Menu
'Jubileum smaakt naar meer'

'Jubileum smaakt naar meer'

Iedere weeks schrijft een speler of speelster van Ajax een column voor de Ajax Nieuwsbrief. Lasse Schöne, Ricardo van Rhijn, Tessel Middag en Liza van der Most wisselen elkaar telkens af. Deze week is dat Ricardo van Rhijn.

Ajax - Legia Warschau was voor mij om verschillende redenen een mooie wedstrijd. Uiteraard omdat we wonnen, maar ook omdat ik op tijd van mijn enkelklachten was hersteld om mijn 25ste Europese wedstrijd te spelen. Een mooi jubileum, dat zeker naar meer smaakt.

Het is eigenlijk best snel gegaan. Al is het ergens ook wel logisch dat ik dat aantal op mijn naam heb staan. Ik zit immers al ruim drie jaar vast bij de selectie. In die seizoenen hebben we telkens zes UEFA Champions League-duels gespeeld en verder nog wat wedstrijden in de UEFA Europa League. Dan kom je al snel op een totaal van 25 uit.

Een van de mooiste Europese duels die ik tot nu toe heb gespeeld, was de uitwedstrijd tegen Manchester United in 2012. Hoewel de overwinning helaas niet genoeg bleek voor de volgende ronde, was de zege op Old Trafford natuurlijk wel speciaal. Datzelfde gold voor de verloren thuiswedstrijd tegen ManU een week eerder. Die avond maakte ik mijn Europese debuut voor Ajax.

Verder schieten de gewonnen thuiswedstrijden tegen Manchester City en FC Barcelona me gelijk te binnen. Dat waren unieke avonden in een uitverkochte ArenA. En ook de uitwedstrijd tegen Borussia Dortmund staat me nog helder voor de geest. Het was mijn eerste CL-wedstrijd voor Ajax. Destijds een totaal nieuwe ervaring. Ik herinner me dat het in het begin wel even wennen was. Tijdens Europese duels gaat voor je gevoel alles vliegensvlug, in ieder geval een stuk sneller dan in de Eredivisie. Na verloop van tijd merk je dat het allemaal steeds gemakkelijker gaat. Je raakt steeds meer aan wedstrijden op Europees niveau gewend.

Tegenover de sfeervolle avondwedstrijden in onze eigen ArenA zijn ook Europese uitwedstrijden vaak een bijzondere belevenis. Komende week reizen we naar Polen voor de return tegen Legia. De afgelopen jaren heb ik al heel wat landen met Ajax bezocht, maar vaak zie je maar heel weinig van het land zelf. Logisch ook, want de hoofdmoot is uiteraard voetbal. Dat is het doel van de reis. Het komt er dus vaak op neer dat je in een bepaalde stad het vliegveld, het hotel en het stadion ziet. Tijdens de busrit en wandeling op de wedstrijddag zie je wel iets van de omgeving, maar natuurlijk lang niet de dingen die je als toerist zou bekijken. Daar zijn vakanties voor bedoeld.

De reizen met Ajax blijven trouwens wel heel bijzonder. Ook nu ik er inmiddels al aardig wat heb meegemaakt, besef ik nog iedere keer hoe piekfijn het allemaal geregeld wordt voor ons. Ik hoef er bij wijze van spreken alleen maar voor te zorgen dat ik mijn voetbalschoenen niet vergeet. Als ik zelf met vakantie ga, gelden voor mij dezelfde dingen als voor ieder ander. Ook ik heb wel eens een vlucht gemist waardoor ik een nacht op een stoel op een vliegveld heb doorgebracht. Dat maakt het georganiseerd reizen met Ajax telkens weer extra speciaal.


Foto: Pro Shots