Menu
Keepers in de hoofdrol

Keepers in de hoofdrol

Sportcomplex de Toekomst was donderdag voor één dag het domein van de keepers. In totaal deden er maar liefst 64 jonge doelmannen (en -vrouwen) deden mee aan de speciale keepersdag van Ajax Camps & Clinics. Het adidas miCoach Performance Center werd er een waar keeperswalhalla door. Ook Jasper Cillessen kwam even kijken.

Een moment van verslapping is er niet bij tijdens deze speciale keepersdag. Wie een dag als een echte Ajacied wil trainen, zal ook een echte Ajax-training ondergaan. En daarbij wordt continu scherpte en aandacht verwacht. En als er iemand afwezig dreigt te raken is daar Serge van den Ban. De 32-jarige keeperstrainer houdt de jonge talenten goed in de gaten. ,,Het is belangrijk dat we ze een beetje houvast geven. Op één dag kan je weinig leren, maar we kunnen ze wel op weg helpen met wat basisoefeningen.”

De keepersdag vormt het slot van een reeks clinics tijdens de kerstvakantie. De afgelopen twee weken werden er een aantal reguliere clinics en een speciale dag voor meisjes op de Toekomst georganiseerd. Voor het eerst maakt een keepersclinic ook onderdeel uit van het aanbod dat Ajax Camps & Clinics iedere schoolvakantie biedt.

Ajax Camps & Clinics organiseerde voor het eerst een speciale keepersdag. Ajax Camps & Clinics organiseerde voor het eerst een speciale keepersdag.

Het niveauverschil tussen de verschillende deelnemers is groot, zo merkt de voormalig doelman van onder meer HFC Haarlem en MVV. Samen met de overige trainers probeert hij iedere keeper daarom zo goed mogelijk te begeleiden. ,,Er zitten een paar talenten tussen, maar ook veel jongens die nog nooit met een keeperstrainer hebben gewerkt. Dat maakt het leuk en uitdagend. Zowel voor hen als voor ons.”

De verschillende groepen dragen allemaal de naam van een beroemde doelman. Edwin van der Sar, Fred Grim, Carlo l’Ami, Stanley Menzo, Maarten Stekelenburg, Kenneth Vermeer, Mickey van der Hart en Jasper Cillessen zijn deze dag magische namen in de opblaashal van adidas. De magie wordt alleen maar groter als laatstgenoemde zich ook even laat zien. De reservedoelman van Ajax neemt alle tijd voor handtekeningen als hij tijdens de lunch wordt gespot door de deelnemers aan de clinic.

Van den Ban herkent het enthousiasme van de jeugd als geen ander. Als keeperstrainer van de onderbouw van Ajax werkt hij vrijwel dagelijks met jonge keeperstalenten. ,,Als kind ging ik vroeger altijd naar de keepersdagen van Frans Hoek. Geweldig vond ik dat. Zo’n zelfde soort ervaring hebben de deelnemers hier vandaag bij Ajax. Het is mooi om te zien dat zoveel jongens en meisjes keeper willen worden.”

Wil jij ook een keer meedoen aan Ajax Camps & Clinics? Geef je dan nu alvast op voor de clinics in de meivakantie. Via onderstaande link vind je informatie over data, locaties en prijzen.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Ajax Camps & Clinics

De teams met keepers droegen allemaal de naam van een beroemde doelman. De teams met keepers droegen allemaal de naam van een beroemde doelman.
Er deden ook meisjes aan de keepersclinic mee. Er deden ook meisjes aan de keepersclinic mee.
Keeperstrainer Serge van den Ban geeft instructies. Keeperstrainer Serge van den Ban geeft instructies.
Keeper Peter Leeuwenburgh (Ajax A1) was een van de begeleiders tijdens de keepersclinic. Keeper Peter Leeuwenburgh (Ajax A1) was een van de begeleiders tijdens de keepersclinic.
Alle doelmannen werden intensief begeleid. Alle doelmannen werden intensief begeleid.
Sjoerd Woudenberg (keeperstrainer Ajax Vrouwen) geeft uitleg. Sjoerd Woudenberg (keeperstrainer Ajax Vrouwen) geeft uitleg.
De keepers konden een dag lang trainen als een echte Ajacied. De keepers konden een dag lang trainen als een echte Ajacied.
De keepers kwamen uit heel Nederland vandaan. De keepers kwamen uit heel Nederland vandaan.