Menu
‘Jullie zijn verweven in de clubhistorie’

‘Jullie zijn verweven in de clubhistorie’

De tweede reünie voor oud-spelers van Ajax 1 lokte zondag 180 oud-Ajacieden naar de Amsterdam ArenA. Spelers en trainers uit diverse tijdperken kwamen rond Ajax - FC Utrecht bijeen in de Rinus Michels Zaal. ,,Hopelijk blijft deze reünie lang bestaan.’’

,,Deze spelers hebben mede de successen van Ajax bepaald. Een reünie als deze zijn we aan hen verplicht. Mede door het schaatsen weten wij als AEGON hoe belangrijk oude helden zijn.’’ Jan Driessen, directeur communicatie van Ajax’ hoofdsponsor AEGON, ziet zondagochtend trots toe hoe oud-Ajacieden de Rinus Michels Zaal binnendruppelen. De eerste reünie, in 2010, trok 140 oud-spelers. Dit jaar zijn dat er 180. ,,We zijn vereerd dat zoveel Ajacieden naar deze reünie komen. Dit is echt trots makend. Zij zijn belangrijk, het zijn toch ook onze ambassadeurs. Prachtig om te zien hoe enthousiast de oud-spelers ook zijn. De eerste stonden al om 10:00 uur te dringen voor de deur.’’ De ambassadeurs ontvangen als dank voor hun komst ook een exclusief Ajax-reünieshirt. De afwezigheid van Johan Cruijff, de eeuwige nummer 14 meldde zich zaterdag helaas af, zorgt voor een kleine teleurstelling bij de organisatie.

De tweede reünie voor oud-spelers van Ajax 1 brengt Ajacieden uit alle generaties en selecties op de been. Ger van Mourik behoort tot de oudste generatie Ajacieden. De tachtiger was Ajax’ aanvoerder in de jaren vijftig en (begin) zestig. ,,Onze groep - het kampioenselftal van 1960 - blijft altijd bij elkaar komen’’, vertelt de oude rechtsback met trots. ,,Los daarvan is het mooi dat dit wordt georganiseerd. Hier spreekt waardering uit.’’ Van Mourik is amper uitgesproken of een hartelijk weerzien volgt met zijn oude keeper Eddy Pieters Graafland. De Amstelvener en de ex-doelman van Oranje drukken elkaar de hand. ,,Heel speciaal om zoveel oud-spelers bijeen te zien’’, vertelt Eddy PG. ,,Naast de evenementen van Lucky Ajax om is dit een mooie gelegenheid om elkaar te zien.’’

,,Jullie zijn verweven in de clubhistorie'', houdt Thijs Lindeman (Ajax Erfgoed) de zaal vol oud-Ajacieden voor. ,,Jullie zijn verweven in de clubhistorie'', houdt Thijs Lindeman (Ajax Erfgoed) de zaal vol oud-Ajacieden voor.

Vele generaties van Ajax-spelers later mocht Ferdi Vierklau zich hullen in het Amsterdamse rood en wit. De wedstrijd die onderdeel is van de reünie is voor de oud-verdediger extra bijzonder. Zes jaar droeg Vierklau het Utrecht-shirt. ,,Maar ik hoop dat Ajax vandaag wint’’, vertelt de man - ver voor de aftrap - die tussen 1998 en 2002 actief Ajacied was. ,,Als deze tweede reünie net zo gezellig wordt als afgelopen jaar, dan zit het wel goed. Iedereen is blij elkaar weer te zien.’’ Ook Vierklau vindt snel zijn plek de Rinus Michels Zaal. Tomás Galásek, Richard Knopper, Ole Tobiasen en Richard Witschge zijn gewaardeerde tafelgenoten van Vierklau, die sinds het einde van zijn carrière een transportbedrijf bestiert. Met hapjes en drankjes binnen handbereik keert het oud kleedkamergevoel wonderwel snel terug. Toch al mooie voetbalverhalen worden nog eens extra opgepoetst.

Voordat Driessen de zaal vol Ajaciede toespreekt, heeft Thijs Lindeman (Ajax Erfgoed) al op het podium gestaan voor een officieel welkom. Ook algemeen directeur ad interim Martin Sturkenboom beklimt het podium. Warme woorden worden gesproken over clubliefde en het verleden. ,,Ze zeggen wel eens: op wind van gisteren kan je niet zeilen. Maar we zijn toch heel trots op wat we hier hebben staan’’, vertelt Lindeman (‘Ik was vooral goed in de kleedkamer’) met een aanstekelijk gevoel voor clubliefde. ,,In ons erfgoed hebben we van jullie allemaal een map met knipsels en foto’s. Die geven we door aan toekomstige generaties. Jullie zijn allemaal verweven in de clubhistorie.’’

Als de zwaar tegenvallende editie van Ajax - FC Utrecht is gespeeld, warmen de oud-Ajacieden weer op in de reüniezaal. Opnieuw met versnaperingen binnen handbereik. Ook Sjaak Swart en Edwin van der Sar proberen de 0-2 nederlaag van ‘hun’ club te vergeten. Makkelijk is dat niet. Maar het weerzien met tal van oude bekenden is daarbij een dankbaar hulpmiddel. De kater wordt weggespoeld met bitterballen en drankjes. ,,De leukste oud-Ajacied die ik vandaag heb terug gezien?’’, herhaalt Swart de vraag. Mister Ajax heeft weinig bedenktijd nodig. ,,Dat was Johnny Dusbaba. Toen ik hem zag, dacht ik: wie is dat? Begon hij opeens Haags tegen me te praten, bleek het Dusbaba te zijn. Leuk, want ik had hem lang niet gezien.’’

AEGON schakelde als schaatssponsor regelmatig voormalige schaatstoppers in rond evenementen. Van der Sar merkte bij zijn oude club Manchester United hoe waardevol oud-clubspelers kunnen zijn. ,,Rondom wedstrijden, maar ook bij clinics in bijvoorbeeld Azië, schakelt United oud-spelers in’’, vertelt recordinternational Van der Sar. Ook de doelman in ruste en debutant op de Ajax-reünie voor oud-spelers heeft er inmiddels zijn eerste optredens als oud-speler/clubambassadeur van de Red Devils opzitten. ,,Mooi dat dit ook bij Ajax gebeurt. Hopelijk is dit een evenement dat lang blijft bestaan.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Hartelijk weerzien tussen Rob Witschge (links) en Rob de Wit. Hartelijk weerzien tussen Rob Witschge (links) en Rob de Wit.
Ferdi Vierklau en Richard Knopper meldden zich gelijktijdig in de ArenA. Ferdi Vierklau en Richard Knopper meldden zich gelijktijdig in de ArenA.
Ger van Mourik (midden), Ajax' aanvoerder uit de jaren vijftig en zestig, haalt herinneringen op. Ger van Mourik (midden), Ajax' aanvoerder uit de jaren vijftig en zestig, haalt herinneringen op.
Mister Ajax Sjaak Swart ontbrak uiteraard niet in het mooie en kleurrijke gezelschap van oud-spelers. Mister Ajax Sjaak Swart ontbrak uiteraard niet in het mooie en kleurrijke gezelschap van oud-spelers.
Twee grote Ajacieden in de clubhistorie: Stefan Pettersson (links) en Edwin van der Sar. Twee grote Ajacieden in de clubhistorie: Stefan Pettersson (links) en Edwin van der Sar.