Menu
Juichen op de klanken van K3

Juichen op de klanken van K3

De Amsterdam ArenA was donderdagmiddag met bijna 23.000 kinderen en begeleiders gevuld. Het leverde unieke taferelen op bij de bekerwedstrijd Ajax - AZ (2-3). Spandoeken met schoolnamen, gillende kids en de muziek van Djumbo gaven de middag een unieke sfeer mee. De leerlingen van de Hofdijckschool uit Oestgeest behoorden tot de gelukkigen die erbij mochten zijn.

Frank de Boer had het een dag eerder al aangekondigd. Als vader van drie dochters weet de coach van Ajax hoeveel lawaai kinderen kunnen maken. Zijn voorspelling komt deze middag dan ook helemaal uit als de keepers van Ajax het veld voor de warming-up betreden. Onder een oorverdovend gegil wordt de doelman voor een F-side vol kinderen ingeschoten. De nummers van K3 en Djumbo winnen het voor één keer van André Hazes en andere Amsterdamse liederen. Ook de sponsors Amstel en Toto hebben voor de gelegenheid hun plaats op de boarding afgestaan aan KiKa en het Astmafonds. Het is duidelijk: alles is anders vandaag.

Een maand na het veelbesproken incident rondom AZ-keeper Esteban wordt het gestaakte duel deze middag in een stadion gevuld met 22.800 kinderen ingehaald. Dankzij de goedkeuring van de KNVB is het duel zonder publiek uiteindelijk omgezet in een wedstrijd met kinderen op de tribunes. Een initiatief dat ook de Ajax Foundation uiteraard van harte toejuicht. Scholen en sportverenigingen hadden zich de afgelopen week massaal aangemeld om met behulp van een speciaal Ajax-lespakket een ‘educatieve middag’ in de ArenA mee te maken.

De Hofdijckschool uit Oestgeest beleefde een onvergetelijke middag in de ArenA. De Hofdijckschool uit Oestgeest beleefde een onvergetelijke middag in de ArenA.

De spandoeken doen sterk denken aan de finale van een schoolvoetbaltoernooi. ‘Bonifacius groep 8 zit hier’ en ‘Maritiem College Velsen’ laten net als basisschool De Meer uit Haarlem duidelijk merken waar ze zitten. De kleurrijke doeken worden vergezeld door bijzondere vlaggen met daarop ‘Hup Ajax AZ!’. Het maakt duidelijk dat de kinderen deze middag zowel voor Ajax als AZ zijn. Zo blijkt ook wel uit het spandoek van de leerlingen van de Hofdijckschool uit Oestgeest. ‘Ajax en AZ geven ons pret’, valt er op het dundoek te lezen.

De groepen 6, 7 en 8 van de Hofdijckschool zijn eerder op de dag vanaf hun school richting de ArenA vertrokken. In twee bussen verplaatsten de 108 Ajax-fans zich richting het stadion van Ajax. Kari Dirkse is de drijvende kracht achter het plan dat de kids deze middag in de ArenA in plaats van in de schoolbanken zitten. De moeder overtuigde de schooldirecteur ervan dat de animo in de klas van haar zoon echt wel groot genoeg zou zijn om op de uitnodiging van de Ajax Foundation in te gaan. ,,Uiteindelijk vonden slechts drie meisjes het niet leuk. Hun plaatsen waren vervolgens snel opgevuld met een aantal zittenblijvers uit groep 5.”

Met een grote glimlach volgt Dirkse de wedstrijd vanuit vak 422. Voor de fanatieke Ajax-fan is alleen de uitslag een tegenvaller. ,,Prachtig toch? Zoveel kinderen bij elkaar in de ArenA. En dankzij het educatieve lesprogramma dat we erbij kregen is het ook nog eens maatschappelijk verantwoord. Hopelijk krijgt Ajax er op deze manier weer een heleboel jonge supporters bij. Ze hebben allemaal kunnen zien hoe leuk het is om naar het stadion te gaan.”

Een mooie bijkomstigheid van de excursie naar de ArenA is dat de Hofdijckschool er na vandaag in ieder geval een nieuwe groep vrijwilligers bij heeft. Dirkse: ,,Als we met de klas naar een museum gaan is het vaak een heel gepuzzel om een groep ouders bij elkaar te krijgen. Voor deze wedstrijd was dat wel anders. We werden overspoeld met vrijwilligers. Hopelijk is dat bij de volgende excursie ook weer het geval. Dat zou een mooie bijkomstigheid zijn van deze geslaagde middag.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Enthousiaste kinderen bij de ingangen van de ArenA. Enthousiaste kinderen bij de ingangen van de ArenA.
De Hofdijckschool bekeek de wedstrijd vanuit vak 422. De Hofdijckschool bekeek de wedstrijd vanuit vak 422.
Er waren ook genoeg meisjes in de ArenA te vinden. Er waren ook genoeg meisjes in de ArenA te vinden.
Aan originele spandoeken geen gebrek. Aan originele spandoeken geen gebrek.
Feest op de tribunes. Feest op de tribunes.
Geen schoolbanken maar een middagje voetbal in de ArenA. Geen schoolbanken maar een middagje voetbal in de ArenA.
Ook het rolstoelplatform was goed bezet. Ook het rolstoelplatform was goed bezet.
Amstel had de tijd op de boarding aan KiKa geschonken. Amstel had de tijd op de boarding aan KiKa geschonken.
Het 'educatieve middagje' in de ArenA zit erop. Tijd om naar huis te gaan! Het 'educatieve middagje' in de ArenA zit erop. Tijd om naar huis te gaan!