Menu
Kalkhuis en Martina nieuwe Beloften

Kalkhuis en Martina nieuwe Beloften

Tom Kalkhuis en Javier Martina zullen volgend seizoen met trots het Ajax-shirt dragen in Jong Ajax. Beide aanvallers zetten vandaag hun handtekening onder een tweejarig contract. ,,Daar doe je het voor", verklaarde Martina vrolijk.

Javier Martina verhuisde toen hij vier was van Curacao naar Amsterdam. Enkele jaren later sloot hij zich aan bij FC De Blijmer, om op zijn vijftiende bij Omniworld te gaan spelen. Vlak voordat hij de overstap zou maken naar Amstelveen Heemraad, brak de aanvaller zijn enkel. ,,Het gebeurde tijdens de training, een speler ging erop staan", herinnert Martina zich. Het kostte de aanvaller ongeveer een half seizoen voor hij weer aan spelen toe kwam. ,,Ik dacht even dat ik een voetbalcarrière wel kon vergeten. Toen ik naar Amstelveen ging besloot ik nog één jaar alles te geven. In dat laatste seizoen wilde ik er echt voor gaan."

En met succes, want in dat jaar kwam de uitnodiging van Ajax om een stage af te werken bij de B1. Dat was nadat hij een wedstrijd met Amstelveen tegen Ajax speelde. ,,Hij gaf Ajax een pak slaag", vertelt vader Martina trots. ,,Hij scoorde drie keer." Martina mocht in een paar toernooien laten zien wat hij kon. In Frankrijk werd de spits topscorer van het toernooi en vrij snel na zijn stage hoorde hij dat hij mocht blijven. Dit seizoen speelde Martina in de A1 bij, tot een aantal weken geleden, Danny Blind. ,,Ryan Babel moest aan het begin van het seizoen nog regelmatig bij ons spelen, zodat er voor mij geen plaats was in de spits. Blind liet me toen als linksbuiten spelen en dat ging heel goed. De trainer vertelde me dat ik in vier maanden heel veel vooruitgang had geboekt." De aanvaller mocht intussen ook al drie keer invallen bij Jong Ajax. ,,Ik hoopte daardoor wel op een contract, maar ik was eigenlijk al blij dat ik in de A1 mocht spelen. Ik wilde toen ik klein was al profvoetballer worden, ik wil altijd voetballen. Dit contract, daar doe je het allemaal voor", aldus Martina.

Tom Kalkhuis verruilde zo'n zeven seizoenen geleden Abcoude voor Ajax, waar hij in de C2 kwam. De rechtsbuiten had al eerder de overstap kunnen maken naar een profclub, maar de ouders van de Amsterdammer wilden hun zoon nog even bij een amateurclub laten spelen. Tot onvrede van de speler zelf natuurlijk. ,,Mijn ouders hebben een aantal jaar niet verteld dat ik naar een profclub kon. Ik kwam er achter toen ik ongeveer tien was. Dat ik bij Abcoude bleef, is niet zonder slag of stoot gegaan", vertelt de rechtsbuiten lachend. Maar toen Kalkhuis met zijn club een bekerwedstrijd in de ArenA tegen Ajax speelde, daarin twee maal scoorde, en Ajax de volgende dag weer aan de telefoon hing, was de overgang onvermijdelijk.

In de winterstop was nog niet bekend of Ajax met Kalkhuis verder wilde. De jonge speler begon zich zodoende te oriënteren op andere clubs. ,,Dat ik nu een contract hier teken had ik eigenlijk niet verwacht, omdat in de winter nog onduidelijk was wat er ging gebeuren. Maar Danny Blind sprak me op de Toekomst aan en vertelde dat ik toch mocht tekenen. Gelukkig maar, want ik ben een Amsterdammer en wil hier blijven", aldus een opgeluchte Kalkhuis.