Menu
'Jullie hebben Ajax aan naam geholpen'

'Jullie hebben Ajax aan naam geholpen'

Ajax had rondom Ajax - Heracles Almelo de rode loper uitgerold voor zijn oud-spelers. Letterlijk. Ruim 140 Ajacieden uit het verleden gaven zondag acte de presence op de derde ‘Reünie voor oud-spelers Ajax 1’. Het is een eerbetoon aan alle Ajacieden die ooit in het eerste speelden. Of dat nu 603 wedstrijden waren óf zich beperkte tot een handvol minuten.

Ajacieden uit lang en minder lang vervlogen tijden verzamelden zich zondag in de AEGON-zaal van de Amsterdam ArenA. De gedachte achter de Reünie voor Oud-spelers van Ajax 1 is simpel. Wie het Ajax-shirt heeft gedragen in een officiële wedstrijd kan een uitnodiging voor dé Ajax-reünie verwachten. Die simpele spelregel bracht ook dit jaar weer een bonte stoet oud-spelers (en -trainers) bijeen. ,,Jullie hebben Ajax in binnen- en buitenland aan de naam geholpen die de club nu heeft’’, hield Ajax’ directeur marketing Edwin van der Sar de oud-Ajacieden in zijn welkomstwoord voor. ,,Vorig jaar stond ik hier ook als oud-speler. Nu als ex-speler én directeur. Ik zag trouwens net Piet Schrijvers nog. Ook hij is een groot doelman geweest voor onze club.’’

Rondom Ajax - Heracles Almelo werd Ajax-reünie voor de derde keer in successie georganiseerd. De steun van hoofdsponsor AEGON bleek daarbij ook dit jaar onmisbaar. Ajacied Thijs Lindeman is een drijvende kracht achter het weerzien dat een mooie traditie lijkt te worden. De Amsterdammer heeft als clubman de gave ook de oud-Ajacieden bij hun club te houden. Lindeman - man van de contacten - gaf de oud-spelers een kleine geschiedenisles over de geboorte van Ajax op 18 maart 1900. Namens AEGON sprak ook Jan Driessen warme woorden. ,,Bij AEGON houden we van cijfers en statistieken’’, vertelde de directeur communicatie van Ajax’ hoofdsponsor. ,,En sinds de reünie wordt georganiseerd zijn we kampioen geworden! Daarom willen we de reünie ook als we geen hoofdsponsor meer zullen zijn (na komend seizoen, red.) voorlopig als partner blijven ondersteunen. Ajax blijft een club die wereldwijd harten warmer maakt en deuren opent.’’

Ajacieden ontmoetten elkaar al bij binnenkomst op de 'walk of fame', de unieke rode Ajax-loper. Ajacieden ontmoetten elkaar al bij binnenkomst op de 'walk of fame', de unieke rode Ajax-loper.

De oud-Ajacieden kregen bij hun entree allemaal een zilveren speld op de revers geprikt. Het kleinood geldt als lidmaatschap van de club van voormalig spelers van Ajax 1. Het was niet de enige noviteit voor de 142 oud-spelers die op de reünie waren afgekomen. Direct bij binnenkomst schreden de oude helden over een rode loper. Het alternatieve tapijt was voorzien van de ruim zevenhonderd namen van alle spelers die ooit in Ajax 1 speelden. ,,Mooi om tussen deze sterren te staan’’, glimlachte George Ogararu bij zijn entree over de rode loper. Zorgvuldig bestudeerde de Roemeense Ajacied het fraaie overzicht van spelersnamen. De speurende pose die Ogararu daarbij aannam, werd door meer oud-spelers overgenomen. ,,Ik ben met mijn 33 jaar volgens mij de jongste oud-Ajacied op deze reünie. Maar dat is juist ook mooi. Op een dag als deze komen generaties bijeen. Ajax is daarin een voorbeeld. Het is meer dan een club. Zeg maar zoals Barcelona zichzelf ook noemt, ja. Maar dan met andere clubkleuren.’’

De rechtsback debuteerde op de Ajax-reünie van 2013. Ogararu is nog maar net uitgevoetbald. De Ajax-daden van Heinz Schilcher speelden zich verder terug in de tijd af. De Oostenrijker was lid van de gouden lichting Ajacieden die begin jaren zeventig de voetbalwereld veroverde. ,,Ik ben er tot nu toe altijd bij geweest’’, doelde de 65-jarige Oostenrijker (met paardenstaart) op zijn presentie bij de reünies. Schilcher reisde daarom met liefde vanuit zijn woonplaats Graz naar Amsterdam. ,,Je komt omdat het leuk is. En omdat het goed georganiseerd is. Mijn laatste wedstrijd als Ajacied speelde ik alweer veertig jaar geleden. Op reünies als deze leer je steeds meer oud-spelers kennen. Ook van andere generaties.’’

Mister Ajax Sjaak Swart was - bijna als vanzelfsprekend - een stralend middelpunt op de reünie. Niemand vertegenwoordigde de club in meer officiële duels (603) als Swart deed. Swart, bijna 75 jaar jong: ,,Ik ken natuurlijk ontzettend veel Ajacieden, uit alle generaties. Onder meer via Lucky Ajax. Iedereen die hier is vindt het prachtig. Het is ook heerlijk elkaar met een hapje en een drankje terug te zien.’’

De Ajax-reünie is overigens net zo goed een feestje voor de eendagsvliegen in de clubanalen. Reünisten als Ton Fens, Theo van Haarlem, Edwin Bakker en Frank Janssen speelden een écht duel. Gebroederlijk bekeken alle reünisten de thuiswedstrijd tegen Heracles vanuit de Engelenbak. Ook de boodschap die daaruit sprak is helder. Ajax eert zijn historie. Of een Ajacied daar nu lang of slechts kortstondig aan heeft bijgedragen.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Doelman Heinz Stuy (tweede van links) won in de jaren '70 drie Europa Cups als Ajacied. Ook de keeper in ruste was vanzelfsprekend reünist. Doelman Heinz Stuy (tweede van links) won in de jaren '70 drie Europa Cups als Ajacied. Ook de keeper in ruste was vanzelfsprekend reünist.
Edwin van der Sar sprak de reünisten toe: 'Jullie hebben Ajax in binnen- en buitenland aan de naam geholpen die de club nu heeft.' Edwin van der Sar sprak de reünisten toe: 'Jullie hebben Ajax in binnen- en buitenland aan de naam geholpen die de club nu heeft.'
Op de rode loper zijn alle ruim zevenhonderd oud-spelers van Ajax 1 afgedrukt. Op de rode loper zijn alle ruim zevenhonderd oud-spelers van Ajax 1 afgedrukt.
De oud-spelers ontvingen onder meer een speld als lidmaatschap van de club van 'oud-spelers Ajax 1'. De oud-spelers ontvingen onder meer een speld als lidmaatschap van de club van 'oud-spelers Ajax 1'.
Heinz Schilcher was speciaal voor de reünie vanuit Graz naar de ArenA afgereisd. Heinz Schilcher was speciaal voor de reünie vanuit Graz naar de ArenA afgereisd.
Thijs Lindeman is vanuit de club een van de drijvende krachten achter de reünie voor 'zijn jongens'. Thijs Lindeman is vanuit de club een van de drijvende krachten achter de reünie voor 'zijn jongens'.
Na afloop van de reünie ontvingen alle Ajacieden een persoonlijk Ajax-shirt. Na afloop van de reünie ontvingen alle Ajacieden een persoonlijk Ajax-shirt.
Ook toen de oud-Ajacieden huiswaarts keerden werd de Walk of fame nog eenmaal bewonderd. Ook toen de oud-Ajacieden huiswaarts keerden werd de Walk of fame nog eenmaal bewonderd.