Menu
'Kansen eerder benutten'

'Kansen eerder benutten'

Frank de Boer heet voor aanvang van de thuiswedstrijd tegen FC Groningen alle supporters welkom met een column in het officiële programmaboekje Ajax Kick Off. Lees hier de bijdrage van de hoofdtrainer.

Beste Ajacieden,

Welkom in de Amsterdam ArenA, bij Ajax - FC Groningen.

Inmiddels heb ik het losgelaten dat we dinsdagavond in Madrid ondermaats gepresteerd hebben. Wat rest is het gevoel dat we derde zijn geworden in een poule waarvan iedereen vooraf dacht dat we totaal geen kans maakten. En dus blijven we strijden op drie fronten en kunnen we er trots op zijn dat we als enige Nederlandse club zijn overgebleven in ‘Europa’. Maar om ook volgend jaar weer op dit hoge niveau mee te mogen doen, zullen we vanavond wel moeten winnen tegen FC Groningen. En dus vind ik de wedstrijd van vanavond erg belangrijk.

Zoals we uit en thuis tegen Real Madrid speelden, moet het niet. De laatste twee wedstrijden in de Eredivisie zijn wat mij betreft voorbeelden van hoe het wél moet. Zowel in Kerkrade tegen Roda JC als thuis tegen PSV hebben we de tegenstander onze wil opgelegd. Of, zoals dat zo mooi gezegd werd: we hebben ze bij de strot gepakt, niet meer losgelaten en uiteindelijk doorgebeten.

Dat is vanavond ook de insteek. Dat vergt durf van onze spelers. Want aan de kwaliteiten ligt het niet. Als technische staf hameren wij erop dat het besef er moet zijn dat we goed kunnen voetballen, dat we qua positiespel beter zijn dan de tegenstander en daarom moeten zorgen dat we zoveel mogelijk balbezit hebben. Door de afwezigheid van Kolbeinn en Ryan missen we stootkracht, maar ook zonder deze aanvallers hebben we aangetoond doelpunten te kunnen maken. Daar hebben we veel kansen voor nodig gehad, vanavond hoop ik dat we ze eerder weten te benutten.

Als dat in de eerste helft niet lukt hoop ik dat ons publiek, dat tegen PSV weer voor een grandioze sfeer zorgde, begrijpt dat als wij goed spelen maar niet scoren, de krachten bij de tegenstander wegvloeien. Het is zwaarder om achter de bal en je tegenstander aan te moeten rennen, dan als je balbezit hebt. En dat betekent dat we uiteindelijk de winst naar ons toe moeten kunnen trekken. Tegen VVV-Venlo duurde dat enkele weken geleden ook lang, maar leverde het ook drie punten op. De ene keer gaat het nou eenmaal gemakkelijker dan de andere keer.

Mentaal gezien zal het ook even schakelen zijn voor onze ploeg. Maar onze spelers hebben zich ten doel gesteld de trouwe supporters die vanavond in de ArenA zitten te belonen, zodat we na afloop kunnen zeggen dat we de nare smaak uit Madrid definitief weg hebben gespoeld.

Ik wens jullie heel veel plezier bij Ajax - FC Groningen.

Frank de Boer
Trainer/Coach