Menu

Jubileumeditie Ajax - RBC

Karl Humenberger was nog trainer van Ajax. De Amsterdammers kwamen uit in de eerste klasse, afdeling D en enkele namen in het elftal waren Rinus Michels, Ger van Mourik en Eddy Pieters Graafland. We spreken over mei 1955 en Ajax ontmoette in dat debuutjaar van het betaald voetbal voor het eerst RBC. Dat eerste treffen eindigde onbeslist. Twee dagen later - het programma was af en toe chaotisch te noemen - kwamen de Brabanders naar Amsterdam en stelde Ajax orde op zaken: 3-1. Zaterdag staan beide ploegen voor de tiende keer in de historie tegenover elkaar.

Het was een merkwaardig seizoen, dat jaar 1954-1955. Begonnen werd in september met een amateurcompetitie, waarin Ajax uitkwam in de eerste klasse B. Maar na negen wedstrijden, waarna Ajax fier bovenaanstond, bereikten de bonden KNVB en NBVB een akkoord over een gezamenlijke profcompetitie. De gespeelde wedstrijden en de behaalde punten konden in de prullenbak.

Er werd met veertien teams in de klasse van Ajax opnieuw begonnen. Pas zes wedstrijden voor het einde troffen RBC en Ajax elkaar. Zoals gememoreerd eindigde die ontmoeting in 1-1 en twee dagen later won Ajax met 3-1 in Amsterdam. Uiteindelijk bleken het voor RBC dure verliespunten. De Roosendaalse formatie wist zich net niet voor de hoofdklasse te plaatsen - de eerste negen schoven door en RBC eindigde als tiende - en bleef hangen in de eerste klasse.

Ook een seizoen later kwam RBC net een paar punten te kort om zich te plaatsen voor de eerste divisie en moest de club genoegen nemen met een verblijf in de tweede divisie B. Dat seizoen 1956-1957, waarin er voor het eerst sprake was van een eredivisie en Ajax zich tot eerste kampioen wist te kronen, vierde men in Roosendaal ook feest. RBC eindigde namelijk als eerste in de tweede divisie B en promoveerde naar de eerste divisie.

In die klasse verbleef de Roosendaalse Boys Combinatie jarenlang. Tot er in het seizoen 1968-1969 slechts twaalf punten werden vergaard en degradatie een feit was. Aan het einde van het seizoen 1970-1971 zette de KNVB RBC, samen met AGOVV, Limburgia, NOAD, RCH en ZFC terug naar de amateurs vanwege saneringsmaatregelen. Er zou geen tweede divisie meer zijn het seizoen erop.

Twaalf jaar later - in 1986 - liet de KNVB de amateurs van RBC weer toe tot de eerste divisie. Drie jaar later bereikte de club het grootste succes na het kampioenschap in 1957. RBC schopte het tot de finale van de KNVB-beker, waarin het Ajax tegenkwam. Het Ajax van trainer Johan Cruijff won met 3-0.

Pas in het jaar 2000 - ruim 45 jaar na het allereerste treffen - ontmoetten Ajax en RBC elkaar weer eens voor de competitie. RBC verloor dat seizoen beide wedstrijden van Ajax. Een jaar later, op 12 december 2001 was de Roosendaalse club, onder leiding van Robert Maaskant, dicht bij zijn eerste winst op de Amsterdammers. In de achtste finale van het bekertoernooi dwong de ploeg Ajax tot het uiterste. Den Ouden en Van Loenhout scoorden voor rust. Hertog maakte er na rust zelfs 1-3 van. Maar door goals van Bergdølmo en Van der Meyde was er toch nog een verlenging noodzakelijk. Daarin besliste Wamberto uiteindelijk over het lot van RBC. Ajax won met 4-3.

Ook dit seizoen had de ploeg van Ronald Koeman moeite met RBC. Ajax kwam pas na rust tot scoren en liep uit naar een 0-3 voorsprong, maar oud-Ajacied Nordin Wooter en Den Ouden zorgden voor de aansluiting. In de slotfase ging de thuisploeg op jacht naar de gelijkmaker, doch Ajax hield stand. Maar wat zal er bij RBC veel aan gelegen zijn om de eerste zege te kunnen pakken op Ajax. Bovendien zullen Henk Vos en Geert den Ouden zich willen laten gelden, want zij legden de verlaagde aanbiedingen die de club hun deed, deze week naast zich neer.

De wedstrijd wordt zaterdagavond vanaf 19.30 uur gespeeld en staat onder leiding van Ben Haverkort.