Menu
Kansrijk Ajax profiteert te weinig

Kansrijk Ajax profiteert te weinig

Ajax heeft de kans laten liggen om naast PSV aan kop te komen van de Eredivisie. In de Amsterdam ArenA leverde de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag slechts een 1-1 gelijkspel op. Lasse Schöne hielp de Amsterdammers in de slotfase alsnog aan een dikverdiend punt.

Vlak voor de aftrap van het thuisduel met de Hagenaars won Feyenoord in de Kuip van PSV. Met de 2-1 zege van de Rotterdammers kreeg Ajax dé kans in te lopen op de Eindhovenaren. Een zege op middenmoter ADO zou de Ajacieden in punten weer naast PSV, aan kop van de Eredivisie brengen. Aan de vooravond van de uitduels met FC Twente (zaterdag) en – later in de competitie – PSV een mooie opsteker. Zeker ook na de teleurstellende Europese uitschakeling door Steaua Boekarest zullen de Ajacieden hebben gesnakt naar een sportief succes.

Naast het strijdtoneel van de Eredivisie wordt woensdag de jacht hervat op de KNVB Beker. Ook op dat podium lonkt nog altijd eremetaal. AZ is woensdag vanaf 20:45 uur de ploeg die geslachtofferd moet worden op weg naar Ajax’ negentiende bekertriomf.

Het liep tegen ADO anders… Ondanks een flink veldoverwicht van Ajax was ADO halverwege het treffen de bovenliggende ploeg. De Haagse voorsprong bij rust (0-1) was wonderbaarlijk te noemen. Vooral omdat de Ajacieden eerder kans op kans hadden laten liggen. De thuisploeg was het dichtste bij een treffer toen een inzet van Kolbeinn Sigthórsson achter de lijn werd weggewerkt, maar niet als doelpunt werd erkend. Eerder kogelde Viktor Fischer zijn inzet voorlangs. Op aangeven van Daley Blind scoorde ook Siem de Jong, maar zijn doelpoging werd afgekeurd. Van buitenspel, zoals de assistent-scheidsrechter oordeelde, was in de verste verte geen sprake.

Siem de Jong wordt door twee ADO-verdedigers in de gaten gehouden. Siem de Jong wordt door twee ADO-verdedigers in de gaten gehouden.

De Amsterdammers mochten zich tegen ADO weliswaar vaker beklagen over foute beslissingen van het arbitrale trio. Door zijn, bij vlagen, slordige speelwijze riep Ajax het teleurstellende resultaat vooral ook over zichzelf af. De totstandkoming van de 0-1 was daarbij illustratief. Een riskante pass van Kenneth Vermeer op Niklas Moisander vormde na een halfuur de inleiding op de openingstreffer. De Finse verdediger verspeelde de bal knullig aan Tjaronn Chery. De Haagse aanvaller ontving het presentje dankbaar, waarna de bal simpel in het lege doel werd gekruld: 0-1.

Opeens leek het thuisduel met ADO veel overeenkomsten te vertonen met het thuistreffen tegen Roda JC. Ook toen kwamen de gasten tegen alle verhoudingen in op voorsprong. Het liep met het uiteindelijke gelijkspel (1-1) niet goed af voor de Amsterdamse titelverdediger.

,,De scherpte om kansen te creëren hebben we wel, maar de scherpte om de bal over het lijntje te tikken niet'', keek Frank de Boer na afloop terug. De Ajax-trainer benadrukte vooral de pluspunten voor zijn ploeg en wenste zich niet te beklagen over fouten van de arbitrage. ,,Ook tegen Roda speelden wel gelijk. Door deze duels misten we nu al vier punten. Anders hadden we fier aan kop gestaan.''

De Ajacieden hadden na de tegentreffer nog een uur speeltijd om de achterstand om te buigen naar een voorsprong. En om dus (optimaal) te profiteren van de misstap van PSV. Dat ADO dit seizoen geen makkie is voor Ajax bewees de eerdere ontmoeting al in de Residentie. Toen, kort na de nederlaag tegen Borussia Dortmund, werd het 1-1. Ryan Babel en Tom Beugelsdijk waren die middag de doelpuntenmakers. Ras-Hagenaar Beugelsdijk viel in de ArenA vooral op door twee inzetten (één voor en één achter zijn doellijn) succesvol te keren. De wetenschap dat ADO zijn laatste vier uitduels niet had gewonnen, leek zondag meer in Ajax’ voordeel te zijn.

Leek, want het pakte op de winters koude zondagmiddag niet uit zoals de 31-voudig landskampioen zich vooraf had gewenst. De Hagenaars, die zich eerder dit seizoen bij PSV met een 7-0 nederlaag blameerden, hielden lange tijd stand in de ArenA. Santi Kolk was zelfs dichtbij een tweede Haagse treffer, maar de invaller zag Vermeer redding brengen. Vijf minuten voor tijd tekende Lasse Schöne uiteindelijk voor de gelijkmaker. Op aangeven van Toby Alderweireld schoot de Deense controleur keizelhard raak: 1-1.

Dat sommige Ajacieden na het slotsignaal van Pol van Boekel teleurgesteld op het ArenA-gras vielen en de bedankronde langs de tribunes met gebogen hoofd voltooiden, was alleszeggend. Ajax deed zichzelf zondag opnieuw te kort. Weer liet het een kans liggen om optimaal te profiteren in de nog altijd spannende kampioensrace. Desondanks was er toch een (letterlijk) winstpunt: Ajax is een punt ingelopen op PSV.

,,We kregen tien honderdprocentkansen'', besloot De Boer. ,,Wat wil je dan nog meer als trainer? We moeten die ballen er voortaan in knallen, over de lijn drukken.''

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van Ajax – ADO Den Haag en de reacties na afloop van Frank de Boer, Daley Blind en Lasse Schone

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

De veldverhouding was in het voordeel van Ajax, maar de score bleef gelijk. De veldverhouding was in het voordeel van Ajax, maar de score bleef gelijk.
Daley Blind kreeg te maken met oude bekende Rydell Poepon. Daley Blind kreeg te maken met oude bekende Rydell Poepon.
De verdediging van ADO week amper voor Ajax. De verdediging van ADO week amper voor Ajax.
Niklas Moisander leidde de 0-1 in met een slechte pass. Niklas Moisander leidde de 0-1 in met een slechte pass.
Lasse Schöne keerde terug in de basis ten koste van Christian Poulsen. Lasse Schöne keerde terug in de basis ten koste van Christian Poulsen.
Fischer en Coutinho gaan vol voor de bal en botsen. Fischer en Coutinho gaan vol voor de bal en botsen.
ADO bleef met kunst- en vliegwerk overeind. ADO bleef met kunst- en vliegwerk overeind.
Isaac Cuenca schiet met links hard in. Isaac Cuenca schiet met links hard in.
Invaller Thulani Serero was in de extra tijd dichtbij de winnende goal. Invaller Thulani Serero was in de extra tijd dichtbij de winnende goal.