Menu
Kasper Dolberg wint Johan Cruijff Prijs

Kasper Dolberg wint Johan Cruijff Prijs

Kasper Dolberg is met een ruime meerderheid gekozen tot Talent van het Jaar van de Eredivisie in het seizoen 2016-2017. Dat werd vandaag bekend gemaakt. De Ajacied ontvangt daarmee de Johan Cruijff Prijs, een aanmoediging voor jonge voetballers om zich verder te ontwikkelen. Daarnaast krijgt Dolberg vanuit de Johan Cruyff Foundation de mogelijkheid om een Cruyff Court aan te leggen op een locatie naar zijn keuze.

De Johan Cruijff Prijs wordt sinds 2003 uitgereikt aan het Talent van het Jaar.  Met deze prijs wilde Cruijff jonge voetballers een duwtje in de richting van een nog betere toekomst geven. Daarnaast krijgt de winnaar via de Cruyff Foundation de kans om een gebaar te maken richting anderen.  Dolberg  kan zodoende een Cruyff Court aanleggen op een locatie naar zijn keuze. Dit trapveldje, dat in samenwerking met de Cruyff Foundation wordt gerealiseerd en mede gefinancierd wordt door de Nationale Postcode Loterij,  zal naar hem worden vernoemd.

Dit seizoen bestond de jury naast Jordi Cruijff uit Peter Bosz, Philip Cocu, Wim Jonk, John van den Brom, Ron Jans, Willem van Hanegem, Youri Mulder en  Willy Dullens.

Juryvoorzitter Jordi Cruijff: "Ineens was Kasper Dolberg er. Viel alles ook meteen op zijn plek. Weer een talent van wie je nu al weet dat hij Ajax straks veel gaat opleveren. Hij is in alle opzichten de terechte winnaar van de naar mijn vader vernoemde prijs voor het Talent van het Jaar. Dolberg is technisch goed, zowel individueel als voor het team, tactisch slim en hij wordt alleen maar beter. Daarnaast geeft hij nu al het goede voorbeeld. Als je zo jong bent en het gaat goed met je, dan gaan veel talenten zweven. Dolberg heeft daar geen last van gehad. In deze tijd van veel publiciteit en aandacht zie je dat niet vaak. Voor het winnen van de Johan Cruijff Prijs heeft dat toch een meerwaarde opgeleverd.”

Kasper Dolberg: “Het is voor mij een grote eer om deze prijs te winnen. Ik vind het erg mooi en bijzonder dat ik hierdoor de mogelijkheid krijg om mijn eigen 'Cruyff Court' te openen. ”

De trofee wordt tijdens het jaarlijkse ‘Voetballer van het Jaar’ gala in oktober uitgereikt . Dan wordt ook bekend gemaakt waar het Cruyff Court Kasper Dolberg zal worden gerealiseerd. Het beeldje dat aan het Talent van het Jaar uitgereikt wordt, is gemaakt door Eric Claus. Deze kunstenaar mag gezien worden als een belangrijk vertegenwoordiger van de hedendaagse klassieke beeldhouwkunst.

Dolberg is niet de eerste Ajax-Deen die deze prijs wint. Christian Eriksen ging hem een aantal jaar geleden voor.

Tekst: Johan Cruijff Foundation
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst