Menu
'Juiste trainers op juiste posities'

'Juiste trainers op juiste posities'

Het team van trainers binnen de jeugdopleiding is compleet. In het nieuwe seizoen zal er nog meer aandacht worden geschonken aan de individuele ontwikkeling van jeugdspelers. Wim Jonk (technisch manager bovenbouw) geeft namens het technisch hart een toelichting.

De organisatie van de jeugdopleiding laat zich voor een deel vergelijken met de organisatiestructuur van een basisschool naar Montessoriaans model. Net als in dat onderwijs ligt ook bij Ajax de focus op individuele begeleiding. Om die reden wordt er bij Ajax ook steeds meer gekeken naar welke trainer het beste bij welke leeftijdsgroep past. Die ontwikkeling is duidelijk zichtbaar in de samenstelling van de trainersgroep voor volgend seizoen.

Wim Jonk: ,,Het is goed dat je als trainer gespecialiseerd bent in een bepaalde leeftijdsgroep. Een speler van Ajax F1 vraagt immers om een heel andere benadering dan een jeugdspeler die in de pubertijd zit. Iedere leeftijdsgroep vergt bepaalde didactische kwaliteiten van een trainer. Je ziet dat bijvoorbeeld ook op een basisschool waar een bepaald type docent geschikt is voor groep 3 en een ander juist de kwaliteiten heeft om groep 7 of groep 8 voor zijn of haar rekening te nemen. Het is belangrijk dat de juiste mensen op de juiste posities zitten. Dat geldt ook binnen de jeugdopleiding van Ajax.”

Fons Groenendijk is volgend seizoen coach van Jong Ajax. Fons Groenendijk is volgend seizoen coach van Jong Ajax.

Jonk neemt daarom graag een misverstand weg. ,,Veel mensen zien Ajax B1 als een hoger of belangrijker team dan Ajax D1. Dat is niet zo. Beide teams zijn belangrijk in de ontwikkeling van een jeugdspeler. Daarom is het zo belangrijk dat een speler in beide teams de best mogelijke trainer krijgt. Hij neemt F1-trainer Dennis de Haan als voorbeeld. ,,Dennis coacht al jaren de F1 bij ons. Dat is zijn specialisme. Hij vindt het prachtig om de jongste talenten te kneden. Hij weet als geen ander dat juist daar zijn kwaliteiten liggen.”

Marco van Galen komt over van Almere City, waar hij afgelopen seizoen de C2 onder zijn hoede had. Van Galen krijgt bij Ajax met de F2 een nieuw team onder zijn hoede. ,,We willen wat breder gaan opleiden. Juist bij de jongste leeftijdscategorie zien we enorm veel potentie. Daarom is het goed dat we een F2-team erbij krijgen. Op die manier wordt de ruif wat groter.”

Jong Ajax-coach Gery Vink neemt komend seizoen de A2-junioren onder zijn hoede. Eerder was Vink ook al coach van de A2. Fons Groenendijk schuift op zijn beurt door van de A1 naar Jong Ajax. ,,De A2 is een leeftijdsgroep die goed bij de trainerskwaliteiten van Gery past. Gezien de samenstelling van de trainersstaf binnen de opleiding van Ajax is dit team het meest geschikt voor hem”, zegt Jonk. ,,Daarnaast is Fons een type trainer dat goed bij de beloften past. Hij heeft eerder bij Ajax gewerkt en heeft afgelopen seizoen de A1 onder zijn hoede gehad na het vertrek van Fred Grim. Verder heeft hij bij Willem II en FC Den Bosch op eigen benen gestaan. Datzelfde geldt min of meer ook Patrick Ladru die de naar Almere City gepromoveerde Michel Kreek opvolgt als technisch manager middenbouw. Ook hij heeft zijn vleugels uitgeslagen en keert nu terug bij Ajax. Daardoor is hij al vertrouwd met de Ajax-cultuur. Het plaatje valt op deze wijze goed in elkaar. We hebben dan ook heel veel vertrouwen in dit sterke team.”

Ook Orlando Trustfull en Said Ouaali krijgen een nieuw team onder hun hoede. Trustfull gaat van de B1 naar de A1 terwijl Ouaali van de A2 naar de B1 gaat. Over die verschuivingen zegt Jonk: ,,Orlando heeft zich de afgelopen jaren goed ontwikkeld als trainer. Na twee seizoenen bij de B-junioren is het goed dat hij nu met een iets oudere leeftijdsgroep gaat werken. Die stap is ook goed voor zijn eigen ontwikkeling als coach. Voor Said verandert er weinig. Hij is een prima trainer die zich als een echte teamplayer ontzettend goed binnen Ajax manifesteert. Daarnaast brengt hij heel wat ervaring met zich mee en beschikt hij inmiddels over het diploma coach betaald voetbal. Hij past perfect binnen de visie van Ajax.”

Willem Weijs is een nieuwe naam binnen de jeugdopleiding van Ajax. Hij komt over van PSV en neemt komend seizoen de E3-pupillen onder zijn hoede. Daarmee volgt hij jeugdtrainer Alex Geernaert op, die de club gaat verlaten. Jonk: ,,Willem heeft in de afgelopen jaren zijn sporen verdiend op het gebied van techniektraining. Hij is een mooie aanwinst voor ons team.”

Ook dit jaar is er weer plek vrijgemaakt voor oud-spelers van Ajax in de trainersstaf. Zo sluiten Nordin Wooter en Kiki Musampa aan als techniektrainers voor de jongste jeugd. Daarnaast zal Musampa ook trainer worden bij Almere City. Om de extra aandacht voor techniektraining in de onderbouw kracht bij te zetten is Leonardo Mouwen toegevoegd als techniektrainer. Mouwen vervulde eerder zo’n rol bij Manchester City en liep net als Musampa en Wooter al een jaar stage op de Toekomst.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Overzicht jeugdtrainers seizoen 2013-2014