Menu
'Kaartjes voor een duppie'

'Kaartjes voor een duppie'

Supporters zijn er in alle soorten en maten. Iedereen beleeft Ajax op zijn eigen manier. In deze aflevering vertelt Frans 'Moustache' Silleman uit Amsterdam wat Ajax voor hem betekent.

Frans Silleman volgt Ajax al sinds de jaren vijftig. Frans Silleman volgt Ajax al sinds de jaren vijftig.

Supporter: Frans Silleman
Leeftijd: 64
Woonplaats: Amsterdam
Seizoenkaarthouder: ,,Ik heb sinds zes jaar een seizoenkaart. Toen ik jonger was bezocht ik ook alle wedstrijden, maar dat werd wat minder op het moment dat ik een gezin kreeg. Ik volgde Ajax toen natuurlijk nog wel, maar niet meer zo intensief. De afgelopen jaren heb ik weer meer tijd en is Ajax weer echt een deel van mijn leven geworden."


Fan van Ajax sinds:
,,Ik ben fan vanaf het moment dat ik mijn eerste wedstrijd zag. Dat was Ajax – Willem II in de Meer. Ik was acht jaar oud en mijn vader nam me voor het eerst mee. We zaten aan de Diemenzijde en ik was meteen verkocht. Het was een prachtige tijd, een kaartje kostte volgens mij nog een dubbeltje."

Met wie kijk je naar Ajax-wedstrijden?
,,Ik ga alleen naar het stadion, maar daar verzamel ik altijd met een ploegje. We zitten in de F-side, dus dat is altijd erg gezellig."

:Mooiste Ajax-moment:
,,Dat was de dag dat Ajax in de Kuip de Europa Cup 1 won door met 2-0 te winnen van Internazionale. Dat was echt dubbel feest: winnen in het stadion van Feyenoord. Natuurlijk was ik erbij. Cruijff maakte twee doelpunten, waarvan één kopbal. Dat was zeldzaam, want Cruijff scoorde bijna nooit met zijn hoofd."

Mooiste Ajax-doelpunt:
,,Dat zijn er twee. De omhaal van Marco van Basten tegen FC Den Bosch en het doelpunt van Johan Cruijff tegen FC Den Haag. Cruijff kreeg de bal net over het middenveld, maakte een actie en krulde de bal over de keeper. Bij beide doelpunten zat ik in het stadion."

Favoriete Ajax-speler op dit moment:
,,Klaas Jan Huntelaar is mijn favoriete speler. Het is niet normaal hoe vaak hij tijdens aan zijn shirt wordt getrokken. Scheidsrechters moeten daar echt veel vaker op letten. Toch lukt het hem altijd weer om vrij te komen en te scoren. Dat vind ik ontzettend knap."

Favoriete speler uit de Ajax-historie:
,,Dat is Johan Cruijff. Hij kon alles en was gewoon de dirigent op het veld. Toen hij voor het eerst meedeed bij Ajax zag je meteen zijn klasse. Als ik Gregory van der Wiel en Jan-Arie van der Heijden zie spelen, krijg ik een beetje datzelfde gevoel. Zij zijn ook op zo’n jonge leeftijd al heel erg goed."

Favoriete club naast Ajax?
,,Manchester United. In 1958 stortte het vliegtuig neer met daarin de selectie van Manchester United. Dat maakte heel veel indruk op me. Sindsdien heb ik een zwak voor die club."

Ajax is voor mij…
,,Een échte wereldclub."