Menu
Kan Ajax euforie AZ temperen?

Kan Ajax euforie AZ temperen?

De grote vraag is komend weekeinde of Ajax in staat zal zijn de euforie van AZ te temperen. Na een nieuw Europees succes tegen Villareal speelt de voetbalmachine uit Alkmaar zondag in de Amsterdam ArenA. Ajax won donderdag voor het eerst onder de nieuwe trainer. Dat het een zeer interessante confrontatie wordt, staat bij voorbaat wel vast.

De wedstrijd tussen Ajax en AZ stond eigenlijk op het programma voor 6 maart. Dat duel kon geen doorgang vinden omdat er te veel sneeuw op het ArenA-dak lag, waardoor er een gevaarlijke situatie in en rond het stadion ontstond. De KNVB verschoof de wedstrijd naar 7 april, maar AZ schakelde vervolgens Shakhtar Donetsk uit in de UEFA Cup en zou juist op die dag de nieuwe opponent Villareal treffen. Dus moest de KNVB iets nieuws bedenken. Dat lukte. Ajax - Willem, die aanvankelijk voor 10 april stond gepland, werd drie dagen naar voren gehaald en Ajax - AZ zou dan moeiteloos op zondagmiddag gespeeld kunnen worden.

De doordeweekse wedstrijd is voor zowel Ajax als AZ prima verlopen. Ajax speelde tegen Willem een stuk beter dan de laatste weken en won verdiend met 2-0 en AZ liet de buitenwacht zien dat wie na de nederlaag tegen Feyenoord (4-2) van vorige week van een crisis sprak geen verstand van zaken heeft. Met een puike 1-2 overwinning werd de Spaanse nummer 3 afgetroefd in eigen huis. Een prestatie van formaat.

Hoezeer de euforie nog doorwerkt, zal zondag blijken. Maar dat het geen eenvoudige klus wordt voor Ajax mag een understatement heten. Vorig jaar won Ajax de boeiende confrontatie na een strafschop die door het AZ-kamp werd bestreden. Wesley Sonck dook over het uitgestoken been van Jan Kromkamp en Henk Timmer kon de penalty van Tomás Galásek niet keren.

Voor de Tsjech komt het duel tegen zijn voormalige trainer te vroeg. Verder kan trainer Danny Blind niet beschikken over Filipe Kasmirski en Mauro Rosales - hij is tussen de twee en vier weken uit de roulatie met een enkelblessure. Zeer twijfelachtig is de beschikbaarheid van Angelos Charisteas en Anthony Obodai. Het tweetal moest de wedstrijd van afgelopen donderdag tegen Willem II laten schieten, maar of ze zondag wel halen is nog de vraag.

Alle wedstrijden tegen AZ in de Amsterdam ArenA:

28-08-96 Ajax - AZ 1-0 Gaal, Louis van
09-09-98 Ajax - AZ 5-1 Olsen, Morten
16-04-00 Ajax - AZ 4-1 Westerhof, Hans
27-05-01 Ajax - AZ 5-1 Adriaanse, Co
16-09-01 Ajax - AZ 1-0 Adriaanse, Co
19-10-02 Ajax - AZ 6-2 Koeman, Ronald
01-11-03 Ajax - AZ 3-2 Koeman, Ronald