Menu

Kaasstad moeilijk te veroveren door Ajax

Hoe moeilijk het ook is na de dramatische uitschakeling in de kwartfinale van de Champions League: Ajax moet zich nu volledig richten op de tweede plaats. Wordt die positie, die recht geeft op voorronde Champions League, niet gehaald, dan is het einde van een mooi seizoen wel heel erg zuur. En makkelijk zal het, gezien de historische cijferlijst niet worden in Alkmaar.

Voor de laatste overwinning in de Alkmaarder Hout moeten we terug naar het seizoen toen Jan Wouters nog voor de groep stond. Toen, op 28 november 1999, won Ajax voor het laatst van AZ. Dat was overigens ook de eerste zege na twaalf (!) jaar. Onder Ronald Koeman eindigde het duel vorig seizoen in de Kaasstad in een doelpuntloze remise.

In totaal reed Ajax 25 keer de A9 af om in de Alkmaarder Hout AZ (of voorheen AZ'67) te ontmoeten. De meeste keren waren die tripjes ook op de terugreis nog leuk, want veertien keer reisden de Amsterdammers terug naar de hoofdstad met een overwinning in de tas. Vijf keer ging het fout en zes keer deelden de Noord-Hollandse formaties de punten.

De grootste overwinning kwam in 1973 tot stand. Ajax won met 5-0, maar ook in 1986 telde het doelsaldo vijf: 6-1 met vier goals van John Bosman, die momenteel spitsentrainer is bij de Alkmaarders. Ook de huidige trainer heeft een Ajax-verleden, Co Adriaanse. Toen hij nog trainer van Ajax was moest hij toezien dat zijn ploeg met 2-3 van de Alkmaarders verloor.

Maar er zijn behalve de leermeesters zelf nog meer oud-Ajacieden. Tim de Cler maakte vorig seizoen de overstap en dit jaar huurde AZ van PSV Michael Lamey, die zijn opleiding op de Toekomst genoot. Maar de oud-Ajacied, gekomen voor de naar Denemarken teruggekeerde Ole Tobiasen - ook al zo'n verdediger met een hoofdstedelijk roodwit hart - is voor de ontmoeting van zondag geschorst.

Toch maken al die oude banden de wedstrijd weer een op zichzelf staand duel. Want voor AZ telt dan even die matige prestatie van twee punten uit de laatste drie wedstrijden niet meer. Tussen 13.00 en 14.45 uur gelden andere wetten. Die van trots, van willen overleven, van willen winnen van een ploeg die de halve finale van de Champions League net miste. Aan Ajax de zware taak om verzet te bieden. Te zorgen dat die tweede plaats niet uit de vingers glijdt. Gezien de vechtlust in Milaan moet dat kunnen. Maar AZ is geen AC Milan en de Alkmaarder Hout zeker geen San Siro.