Menu
Kansloos Ajax door in Europa League

Kansloos Ajax door in Europa League

Voor het derde jaar op rij bracht de Champions League Ajax naar Estadio Santiago Bernabéu. En voor de derde keer op rij eindigde de wedstrijd in een nederlaag. Toch kleefde er na afloop iets moois aan de 4-1-nederlaag aangezien Ajax wel de derde plaats veiligstelde. Daardoor gaat Ajax na de winterstop als enige Nederlandse club verder in de UEFA Europa League.

Dankzij een helpende hand van Borussia Dortmund legde Ajax dinsdagavond uiteindelijk definitief beslag op de derde plaats in groep D. De Duitse groepswinnaar sloot de indrukwekkende reeks in stijl af met een 1-0-zege op Manchester City. Daardoor bleef Ajax de Engelsen een punt voor op de ranglijst. En juist daar was het Ajax om te doen omdat daarmee een plaats in de UEFA Europa League was veiliggesteld.

Ajax speelde tegen het al geplaatste Real Madrid in dezelfde opstelling als in de gewonnen wedstrijden tegen PSV en Roda JC. Frank de Boer zag geen reden om wijzigingen aan te brengen in de basiself die de afgelopen duels goed op dreef was. En dus startten Danny Hoesen en Viktor Fischer ook in Bernabéu in de basis.

De Ajacieden lopen elkaar in de weg in het eigen strafschopgebied. De Ajacieden lopen elkaar in de weg in het eigen strafschopgebied.

Hoewel Ajax Europese overwintering vooraf in eigen hand had, werd al snel duidelijk dat de Duitse hulp meer dan welkom was. Al binnen een half uur was Ajax afhankelijk van het resultaat in Dortmund. Met de 2-0 tussenstand op het scorebord zat er voor Ajax niets anders op dan de schade beperkt te houden. De voorsprong van Real Madrid was het gevolg van een kleine voetbalshow die de thuisploeg in de voorgaande 28 minuten opvoerde. Zonder geijkte basisspelers als Iker Casillas, Sergio Ramos en Xabi Alonso bleek Real Madrid ook nu weer te sterk voor Ajax. De vervangers (een mix van wereldsterren en talenten) deden hun werk naar behoren. De goals van Cristiano Ronaldo en José Callejón in de dertiende en 28ste minuut waren zelfs het aanzien meer dan waard.

Bij beide goals was Luka Modric de architect van de aanval. Eerst troefde de Kroaat Siem de Jong op het middenveld af waarna de bal via Karim Benzema uiteindelijk bij Ronaldo belandde. Na zijn hattrick in de ArenA deed de Portugees Ajax vervolgens opnieuw pijn met een doelpunt. Die treffer zat er overigens al een beetje aan te komen nadat in de minuten daarvoor Karim Benzema (buitenspel) en Fábio Coentrão (paal) aan de deur hadden geklopt.

Ook bij de 2-0 was de inleiding de moeite waard. Met een bekeken pass werd Callejón door Modric diep gestuurd. Daarmee was Callejón zijn bewaker Moisander kwijt en schoot hij de bal vervolgens achter Kenneth Vermeer, die zich daarvoor nog een paar keer onderscheidde met goede reddingen. Toch waren die goede momenten van Vermeer na afloop snel vergeten toen bleek dat Real het niet bij twee doelpunten zou laten. Vier minuten na rust kreeg Kaka’ de Spanjaarden op de banken met een fraai afstandsschot: 3-0.

Gelukkig konden de 800 meegereisde Ajax-fans in de tweede helft nog wel een keer juichen toen Derk Boerrigter de stand na een uur spelen terugbracht naar 3-1. De vleugelaanvaller kreeg de bal buiten de zestienmeter voor zijn voeten nadat Hoesen een onbedoelde beuk van keeper Adán had gekregen. De voorzet van Daley Blind belandde zodoende bij Boerrigter die de bal in het lege doel schoot. Op dat moment was Borussia Dortmund net op voorsprong gekomen tegen Manchester City waardoor de derde plaats van Ajax ineens een stuk zekerder was geworden.

Ondanks de vierde goal van Real Madrid (opnieuw Callejón) veranderde dat scenario in het laatste kwartier niet meer waardoor Ajax zich van een langer verblijf in Europa verzekerde. En dat mag gerust een knappe prestatie worden genoemd in een groep met de kampioenen van Duitsland, Spanje en Engeland. Over ruim twee weken gaat Ajax de koker in voor de knock out-fase van de Europa League. In dat toernooi strijdt Ajax na de winterstop met 31 andere ploegen voor een finaleplaats op 15 mei in de Amsterdam ArenA.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ajax startte in dezelfde formatie als tegen PSV. Ajax startte in dezelfde formatie als tegen PSV.
Kenneth Vermeer zorgde ervoor dat in de eerste helft de schade niet enorm was. Kenneth Vermeer zorgde ervoor dat in de eerste helft de schade niet enorm was.
Toby Alderweireld had een zware avond tegen onder andere Cristiano Ronaldo. Toby Alderweireld had een zware avond tegen onder andere Cristiano Ronaldo.
Viktor Fischer wacht op advies doelman Kenneth Vermeer. Viktor Fischer wacht op advies doelman Kenneth Vermeer.
Lasse Schöne kwam in het veld voor de geblesseerd geraakte Christian Poulsen. Lasse Schöne kwam in het veld voor de geblesseerd geraakte Christian Poulsen.
Danny Hoesen was in de tweede helft dicht bij een doelpunt in het Bernabéu. Danny Hoesen was in de tweede helft dicht bij een doelpunt in het Bernabéu.
Aanvoerder Siem de Jong ontmoet Madrids-captain Kaká. Aanvoerder Siem de Jong ontmoet Madrids-captain Kaká.
Viktor Fischer was na rust, net als zijn ploeggenoten, beter op dreef dan de eerste. Viktor Fischer was na rust, net als zijn ploeggenoten, beter op dreef dan de eerste.
Nadat Adán Hoesen een onbedoelde beuk geeft, scoort Boerrigter de 3-1. Nadat Adán Hoesen een onbedoelde beuk geeft, scoort Boerrigter de 3-1.