Menu
Kampioensaspiraties Ajax Vrouwen ten einde

Kampioensaspiraties Ajax Vrouwen ten einde

Als een donderslag bij heldere hemel. Zo kwam de goal van FC Twente in de extra tijd van de wedstrijd bij PSV binnen op sportcomplex de Toekomst. De Tukkers wonnen met 2-3 en profiteerden daarmee optimaal van het puntenverlies van de Ajax Vrouwen tegen ADO Den Haag. De Ajacieden kwamen voor eigen publiek niet verder dan 1-1 en kunnen daardoor titelprolongatie vergeten.

De ontknoping voelde voor Ajax heel wrang en zuur. Zonder de late goal van Twente had het allemaal aangekomen op de laatste speeldag en een directe confrontatie tussen Twente en Ajax. Bij winst had de ploeg van trainer Benno Nihom dan de titel gegrepen. Maar het pakte dus allemaal anders uit. En dat deed pijn, heel veel pijn, bij de Ajax Vrouwen.

Domper voor de Ajax Vrouwen
De Ajax Vrouwen wisten op voorhand wat ze te doen stond: winnen. Maar het was ADO Den Haag dat op de Toekomst de 1e tik uitdeelde. De Hagenaars kwamen in de 8e minuut aan de leiding via Pia Rijsdijk, die de bal in de verre hoek krulde: 0-1. Die tegentreffer was een domper voor de Ajax Vrouwen. Vooral ook omdat de 1e kans voor de thuisploeg was geweest.

Ellen Jansen aan de bal.
Ellen Jansen aan de bal.
Teleurstelling bij Lize Kop en Lucie Akkerman na de 0-1.
Teleurstelling bij Lize Kop en Lucie Akkerman na de 0-1.
Lucie Akkerman gaat naar de grond, strafschop voor Ajax.
Lucie Akkerman gaat naar de grond, strafschop voor Ajax.
Eshly Bakker tekent vanaf de stip voor de 1-1.
Eshly Bakker tekent vanaf de stip voor de 1-1.
Linda Bakker tegen 2 ADO-speelsters.
Linda Bakker tegen 2 ADO-speelsters.

Een kopbal van Lucie Akkerman miste echter kracht. Toch zou ze even later alsnog een belangrijke rol spelen. Akkerman werd bij een vrije trap naar de grond gewerkt en Ajax kreeg een strafschop. Eshly Bakker wist vervolgens wel raad met het buitenkansje: 1-1.

Eshly Bakker... Calm as you like... 😎#ajaado pic.twitter.com/6nwVEnX3MK

— Ajax Vrouwen (@AjaxVrouwen) April 26, 2019

Kansen door Ajax onbenut gelaten
Diezelfde Eshly Bakker leek in de 33e minuut haar ploeg de voorsprong te bezorgen. Ze werd weggestoken en kwam 1-op-1 met de Haagse goalie. Die wist Bakker te omzeilen, maar vervolgens was de hoek te moeilijk om binnen te werken. Op slag van rust wist ook Ellen Jansen in kansrijke positie niet af te drukken.

Marthe Munsterman stijlvol aan de bal.
Marthe Munsterman stijlvol aan de bal.

In de tweede helft drongen de Ajax Vrouwen aan, zonder aanvankelijk grote kansen af te dwingen. Het bleef bij een aantal kopballen en wat schoten uit de 2e lijn. Reden voor Nihom om in te grijpen. Hij bracht 20 minuten voor tijd met Loïs Schenkel en Soraya Verhoeve 2 verse krachten binnen de lijnen.

Nieuwe tussenstand vanuit Eindhoven
Schenkel liet zich binnen een minuut meteen gelden, maar haar schot belandde in de handen van Barbara Lorsheijd. Intussen kwamen de berichten door dat PSV de gelijkmaker had gemaakt. In dat geval was een gelijkspel voor de Ajax Vrouwen niet noodlottig.

De Ajax Vrouwen bleven niettemin vol overgave inzetten op de overwinning, maar ook ADO Den Haag liet zich niet onbetuigd. De bezoekers kregen een grote kans en raakten via een verdwaalde voorzet van invaller Ravensbergen de lat.

Het spel bleef op en neer gaan en beide ploegen kregen kansen. Maar de goal wilde, met name voor Ajax, niet vallen. En toen, diep in blessuretijd, kwam het onheilspellende nieuws uit Eindhoven. Twente won alsnog en schoot de kampioensdroom van Ajax aan diggelen.

Ajax Vrouwen - ADO Den Haag Vrouwen 1-1 (1-1). 8. Rijsdijk 0-1, 18. Bakker 1-1 (strafschop)

Opstelling Ajax Vrouwen: Kop; Van der Most, Dijkstra (77. De Sanders), Doorn (70. Schenkel), Van Es; Munsterman (70. Verhoeve), L. Bakker, Akkerman; Lewerissa, Jansen, E. Bakker

Lees ook: Ajax O17 moet kampioenschap aan directe concurrent Groningen laten

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Jasper Ruhé