Menu

Kan Ajax laatste uitduel van 2000 winnend afsluiten?

Alle duels tegen de top 3 speelt Ajax voor de winterstop buitenshuis. De eerste tegen Vitesse leverde geen punten op, tegen PSV was Ajax de morele winnaar maar meer dan een punt bracht dat niet. Zondag staat de derde topper op het wedstrijdprogramma. Dan reist Co Adriaanse met zijn pupillen naar De Kuip in Rotterdam voor de klassieker tegen Feyenoord.

Yakubu speelde vorig seizoen in de Klassieker met Feyenoord. Enkele weken daarvoor had hij pas zijn debuut gemaakt bij het eerste team van Ajax.

De prima wedstrijd tegen Heerenveen heeft het zelfvertrouwen van de spelers voor de Klassieker flink opgevijzeld. Van der Gun direct na dat duel: 'Ik weet niet wat ik van de wedstrijd tegen Feyenoord moet verwachten op dit moment. Wij zijn lekker bezig, we weten dat we ook uitwedstrijden kunnen winnen. Ik weet dat we kwaliteit genoeg hebben om van Feyenoord te kunnen winnen. We zullen in ieder geval veel strijdlust ten toon moeten stellen, want Feyenoord is op dit moment natuurlijk een hele goede ploeg. Heel moeilijk te verslaan, zeker in de kuip. Makkelijk gaat het niet worden, maar we geloven in onszelf en we gaan wel voor de volle winst spelen.'

Uit de historie van de Klassieker blijkt de ontmoeting doelpuntrijk. Gemiddeld vielen er in de 43 wedstrijden in Rotterdam liefst 3,8 doelpunten. Van alle duels won Feyenoord er 15, tegen 14 voor Ajax, de overige eindigden onbeslist. Ajax doet het de laatste jaren goed in Rotterdam. Zesenhalf jaar geleden verloren de Amsterdammers voor het laatst, 2-1. Daarna won Ajax drie keer en speelden de grootmachten drie keer gelijk. Waarvan de laatste twee jaar 1-1.

Brian Laudrup opende vorig seizoen al na elf minuten de score. Tot de rust bleef die verrassende voorsprong op het bord. In de tweede helft was het echter snel gedaan met de positieve stand. Paul Bosvelt kopte de bal na 48 minuten achter Grim. Ajax had de kans op drie punten maar Shota Arveladze helpt een levensgrote kans om zeep, waardoor Ajax het met een punt moet doen.

In de competitie van dit jaar doet Feyenoord het dit seizoen goed. Er ging geen punt verloren in de eigen Kuip. Aan Ajax om een einde te maken aan die serie!

Aan het blessurefront is geen positief nieuws te melden. Richard Knopper keerde deze week slechts even terug op het trainingsveld, maar dat liep niet zoals verwacht. Knopper kampt met een enkelblessure.Cristian Chivu is ook nog niet hersteld. Op het trainingsveld ontbraken vrijdag ook Rafael van der Vaart (dagje vrij na interlandverplichting van afgelopen woensdag), Andre Bergdolmo (griep) en Nikos Machlas (griep). Op vrijdagochtend was er dan ook een kleine groep van tien spelers plus de keepers. Andy van der Meyde en Abubakari Yakubu hadden donderdagavond met het tweede gespeeld tegen Feyenoord (0-1 verlies). Tom Sier was met hersteltrainer Leo van Veen aan het werk.

De groep die wel op het veld verscheen bestond uit: Grim, Lobont, Winter, Witschge, Kanu, De Cler, Pasanen, Galasek, Ikedia, Arveladze, Wamberto en Van der Gun.