Menu

Kaapse jeugd pikt Ajax-systeem snel op

De C-junioren beginnen hun swingende voorbereiding al voordat ze het veld betreden.

De C-junioren van Ajax Cape Town acteerden eind juni, begin juli in Nederland tijdens de Nike Premier Cup. Dit jeugdevenement noemt zichzelf het officieuze wereldkampioenschap voor spelers onder 14 jaar. De Ajacieden eindigden op een zesde plaats, maar verloren slechts een maal.

Anders dan in Amsterdam, is er in Cape Town per leeftijdsgroep slechts een team. Dat brengt het totaal op zes jeugdteams. De A-junioren waren begin juni in Groningen op het Essent-jeugdtoernooi actief en sloten dat af met een verdienstelijke vijfde plaats.

Voor Steven Haupt, coach van de C-junioren een teken dat het niveauverschil tussen Ajax Amsterdam en Ajax Cape Town al afneemt. 'Dat we nog niet met Ajax op gelijke voet staan, komt omdat het verschil tussen de beste en minste speler van het team in Amsterdam klein is. Bij ons zit er nu nog een te groot kwaliteitsverschil tussen.'

De belangrijkste wijziging die de Afrikaanse fusieclub anderhalf jaar geleden heeft moeten doorstaan is de verandering van speelstijl. Haupt: 'Niemand, behalve wij, speelt in Afrika met drie spitsen. En als ze het wel doen, dan gaat het eigenlijk maar om een diepe spits op wie elke bal wordt geschoten. Onze junioren hebben het Ajax-systeem snel opgepikt. Maar begrijpen is een ander verhaal. Dat is moeilijk.'

Imponerend is de zingende voorbereiding van de jonge Zuid-Afrikanen.

Moeilijk waren de wedstrijd op zich ook tijdens de Nike Premier Cup. Toch hadden de jongens een belangrijke inspiratiebron. Vooraf was hen namelijk moed ingesproken door niemand minder dan voormalig Ajacied en Zuid-Afrikaan Benni McCarthy. Hij zwaaide de C-junioren hoogstpersoonlijk uit op het vliegveld van Zuid-Afrika.

Edmond Claus, Hoofd opleiding in Cape Town: 'Het is belangrijk voor de motivatie van de jonge voetballers. Bij Ajax Cape Town zie je nu veel jonge jongens in het eerste team terecht komen. Dat versterkt de band met de jeugd en is absoluut een stimulans. De afstand wordt kleiner.'

Na het afscheid van Benni stapte de groep in het vliegveld en vanaf Schiphol gingen de jongens naar een bungalowpark in Zandvoort voor het driedaagse voetbalfestijn. De openingswedstrijd op donderdag tegen VFB Admira ging met 3-0 gewonnen. Tegen SC International later op de dag bleef Ajax steken op 1-1, maar dat was geen schande, want deze Braziliaanse formatie zou het toernooi op zijn naam schrijven.

Vrijdag opende Cape Town met een remise (0-0) tegen Bayi en vervolgde met een onterechte nederlaag tegen CDF America. Tegen Hak Sung liep het echter gesmeerd en met 4-1 was de zege voor het team van Steve Haupt. Omdat in de wedstrijd om de vijfde plaats Aarhus de strafschoppen net iets beter nam dan Ajax Cape Town, eindigden de Zuid-Afrikanen als zesde.