Menu

Jubilarissen: Gefeliciteerd, jongeman!

Op de Toekomst worden een keer per jaar de mensen geëerd die al lang (25, 40, 50, 60 70 jaar of langer) lid zijn van Ajax. Michael van Praag deelde afgelopen zaterdag de onderscheidingen uit. Het was de laatste keer dat Van Praag als voorzitter van Ajax deze taak op zich nam. De aanwezigheid van de heer Dade, zoon van een van Ajax' oprichters, maakte de ochtend extra bijzonder.

Vanwege zijn gezondheid had de 91-jarige meneer Dade de afgelopen jaren verstek laten gaan bij het jaarlijkse evenement van de Bordjesclub, een club die bestaat uit allen die 25 jaar of langer lid zijn van Ajax. Speciaal voor deze gelegenheid reisde hij vanuit zijn woonplaats in Friesland af naar Amsterdam. Hij volgt de club nog op de voet. “Of ik teleurgesteld was na de uitschakeling tegen Kopenhagen? Ze hadden harder moeten werken.”

31 Jaar nadat zijn vader de club had opgericht, werd Dade lid van Ajax. “Ik woonde in Enkhuizen en kon niet elke dag op en neer naar Amsterdam, dus ging ik maar bij West-Frysia voetballen. Maar ik was natuurlijk al Ajacied in Enkhuizen. Toen ik 21 jaar was, werd ik lid. Ik heb, behalve voetballen, bij Ajax ook gehonkbald en gecricket”, aldus de jubilaris. Dade staat bij Ajax niet te boek als een groot voetballer, hij speelde voornamelijk in het zevende elftal. Meest beroemd echter werd hij door zijn tweede plaats in een schaatswedstrijd die door Ajax werd georganiseerd in 1933.

Ajacieden die 60 jaar lid zijn, krijgen een gouden speldje met een diamantje erin, en voor iemand die 70 jaar (of langer) lid is, wordt een speciaal cadeau gezocht. Michael van Praag overhandigde Harrie Dade zijn onderscheiding, een fraai Ajax-horloge. Ook kreeg de onderscheiden jubilaris een ferme hand van Wim Schoevaart.