Menu
Karaktervol Ajax terecht langs Utrecht

Karaktervol Ajax terecht langs Utrecht

Ajax boekte zondagmiddag de eerste overwinning onder leiding van de nieuwe coach Adrie Koster. Utrecht werd uit knap met 0-1 verslagen. ,,Complimenten aan de ploeg”, zei Koster. ,,Ze hebben echt voor elkaar geknokt.”

Klaas Jan Huntelaar scoort het enige doelpunt van de middag.

FC Utrecht uit is geen eenvoudige opgave. Daar was Adrie Koster zich van tevoren zeker van bewust. ,,Bij Utrecht was deze wedstrijd al een paar weken dik omcirkeld”, zei de Ajax-coach na afloop. ,,Als je hier achterover gaat leunen, krijg je het heel moeilijk. Dat wisten we en daarom hebben we naar de aanvallende oplossing gezocht. We hebben gedurfd gespeeld en dat pakte goed uit.”

Vanwege blessures en andere zaken begon Koster met een behoorlijk gewijzigd elftal aan het duel met FC Utrecht. Siem de Jong startte voor het eerst in de basis in een Eredivisieduel, Gregory van der Wiel nam centraal achterin de plaats in van Jaap Stam (die ontbrak vanwege familieomstandigheden) en Dennis Gentenaar stond in het doel omdat de hand van Maarten Stekelenburg nog niet honderd procent is hersteld. Ondanks alle aanpassingen begonnen de Amsterdammers goed aan de wedstrijd. Zo goed dat Utrecht in de beginfase een beetje werd overrompeld. Al in de tweede minuut schoot Dennis Rommedahl op de lat en vlak daarna leek Ajax recht te hebben op een penalty toen Hedwiges Maduro werd neergehaald. Scheidsrechter Haverkort legde de bal echter buiten het strafschopgebied. Vlak daarna was Maduro opnieuw gevaarlijk, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald door Gregoor van Dijk. ,,Vandaag speelde Klaas Jan Huntelaar niet echt in de spits, maar meer daarachter”, legde Koster zijn tactiek uit. ,,Daardoor hadden we eigenlijk steeds een mannetje over op het middenveld. Utrecht had het daar in de beginfase moeilijk mee. Wij creëerden meteen kansen en zaten ook gelijk lekker in de wedstrijd.”

Ondanks de sterke opening van Ajax trok Utrecht na het eerste kwartier het spel naar zich toe. De thuisploeg was met name gevaarlijk met schoten van afstand (George, Somers) en dwong de Amsterdamse verdediging meerdere malen tot stevig ingrijpen. Gabri (volgende wedstrijd geschorst) en John Heitinga liepen zelfs tegen een gele kaart aan. Toen Urby Emanuelson zich na een klein halfuur moest laten wisselen met een knieblessure, leek het een lastige middag te gaan worden voor de Amsterdammers. Maar de vervanger van Emanuelson, Jan Vertonghen, viel uitstekend in en Ajax dwong Utrecht tegen het eind van de eerste helft weer de verdediging in. Vooral Luis Suarez zorgde voor onrust in de Utrecht-verdediging, maar hij stuitte steeds op doelman Grandel, die, op een paar vreemde uittrappen na, een prima wedstrijd keepte.

Na rust bleef Ajax de beste ploeg. Albert Luque nam na zestig minuten de plaats in van Dennis Rommedahl en was vlak daarna betrokken bij de 0-1. De Spanjaard, de afgelopen dagen licht geblesseerd, werd van achteruit knap vrijgespeeld en hij bediende Klaas Jan Huntelaar die oog in oog met Grandel keurig afrondde. Voor de topscorer van de Eredivisie was het alweer zijn tiende treffer van het seizoen.

Ajax verdedigde de voorsprong uitstekend, al kreeg Utrecht door alles op alles te zetten nog een paar redelijke kansen. De grootste kans was voor Leroy George. Hij schoot van dichtbij op doel, maar een uitstekende reflex van Gentenaar hield Ajax op de been. Na het laatste fluitsignaal was de vreugde groot bij Ajax, dat Feyenoord passeerde op de ranglijst. ,,Deze overwinning is na alle perikelen toch wel een opluchting", zei Koster die vorige week debuteerde met een gelijkspel tegen NEC. ,,Als we het wat slimmer hadden uitgespeeld, had de uitslag nog wel wat hoger kunnen uitvallen."

Kijk voor spelersreacties later vandaag op Ajax TV.