Menu

Jubileum voor Tomás Galásek

Zijn invalbeurt zondagmiddag tegen zijn oude club Willem II betekende een jubileum voor Tomás Galásek. De Tsjechische middenvelder kwam daarmee op het fraaie totaal van 350 professionele competitiewedstrijden.

In zijn carrière diende Galásek slechts drie clubs. Hij begon op zijn achttiende bij Baník Ostrava. ,,In dat eerste jaar debuteerde ik in de UEFA Cup tegen Galatasary. In Turkijke heb ik een paar minuten mee mogen spelen, maar in de thuiswedstrijd had ik een basisplaats. Daar wonnen we met 1-0 en thuis verloren we met 2-1 dus lagen we eruit. Maar ik had wel een goede wedstrijd gespeeld. Zulke momenten vergeet je niet snel."

Op 23-jarige leeftijd kwam hij naar Nederland. Willem II wilde de man graag hebben die in zijn vijf seizoenen bij de Tsjechische club 121 competitieduels speelde en daarin negen keer scoorde. ,,De wedstrijd uit die periode die nog het diepste in mij zit, was het duel tegen Cambuur waarin we de Champions League haalde. Champions League met Willem II. Dat was wat hoor! Ik had wel wat last van mijn bovenbeen maar wilde die wedstrijd voor geen goud missen. Ik scoorde ook nog het eerste doelpunt."

Bij de Tilburgse vereniging ontwikkelde Galásek zich tot een belangrijke speler, niet weg te denken uit de opstelling. Meer dan honderd wedstrijden in de eredivisie schreef hij achter zijn naam (110) alvorens Ajax in het voorjaar van 2000 de harde werker inlijfde. In zijn eerste jaar miste hij slechts een competitieduel, thuis tegen RBC. Dat hij acht keer scoorde was ook een nieuw persoonlijk record. Bij zowel Willem II als Baník Ostrava schoot hij er wel eens vijf binnen, maar meer niet.

Inmiddels heeft Galásek ook bij Ajax de magische grens van honderd competitieduels overschreden. Al 119 keer stond hij aan de aftrap voor een eredivisiewedstrijd. Dit seizoen kwam hij vanwege een rugblessure en eerder een knieblessure nauwelijks nog aan spelen toe. Van de elf duels keek hij er bij zeven toe. Alleen tegen FC Twente, NAC, AZ en zondag tegen Willem II kon Ajax profiteren van zijn inzicht en werklust.

,,Dat is een mooi aantal. Ik wist het niet. Als ik nog twee of drie jaar door kan gaan, haal ik die 400 wel. Dat zou mooi zijn", aldus de sympathieke Tsjech.


Dit is een uittreksel van het interview dat Tomás Galásek gaf aan de Kick Off, het officiële stadionprogramma van Ajax. De Kick Off is zondag bij Ajax - Feyenoord te koop.