Menu
'Kampioen als we alles winnen'

'Kampioen als we alles winnen'

Ajax neemt het zondag in een uitverkochte Amsterdam ArenA op tegen Heracles Almelo. Frank de Boer kan tegen de bekerfinalist nog niet beschikken over Gregory van der Wiel, Derk Boerrigter en Kolbeinn Sigthórsson. Het drietal gaat eerst nog minuten maken in Jong Ajax. De Boer: ,,We moeten Heracles niet onderschatten.”

Zeven wedstrijden voor het einde doet Ajax nog steeds volop mee om de titel. De nummer 2 van de Eredivisie staat na de succesvolle inhaalrace van de afgelopen maanden nog slechts een punt achter op koploper AZ. Na het prima resultaat tegen PSV (2-0) van afgelopen week is het vertrouwen groot in Amsterdam. De Boer: ,,AZ is nog steeds favoriet. Zij staan immers bovenaan. Maar als wij voor de rest alles winnen, worden we kampioen.”

Er vallen verschillende parallellen te trekken met het competitieslot van vorig seizoen. Het grote verschil is echter dat Ajax toen pas tijdens de laatste speeldag de koppositie definitief van FC Twente overnam. ,,Vorig seizoen waren we in deze fase van de competitie in de achtervolging op meerdere teams. Het puntenverschil was toen ook groter. Nu staan we zeven wedstrijden voor het einde nog slechts één punt achter op AZ. Toch zullen we de komende weken echt top moeten zijn als we er alles uit willen halen.”

De Boer typeert de tegenstander van zondag als 'een goed voetballend team'. Ondanks dat Heracles de laatste drie uitduels verloor en Ajax zeven wedstrijden op rij ongeslagen is, waakt De Boer voor onderschatting tegen de nummer 12 van de Eredivisie. ,,We zullen Heracles zeker niet onderschatten. Ze proberen altijd en overal te voetballen en hebben onlangs een geweldige prestatie geleverd door de bekerfinale te halen. Ik hoop oprecht dat ze die volgende week winnen. Dat zou fantastisch voor die club zijn. Al gun ik het mijn goede vriend (interim-PSV-coach Phillip Cocu, red.) natuurlijk ook.” Omdat Ajax - Heracles voor de bezoekers de ‘generale’ voor de bekerfinale is, kan dat voor Ajax wellicht een voordeel zijn. Directe rode kaarten en blessures bij Heracles hebben immers direct invloed op de bekerfinale tegen PSV.

Sigthórsson en Van der Wiel moeten net als Boerrigter eerst nog minuten maken in Jong Ajax. Sigthórsson en Van der Wiel moeten net als Boerrigter eerst nog minuten maken in Jong Ajax.

De herstellende André Ooijer (lichte spanning op kuit en hamstring) en Nicolai Boilesen zijn dit weekend nog niet inzetbaar. Gregory van der Wiel, Derk Boerrigter en Kolbeinn Sigthórsson zijn er zondag tegen Heracles ook nog niet bij zijn. Het drietal heeft de afgelopen week volledig met de groep meegetraind, maar zal eerst nog wedstrijdritme in Jong Ajax moeten opdoen. Zo zal Van der Wiel maandagavond in de uitwedstrijd tegen Jong Heracles zijn rentree maken. In het geval van Sigthórsson is het een nadeel dat die wedstrijd tegen de beloften van Heracles op kunstgras wordt gespeeld. Na zijn 45 minuten tegen Jong Sparta Rotterdam is de IJslander toe aan een volgende stap. De Boer: ,,We zullen nog even met hem en de dokter overleggen, maar kunstgras is op dit moment geen ideale ondergrond voor Sigthórsson. Als de wedstrijd op gewoon gras was geweest, had hij maandag zeker negentig minuten gespeeld. Nu loopt dat wat vertraging op.”

Tussen de wedstrijd tegen Heracles en de uitwedstrijd tegen sc Heerenveen heeft Ajax anderhalve week geen wedstrijd. Toch overweegt De Boer vooralsnog niet om een oefenwedstrijd in te lassen zodat Sigthórsson, Van der Wiel en Boerrigter wedstrijdritme op kunnen doen. Ook al omdat Jong Ajax een druk schema achter de rug heeft en De Boer de overige spelers van de A-selectie rondom het paasweekend niet te zwaar wil belasten. ,,Naar verwachting kunnen Sigthórsson en Boerrigter tegen Heerenveen voor het eerst weer op de bank zitten. Het herstel van Boerrigter gaat de goede kant op. De afgelopen week heeft hij een hele week zonder pijn kunnen trainen.”

Tijdens de persconferentie ging het ook nog even over Ricardo van Rhijn. De 20-jarige verdediger toonde zich de afgelopen periode een voortreffelijk vervanger van Gregory van der Wiel. De Boer: ,,Ik denk niet dat Ricardo zijn plaats straks zomaar zal afstaan. Van Rhijn heeft de afgelopen tijd geen muizenstappen, maar reuzenstappen gemaakt. Hij speelt geweldig en Greg traint geweldig. Het zal dus nog een lastige keuze worden als Van der Wiel straks weer helemaal fit is.”

Ajax - Heracles Almelo begint zondag om 14:30 uur. De wedstrijd is uitverkocht. Ajax speelt in een speciaal thuisshirt. Hoofdsponsor AEGON stelt de positie op het shirt eenmalig ter beschikking Fonds Gehandicapten Sport.


Tekst en foto's: Ajax.nl

Voorspel de uitslag van Ajax - Heracles Almelo bij Toto en win tot 70 x je inleg!