Menu
Keepers draaien warm in de Alpen

Keepers draaien warm in de Alpen

Kenneth Vermeer, Jasper Cillessen en Mickey van der Hart vormen net als vorig seizoen een drie-eenheid bij Ajax. Ajax.nl volgde de doelmannen tijdens de voorlaatste training tijdens het trainingskamp in Oostenrijk.

Het is kort na 11:00 uur als er ‘1, 2, 3, hup!, hup!’ over het trainingsveld schalt. Keeperstrainer Carlo l’Ami geeft het ritme van de oefening aan. Het tempo gaat steeds hoger. ‘Kenny’ (afwisselend ‘Challa’ genoemd), ‘Jas’ en ‘Mick’ gaan in snel tempo over de uitgerolde ladder heen. Voorwaarts, zijwaarts; alle registers worden opengetrokken. Het feit dat ze louter elkaars bijnamen of afkortingen gebruiken tekent de hechtheid van de drie keepers en hun vaste coach.

Voor het tweede seizoen op rij vormen de Oranje-internationals Kenneth Vermeer (26), Jasper Cillessen (24) en Mickey van der Hart (19) een eenheid. Sinds afgelopen week ligt hun werkterrein in Oostenrijk. Tussen de bergtoppen van het uitgestrekte Alpengebied werken ze alle drie aan hun vorm. Vermeer en Cillessen richten zich op de strijd om de Johan Cruijff Schaal eind deze maand en de start van de Eredivisie op 2 augustus. Voor jongeling Van der Hart ziet het programma er anders uit. Eind deze week meldt hij zich in Hoenderloo om zich Oranje o/19 voor te bereiden op het EK in Litouwen.

Jasper Cillessen torent boven de opblaasbare obstakels uit. Jasper Cillessen torent boven de opblaasbare obstakels uit.

De oefening van de keepers worden minutieus met een iPad vastgelegd. De bediener van de iPad is toevalligerwijs het nichtje van Van der Hart. Samen met haar ouders en haar broer is ze met vakantie in Oostenrijk, slechts één berg verwijderd van het basiskamp van Ajax. Toch was de route naar het trainingsveld geen kwestie van even de berg over. Een autorit via Innsbruck was er voor nodig om de berg te omzeilen. Het is de berg waar haar keepende neef eerder deze week als volleerd bergbeklimmer overheen fietste. Deze middag gaan ze zelf ook de elementen trotseren. Na het zien van de beelden van Ajax op de rodelbaan mag die activiteit niet ontbreken tussen de vakantie. Zo blijkt het bezoek van de landskampioen aan Neustift ook nog goed voor het toerisme in de schitterende streek.

De iPad draait ondertussen overuren. Grote opblaasbare poppen zijn als denkbeeldige obstakels in het doelgebied neergezet. Vermeer, Cillessen en Van der Hart torenen beurtelings boven de witte gevaartes uit. Hier worden de doelmannen letterlijk tot grote hoogte gestuwd. Even later tijdens het partijspel krijgen ze weer met de natuurlijke weerstand van de spitsen te maken. Met z’n drieën moeten ze er voor zorgen dat ze beide doelen zo schoon mogelijk houden. Alleen Siem de Jong en Riechedly Bazoer (prachtig afstandsschot) laten hun keepende collega’s kansloos.

Na afloop storten de vakantiegangers zich op de Ajacieden. Handtekeningenmappen worden volgeschreven en fotocamera’s en telefoons worden volgeschoten. De derde doelman van Ajax hoeft even geen foto’s of handtekeningen uit te delen. Hij grijpt de kans om even met zijn familie bij te praten. Frank de Boer heeft het zoals gebruikelijk een stuk drukker. Op het houten bankje naast het trainingsveld is een komen en gaan van fans die even naast de coach van Ajax komen zitten. ,,Sorry hoor", zegt een vrouw als ze voor de foto naast De Boer komt zitten. De 112-voudig international tovert een glimlach op zijn gezicht en doet een arm om haar schouder. Als hij in al die jaren iets niet erg heeft gevonden is het handtekeningen uitdelen en op de foto gaan. Maandagmiddag om 16:30 uur hebben de vakantiegangers in Oostenrijk de laatste kans om met hun helden op locatie in actie te zien.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Mickey van der Hart bekijkt de beelden op de iPad van zijn tante. Mickey van der Hart bekijkt de beelden op de iPad van zijn tante.
Keeperstrainer Carlo l'Ami geeft het tempo aan. Keeperstrainer Carlo l'Ami geeft het tempo aan.
Kenneth Vermeer stompt de bal weg. Kenneth Vermeer stompt de bal weg.
Mickey van der Hart in actie. Mickey van der Hart in actie.
Jasper Cillessen strekt zich tot het uiterste. Jasper Cillessen strekt zich tot het uiterste.
Carlo l'Ami ziet hoe Mickey van der Hart de bal wegbokst. Carlo l'Ami ziet hoe Mickey van der Hart de bal wegbokst.