Menu
Kater wegspoelen tegen Feyenoord

Kater wegspoelen tegen Feyenoord

De spelers en supporters maken zich op voor een nieuwe kraker en hoe kan de domper van woensdag beter worden weggespoeld dan met een klinkende overwinning in de Klassieker?

Waarschijnlijk is er geen betere manier om de nederlaag tegen PSV weg te spoelen met een overwinning in de Klassieker. Trainer Adrie Koster zei het vrijdag al: 'Ik kan me geen betere tegenstander wensen'. Bovendien is Ajax – Feyenoord bijna altijd boeiend. Slechts een keer viel er geen enkele treffer in de Klassieker, dat was in 1978, maar zelfs toen was de wedstrijd meer dan aantrekkelijk. Ajax-trainer Cor Brom voelde desondanks mee met het publiek dat geen doelpunt te zien had gekregen. ‘Als kijkspel was het heel lang niet slecht, al zou het voor het publiek leuker geweest zijn wanneer het 5-5 was geworden.’

Wat dat betreft is het Ajax-publiek de afgelopen twee jaar verwend. De fans zullen tekenen voor de resultaten van de laatste ontmoetingen met de aartsrivaal. De ploeg van toenmalig trainer Henk ten Cate rekende vorig seizoen tweemaal overtuigend af met de aartsrivaal uit Rotterdam. Op een vlekkeloze overwinning in de Kuip (0-4) lieten de Amsterdammers later in hetzelfde seizoen nogmaals een kwartet treffers noteren in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Edgar Davids keerde op 4 februari 2007 terug in het Ajax-elftal. De van Tottenham Hotspur overgekomen middenvelder ontpopte zich direct tot een stuwende kracht. Collega-middenvelder Wesley Sneijder profiteerde optimaal van de ‘stofzuigende Piranha’, die vanuit zijn rug opereerde. Frank en vrij voetballend bezorgde Sneijder zijn ploeg na het eerste half uur hoogstpersoonlijk een 2-0 voorsprong. Het bleek de voorbode tot meer. Ook uitblinker Tom de Mul drukte zijn ongrijpbaarheid uit in een doelpunt (3-0). Na de tegentreffer van Angelos Charisteas bepaalde opnieuw Sneijder de eindstand van de wervelende Klassieker op 4-1. Maar al die mannen zijn er nu niet bij. Sneijder, De Mul en Charisteas spelen niet meer in Nederland; Davids is geschorst. Dan moeten andere spelers het doen. Misschien wordt de eerste Klassieker van Bruno Silva wel een memorabele, of onderstreept John Heitinga zijn klasse ook tegen Feyenoord wel met een doelpunt.

Wie er aan de aftrap zal verschijnen is bij beide teams nog een vraagteken. Feyenoord kampt met blessures bij onder andere Tim de Cler, Theo Lucius, Chun-Soo Lee, Luigi Bruins en Danny Buijs. De kans is aanwezig dat ze zullen ontbreken tegen Ajax. Kevin Hofland, Nuri Sahin en Andwele Slory zullen waarschijnlijk terug in de basis keren. Ajax-trainer Adrie Koster kan geen beroep doen op de geschorste Davids en het geblesseerde trio Jan-Arie van der Heijden, Gregory van der Wiel en Vurnon Anita.

Zondag staan Ajax en Feyenoord opnieuw tegenover elkaar. Ajax – Feyenoord wordt vanaf 12.30 uur gespeeld in een uitverkochte Amsterdam ArenA.

Bekijk ook de voorbeschouwing op Ajax - Feyenoord op Ajax TV.
Klik hier om naar de website van Ajax TV te gaan >>

Ajax – Feyenoord, de laatste vijf keer:

2006-2007: 4-1 (Eredivisie)
2005-2006: 3-0 (Eredivisie play-offs)
2005-2006: 1-2 (Eredivisie)
2004-2005: 1-1 (Eredivisie)
2003-2004: 2-0 (Eredivisie)