Menu
'Juist op scholen heeft Ajax impact'

'Juist op scholen heeft Ajax impact'

De Ajax Foundation en hoofdsponsor AEGON organiseren dit jaar voor de derde keer op rij het scholenproject Ajax StreetWise. Het doel hiervan is basisschoolkinderen in aanraking te brengen met Ajax en voetballen. En dat op verantwoorde wijze. ,,We willen Ajax inzetten om de jeugd aan het sporten te krijgen”, zegt Judith Tillemans, sponsormanager van AEGON.

Het motto 'Samen leren, samen voetballen' staat centraal tijdens Ajax StreetWise. ,,De belangrijkste reden dat we hier ooit aan begonnen met Ajax is dat we veel waarde hechten aan sportende kinderen. Door de kracht van Ajax in te zetten gaan die meer met elkaar op straat sporten”, licht Tillemans het ontstaan van Ajax StreetWise toe.

De afgelopen twee jaar speelde het project zich af op Amsterdamse basisscholen. ,,En nu hebben we ons werkterrein verlegd naar Haarlem, Hoofddorp en Almere”, benadrukt Tillemans. ,,Dat we het concept nu hebben verspreid buiten Amsterdam is het gevolg van het eerdere succes.”

Behalve dat de leerlingen de hele week les krijgen met behulp van Ajax-lesmateriaal, blijft het pronkstuk tot het laatst bewaard: een bezoek van twee Ajax-spelers. ,,Juist op scholen heeft het een enorme impact als Ajax langskomt”, stelt ervaringsdeskundige Tillemans, die meermaals een bezoek bracht aan de uitverkozen scholen. ,,Het is toch fantastisch als spelers aan het slot van de week komen dansen?!”

Judith Tillemans (AEGON): ,,Dat we het concept nu hebben verspreid buiten Amsterdam is het gevolg van het eerdere succes.” Judith Tillemans (AEGON): ,,Dat we het concept nu hebben verspreid buiten Amsterdam is het gevolg van het eerdere succes.”

Hoewel Ajax StreetWise een belangrijke maatschappelijke pijler is van AEGON, reikt de inbreng van de verzekeraar verder. ,,Maar Ajax StreetWise is wel het grootste gezamenlijke project. Daarnaast zijn we bijvoorbeeld partner van het Fonds Gehandicaptensport en hebben we vorig jaar op 1 april de kick-off gedaan voor G-Voetbalelftallen. Dat bestond uit een unieke voetbalclinic onder leiding van jeugdtrainers van Ajax op het trainingscomplex van Ajax. En op dezelfde dag werd er gecollecteerd in de ArenA en speelde Ajax zijn thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo met ‘Fonds Gehandicaptensport’ op het shirt.” Op de vraag of het wellicht een idee is met Ajax StreetWise op de borst te spelen, reageert Tillemans stellig. ,,Nee, want Streetwise wordt op lokaal niveau ingezet.”

Dat AEGON na de zomer van 2014 niet meer terugkeert op het shirt van de 31-voudig landskampioen neemt Tillemans voor lief. ,,Bovendien blijven we nog twee jaar partner van Ajax. Het is sowieso niet meer de tijd van alleen maar geld ergens insteken, want het draait nu meer dan ooit om de achtergrond en betekenis van sponsorship.”

Ajax StreetWise bestaat net als de afgelopen jaren uit drie onderdelen. Het Ajax StreetWise Scholenproject, waarbij er op een aantal basisscholen in Haarlem, Hoofddorp en Almere één week lang Ajax-les wordt gegeven. Clinics, waarbij kinderen uit groep 7 en 8 kunnen worden gescout voor een stadsteam. Tot slot is er de Ajax StreetWise finale, waarbij de gevormde stadsteams het tegen elkaar opnemen. Uiteindelijk wordt er een speler gescout die een maand lang stage mag lopen in de jeugdopleiding van Ajax.

Bij de wekelijkse afsluiting op de scholen zijn er altijd enkele selectiespelers van Ajax aanwezig. Tijdens de finale op woensdag 15 mei zal de voltallige selectie de kinderen komen aanmoedigen.

Ajax StreetWise is een project van de Ajax Foundation en wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor AEGON.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en AEGON