Menu

Jubileumtreffer camoufleert vorm Oranje

SEVILLA (ANP) - Recordinternational Frank de Boer heeft zijn vriendschappelijke jubileuminterland bij Spanje bekroond met de winnende treffer: 1-2. De rake kopbal van de aanvoerder in zijn 85e interland verbloemde dat Oranje na een mislukte start van de kwalificatie voor het wereldkampioenschap nog steeds verre van in vorm is.

Het doelpunt van Frank de Boer, die nu een interland meer dan Winter heeft gespeeld, viel twee minuten voor tijd. De eerste Nederlandse treffer was ruim tien minuten eerder van de voet van Hasselbaink gekomen. De aanvaller greep zijn eerste mogelijkheid aan om bondscoach Van Gaal te bewijzen dat hij overal makkelijk scoort.

Drie minuten later raakte de spits van Chelsea betrokken bij een opstootje met Hierro, de maker van de openingstreffer in de 69e minuut. De Italiaanse scheidsrechter Messina stuurde beiden van het veld. ,,Jerrel verdiende geen rode kaart'', vond Van Gaal. ,,Hij kreeg een vuistslag en een kopstoot. Wel heeft hij mij ervan overtuigd aan een halve mogelijkheid voldoende te hebben om te scoren.''

De uiteindelijke zege camoufleerde het matige spel van Oranje. De ploeg van Louis van Gaal kreeg over de hele wedstrijd nauwelijks mogelijkheden. Dat was te wijten aan het mislukte systeem zonder buitenspelers dat elke verrassing uit de Nederlandse aanvallen haalde. Het experiment was geboren uit twee gedachten. Bondscoach Louis van Gaal kon niet beschikken over de geblesseerde Overmars, Zenden en Ronald de Boer en vindt dat er in de Nederlandse competitie alleen goede buitenlanders op de flanken spelen.

Verder constateerde de bondscoach dat Oranje onder zijn leiding nauwelijks vanaf de zijkanten gevaarlijk was geworden. ,,Tegen Spanje hebben we ook niet veel kansen gehad'', realiseerde Van Gaal. ,,Je moet ook niet vergeten dat zij een enorme sterke ploeg hebben. Over onze verdediging ben ik tevreden.''

Kluivert en Hasselbaink begonnen als centrumspitsen. De aanvallers wisten zich in de rug gedekt door Bruggink. De PSV-er vormde een buffer tussen de aanval en beide centrale middenvelders Cocu en Davids. Bruggink vervulde zijn nieuwe taak matig en moest na rust plaats maken voor Seedorf. Bosvelt moest de rechterflank belopen en linksback Bogarde had voor rust de zware taak de gehele linkerkant te bestrijken.

Omdat Bosvelt snelheid mist en Bogarde ook maar beschikt over twee longen ontbrak het in het Nederlandse spel aan verrassing. Dat was vooral lang vervelend voor Hasselbaink. De acties van de topscorer van Chelsea bleven tot zijn gelijkmaker beperkt tot twee goede voorzetten. Kluivert schoot in de 23e minuut naast. Ook Bruggink kon een voorzet van Hasselbaink niet tot de openingstreffer promoveren.

Spanje kreeg meer mogelijkheden. Mendieta trof al na negen minuten de paal en zette Urzais, Raul en Luis Enrique vrij voor Van der Sar. De bij Juventus hevig bekritiseerde doelman redde bekwaam. Hij moest in de 69e minuut echter het antwoord schuldig blijven op een vrije trap van Hierro. De verdediger krulde het speeltuig fraai in de hoek: 1-0.

Spanje speelde op dat moment al zonder Mendieta, Raul en Urzais. Het sterke trio mocht van bondscoach Camacho in de kleedkamer achterblijven. Bij Oranje loste in de rust de ene debutant de andere af. Centrale verdediger Hofland maakte met een spierblessure plaats voor Paauwe die van positie wisselde met linksback Bogarde. Een andere wissel had een groot aandeel in de gelijkmaker. Makaay kopte een pass van Frank de Boer knap door en zag Hasselbaink scoren. Frank de Boer kopte vervolgens twee minuten voor tijd de geflatteerde winnende treffer binnen.

,,Met de zege hebben we inderdaad veel gekregen'', vond ook Van Gaal. ,,Wel ben ik blij dat we, als het moet, ook op resultaat kunnen spelen. Aanvallend hadden we misschien meer moeten brengen. Ik vind echter niet dat het experiment met twee aanvallers is mislukt. Wat ik heb gezien biedt zeker perspectief. Zeker wanneer ik vanwege blessures niet over mijn beste buitenspelers kan beschikken.''