Menu
Jubilerend Ajax Jaarboek komt tot leven in Amstelveen

Jubilerend Ajax Jaarboek komt tot leven in Amstelveen

Ajax en Kick uitgevers vieren de 25ste verjaardag van het Ajax Jaarboek op bijzondere wijze: met een najaarstournee. Op 3 locaties wordt het boek met 3 verschillende Ajax-shows ‘tot leven gewekt’. Zaterdag werd afgetrapt bij Boekhandel Blankevoort in Amstelveen. Frank de Boer was eregast.

De uiterst succesvolle oud-speler (1988-1998) en ex-trainer (2010-2015) schonk het publiek een mooi inkijkje in zijn geboekstaafde Ajax-jaren. Er zijn maar weinig Ajacieden die zo vaak terugkomen in de Jaarboekserie, die de periode tussen 1992 en 2017 beslaat.

Daarbij bleef in Amstelveen ook de entree van De Boer in de Ajax-jeugdopleiding niet onbesproken. ,,Als je 1 meter buiten Amsterdam bent opgegroeid, ben je voor de Amsterdammers een boertje. Daarbij had ik mijn achternaam ook niet mee’’, grapte De Boer met presentator Jaap Visser. De Grootebroeker begon als linksbuiten, maar werd al snel omgeturnd tot linksback. ,,Maar als je goed kunt voetballen, word je vanzelf geaccepteerd. Als je niet zo goed bent, word je gepiepeld.’’

Frank de Boer, David Endt (rechts) en de niet zichtbare Louis van de Vuurst vertelden fraaie Ajax-verhalen.
Frank de Boer, David Endt (rechts) en de niet zichtbare Louis van de Vuurst vertelden fraaie Ajax-verhalen.
Schrijver en presentator Jaap Visser presenteerde het eerste Jaarboek-evenement.
Schrijver en presentator Jaap Visser presenteerde het eerste Jaarboek-evenement.
Na de interviews was het tijd voor een Ajax-quiz.
Na de interviews was het tijd voor een Ajax-quiz.
De Boer signeerde zaterdag tientallen Ajax Jaarboeken.
De Boer signeerde zaterdag tientallen Ajax Jaarboeken.

De Boer groeide uit tot een verdediger van wereldklasse. Hij won als Ajacied vrijwel alle prijzen die een clubvoetballer maar kan winnen. De unieke reeks van 4 landstitels op rij (2011-2014) maken de Noord-Hollander tot een van de succesvolste Ajax-trainers in de historie. De Jaarboeken zijn daar dankbare getuigen van.

Endt grondlegger unieke Jaarboekreeks
Ook David Endt kwam als grondlegger van de unieke Jaarboekreeks uitgebreid aan het woord. De Ajacied vertelde over zijn werkwijze als schrijver en zijn bijzondere schrijfstijl. ,,Een club als Ajax verdient een tastbare herinnering aan een seizoen’’, verwees Endt naar de inmiddels 25-delige reeks Ajax Jaarboeken. Hij was tot 2009 auteur van de boekenreeks. Tussen 1992 en 2009 beleefde Endt onvergetelijke Ajax-avonturen als schrijver, perschef en teammanager. Vele avonturen werden leesvoer in een Jaarboek.

'Het Jaarboek als onmisbaar logboek dat van dag tot dag verslag doet van het Ajax-avontuur'

De Amsterdammer koestert een onvoorwaardelijke liefde voor ‘zijn’ Jaarboek. Endt onderschreef het belang van de jaarlijkse terugblik met een citaat uit de allereerste uitgave, het boek 1992-1993. ,,In het Ajax Jaarboek meet de romantiek van het avontuur zich met de koele werkelijkheid van de cijfers en wordt zo tot een onmisbaar logboek dat van dag-tot-dag verslag doet van het Ajax-avontuur.’’

Ajax-fotograaf Louis van de Vuurst voorzag alle Jaarboeken van zijn allermooiste foto's.
Ajax-fotograaf Louis van de Vuurst voorzag alle Jaarboeken van zijn allermooiste foto's.

Pronkstuk
Ajax’ huisfotograaf Louis van de Vuurst is net als Endt een vaste gast tijdens de najaarstournee. De Ajacied voorzag alle tot nu toe verschenen edities van de Jaarboeken van zijn allermooiste foto’s. Met presentator Visser besprak Van de Vuurst een mini-selectie - soms iconische - Ajax-platen. Zoals bijvoorbeeld de foto van een hooghoudende Richard Witschge uit de Klassieker van 26 oktober 1997. Het beeld werd zelf een klassieker.

De jonglerende ras-Ajacied Witschge is een pronkstuk in het Ajax Jaarboek 1997-1998. ,,Ik zag hem hooghouden en ben blijven fotograferen’’, vertelde Van de Vuurst met trots. Het leverde een prachtige serie van 9 beelden op, exact het aantal keer dat Witschge de bal in de lucht hield.
,,Richard dacht niet na over zo’n actie, het gebeurde impulsief. Hij heeft de hele serie ook van me gekregen.’’ Ook de bijzondere band die de Ajax-fotograaf smeedde met Ajacieden als Frank Rijkaard, Jaap Stam en Klaas Jan Huntelaar werd besproken bij vertoning van een echte ‘Van de Vuurst’.

Mooie @afcajax herinneringen ophalen bij presentatie #AjaxJaarboek25jaar bij #Blankevoort Amstelveen vanmiddag pic.twitter.com/I9OgsBpbHZ

— Frank de Boer (@FdeBoerofficial) 18 november 2017

Ajax-fans en liefhebbers van de clubhistorie én het Officiële Ajax Jaarboek kunnen op woensdag 22 november en zondag 3 december hun hart ophalen. Ook op die dagen delen Endt en Van der Vuurst vaak mooie Ajax-herinneringen. Danny Blind en Morten Olsen worden die dag geïnterviewd door Visser.

De aftrap van de najaarstournee in Amstelveen smaakte alvast naar meer.

Lees ook: Beleef het mooiste uit 25 jaar Ajax Jaarboek!
Lees ook: Win exclusieve kaarten voor Ajax in het Oostblok


Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het  Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax Encyclopedie.


Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Beelden: Ajax.nl/Louis van de Vuurst