegen Heerenveen, staat Van Lunteren nog altijd helder voor de geest. ,,Het was natuurlijk schitterend om het Ajax-shirt te mogen aantrekken. Een prachtige ervaring, met al die mensen op de tribune, en zelf spelers van Ajax 1 die er waren.”

Van Lunteren was op die bewuste dag in augustus 2012 de maakster van het eerste Ajax Vrouwen-doelpunt. Het bleek de opmaat tot een keurige conduitestaat. Van Lunteren speelde sindsdien de meeste wedstrijden én minuten en is met 39 goals clubtopscorer.

,,Het zou schitterend zijn als we kampioen kunnen worden en Champions League kunnen gaan spelen."
,,Het zou schitterend zijn als we kampioen kunnen worden en Champions League kunnen gaan spelen."

Wat opvalt is dat Van Lunteren in al die jaren slechts zeven duels miste. Wat is haar geheim? ,,Nou, dat ik altijd fit ben”, grijnst ze. Toch heeft Van Lunteren naar eigen zeggen geen overdreven beroepsernst. ,,Nee, ik weet het eigenlijk niet. Misschien heb ik een hoge pijngrens. Als het ook maar een beetje haalbaar is, probeer ik altijd te spelen.”

Overigens is Van Lunteren de laatste jaren wat minder gaan scoren. Dat heeft te maken met een positiewijziging. ,,Het eerste seizoen maakte ik er als nummer ‘10’  dertien en het jaar daarna elf. Nu heb ik als rechtshalf een iets verdedigendere rol. Daarom kom ik minder in scoringspositie. Dat is jammer, want scoren blijft natuurlijk het leukste. Wellicht dat het er in de toekomst weer van gaat komen, het spelen op ‘10’.”

Van Lunteren is één van de speelsters die de opmars van de Ajax Vrouwen van dichtbij heeft meegemaakt. ,,Dit is ons vierde seizoen en zijn we natuurlijk gegroeid in onze ontwikkeling. We hebben een goed team. Het is jammer dat we in sommige wedstrijden moeilijk scoren. Een groot pluspunt ten opzichte van vorig seizoen is dat we er nu in slagen slechte wedstrijden met 1-0 te winnen.”

Meer kwaliteit
Wellicht vanwege die zakelijke inslag hebben de Ajax Vrouwen momenteel de beste papieren in de Eredivisie. De Ajacieden verdedigen een voorsprong van vier punten op Twente, dat vrijdag te gast is op de Toekomst. Van Lunteren beschouwt Ajax als de favoriet. ,,Wij hebben meer kwaliteit en de betere speelsters. Dat zie je bijvoorbeeld ook aan het aantal internationals. De kracht van Twente is dat ze het als team doen.”

Van Lunteren ziet nog wel ruimte voor verbetering in het aanspreken op elkaars verantwoordelijkheden. ,,We vinden het vaak nog wel lastig om elkaar kritiek te geven en ook om deze te ontvangen. Dat kan nog beter.”

Maar over het algemeen overheerst het positieve gevoel en trots bij Van Lunteren. ,,Als ik terugkijk zijn de allereerste wedstrijd tegen Heerenveen en de bekerfinale tegen PSV de hoogtepunten.” Wat haar betreft volgen er spoedig meer. ,,We zijn nog op twee fronten actief. Het zou schitterend zijn als we kampioen kunnen worden en Champions League kunnen gaan spelen. En ook de beker is een mooi toernooi."

De topper Ajax Vrouwen - FC Twente Vrouwen begint vrijdag om 18:00 uur op de Toekomst. De toegang is gratis!

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees