Menu

Kan Ajax NAC in Breda weer kloppen?

Ook het duel tegen NAC blijkt een jubileumeditie te zijn. Was de ontmoeting afgelopen zaterdag de tiende tussen Ajax en RBC, komende zondag staat voor de tachtigste keer een treffen tussen Breda en Amsterdam op het programma. Van die 79 eerdere ontmoetingen won Ajax er 59 en verloor de roodwitte schare er acht. Opvallend genoeg eindigden de laatste drie ontmoetingen in alle mogelijke toto-uitslagen: verlies in 2001, winst in februari 2002 en gelijk in september 2002.

In een uitverkocht Fujifilm-stadion moet Ajax proberen NAC de eerste thuisnederlaag van het seizoen toe te brengen. PSV en Feyenoord kwamen bij het inmiddels naar de zevende plaats opgeklommen NAC niet verder dan remises (2-2 en 1-1). De ploeg van trainer Ten Cate speelde liefst acht keer gelijk in eigen huis en won vijf duels.

Buitenshuis verloren de Ajacieden alleen van Utrecht en PSV. Acht keer won Ajax in den vreemde en tegen De Graafschap, Roda JC, RKC moesten de Amsterdammers met 1-1 genoegen nemen.

Dat zullen ze zondag niet willen. Want Feyenoord leek vorige week wel weer op achterstand te komen, maar won met negen (!) spelers na achterstand alsnog van De Graafschap. Daardoor bedraagt de voorsprong van Ajax op de Rotterdammers nog altijd maar een puntje.

Vorig seizoen slaagden de Amsterdammers erin NAC op eigen terrein te kloppen. Invaller Nikos Machlas bekroonde een prachtige solo-actie van Maxwell door diens voorzet binnen te lopen en zo de enige treffer uit het duel te maken.

In de Arena kwam Ajax dit seizoen goed weg. NAC had na 21 minuten een 0-2 voorsprong genomen, maar in de tweede helft bogen Mido en Zlatan Ibrahimovic de stand om naar 2-2. Ook die thuiswedstrijd viel middenin de Europese reeks, want vier dagen voor dat duel speelde Ajax in Milaan tegen Internazionale.

In tegenstelling tot de wedstrijd tegen RBC kan Ronald Koeman weer beschikken over Trabelsi en Chivu. Beiden hebben hun schorsing van een wedstrijd uitgezeten.

Uitslagen ontmoetingen in Breda sinds NAC vanaf 1993-1994 in de eredivisie speelt:

01-02 NAC – Ajax 0-1
00-01 NAC – Ajax 0-3
98-99 NAC – Ajax 0-2
97-98 NAC – Ajax 0-2
96-97 NAC – Ajax 2-0
95-96 NAC – Ajax 0-1
94-95 NAC – Ajax 2-2
93-94 NAC – Ajax 0-5