Menu
Kampioen op een slof en een ouwe voetbalschoen

Kampioen op een slof en een ouwe voetbalschoen

Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke maandag een blog over de geschiedenis van Ajax. Deze week gaan we terug naar 18 mei 1970, wanneer Ajax in De Meer zijn veertiende landstitel verovert.

Op een slof en een ouwe voetbalschoen wordt Ajax tegen SVV kampioen: 8-0 tegen een reeds gedegradeerde ploeg. De supporters juichen, de spelers nauwelijks, want er is gedoe binnen de gelederen. Rinus Michels heeft het aan de stok met diverse spelers die hun succescoach te weinig mens en te veel generaal, een meedogenloze strateeg, vinden.

Provoceren
Vooral tussen Piet Keizer en Michels botert het niet. Toen Michels begin 1965 trainer werd van de club waarvoor hij jaren als midvoor speelde, zette hij zich met harde hand aan een professionaliseringsproces. Vier landstitels in vijfenhalf jaar zijn het gevolg, maar Keizer vindt dat Michels overdrijft en dat zijn sturende hand te hard is.

Op zijn beurt ergert Michels zich aan het dwarse karakter van de geniale, maar ook grillige Keizer. Die heeft net als Johan Cruijff nogal eens lak aan de strenge regels van Michels. Maar terwijl Cruijffie die stiekem ontduikt, mag Keizer graag provoceren. Neem het roken, dat Michels verboden heeft. ‘Jopie’ paft door in het geniep, maar Pietje gaat de trainer demonstratief om een vuurtje vragen.

Johan Cruijff incasseert weinig opgetogen de felicitaties van SVV-er Leen Warnaar en jonge Ajax-supporters. Foto: Bert Verhoeff, Nationaal Archief/Anefo, 923-5296.
Johan Cruijff incasseert weinig opgetogen de felicitaties van SVV-er Leen Warnaar en jonge Ajax-supporters. Foto: Bert Verhoeff, Nationaal Archief/Anefo, 923-5296.

Ruim een maand voor de kampioenswedstrijd tegen SVV heeft het flink geknetterd tussen Keizer en Michels. Uit bij Arsenal, in de verloren halve finale van het toernooi om de Jaarbeursstedenbeker (dat de UEFA Cup zal gaan heten), wilde Keizer vanwege een knieblessure gewisseld worden, maar Michels vond dat zijn linksbuiten zich aanstelde en alleen maar bang was voor de potige verdedigers van Arsenal.

Amateurclub
In een interview met Voetbal International gaat Michels uitgebreid in op zijn moeizame relatie met Keizer en op ‘het geouwehoer’ binnen de spelersgroep over slechte onderlinge communicatie. Hij zegt: ‘Als je seizoen na seizoen tegen je spelers moet aanpissen om ze te wakker te houden, krijg je dat gebrek aan communicatie. Je kunt niet het ene ogenblik tegen ze schelden en ze het andere ogenblik in je armen sluiten.’

In een interview met Voetbal International gaat Michels uitgebreid in op zijn moeizame relatie met Keizer en op ‘het geouwehoer’ binnen de spelersgroep over slechte onderlinge communicatie

Michels vindt dus dat hij de knoet wel moet hanteren om Ajax (volgens hem ‘de beste geleide amateurclub in een land zonder echte profinstituten’) bij de les te houden. De bloedfanatieke trainer grossiert met Ajax in landstitels, maar wil ook de Europese top bereiken. En daarom waakt hij voor verslapping en neemt hij harde maatregelen, zoals het passeren van keeper Gert Bals, stopper Barry Hulshoff en linkshalf Gerrie Mühren voor de kampioenswedstrijd.

Die verloopt in een nogal ijzige sfeer. Na drie goals van Cruijff en liefst vijf van Dick van Dijk, worden de bloemen koetjes in ontvangst genomen en laten de drie gepasseerde basisspelers opzichtig verstek gaan bij de kampioensreceptie. Michels haalt de schouders op, een jaar later zal hij met Ajax de Europa Cup winnen.

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het  Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax Encyclopedie. Koop deel 1 van de Ajax Encyclopedie via onderstaande link.]

Ajax Encyclopedie

Fotobijschrift (boven): Het kampioenselftal 1970 met de invallers Tom Søndergaard, (staand links), Heinz Stuy (derde van links) en Ruud Suurendonk (staand rechts). Verder, staand vanaf links: Nico Rijnders, Wim Suurbier, Ruud Krol. Gehurkt: Piet Keizer, Sjaak Swart, Velibor Vasovic, Johan Cruijff, Dick van Dijk.

Foto: Bert Verhoeff, Nationaal Archief/Anefo, 923-5303