Menu
Keeperstrainer Splinter onderwijst Chelsea-trainers

Keeperstrainer Splinter onderwijst Chelsea-trainers

Dat de jeugdopleiding van Ajax wereldwijd hoog staat aangeschreven blijkt onder andere uit de vele verzoeken die trainers krijgen om een clinic te verzorgen. Afgelopen weekend was Jan Splinter op uitnodiging bij Chelsea.

Jan Splinter met Chelsea-doelman Petr Cech. Jan Splinter met Chelsea-doelman Petr Cech.

Het contact tussen Splinter en Chelsea stond los van de overgang van Henk ten Cate naar de Engelse topclub. ,,In juli gaven we hier met de jeugdtrainers een clinic aan Engelsen die op trainingskamp waren. Onder hen ook de vijfde keeper van Chelsea en hij vroeg of ik een keer die kant uit zou kunnen komen om bij een inserviceweekend bijscholing te geven aan trainers van Chelsea.” Nadat Ajax zijn keeperstrainer toestemming had verleend, vertrok Splinter afgelopen vrijdag naar Londen. ,,Ik was de enige buitenlandse trainer daar. Dat voelde als een eer. Het betekent dat je ’t goed doet en het was ook een bevestiging naar mezelf toe.”

Op zaterdag stond de keeperstrainer van de jeugd, die voor het derde jaar bij Ajax werkt, met vier Engelse pupillen op het veld. ,,De trainers daar wilden graag weten hoe wij het doen. Hoe trainen wij met de keepers, hoe leidden wij ze op? Bij ons zijn de keepers in de bovenbouw bijna allemaal zelf opgeleid. Bij Chelsea niet. Ze komen weliswaar op achtjarige leeftijd naar de club maar in de elftallen voor zeventien-, achttienjarigen zijn het allemaal buitenlandse jongens. Ook de drie keepers van het eerste zijn allemaal van buiten Engeland afkomstig. De opleiding van Chelsea is nog lang niet zover als die van Ajax. Ik krijg niet het idee dat de keepers er maar wat bij hangen, maar wij zijn meer met een keeper bezig als elfde speler. Daar worden ze nog altijd een beetje als een ballenvanger gezien. Ze vinden Van der Sar zo geweldig. Dan vraag ik me af: waarom maken ze zelf geen Van der Sarretjes? Ik heb anderhalf uur training gegeven zoals ik dat bij Ajax doe. Ik had een circuitje uitgezet waarbij de keepers vanuit vier posities moesten werken. In positie, uit positie. Die oefenstof was nieuw voor ze.”

Behalve op het trainingsveld mocht Splinter zich over het hele complex begeven. ,,Ongelooflijk, wat een trainingscomplex”, klinkt het bewonderend uit de mond van de 42-jarige Leidenaar, die woont in Lisse. ,,Alles traint daar, van klein tot het eerste elftal. Wel zijn er twee gebouwen en je komt als jeugdtrainer niet zomaar het complex op van de selectie. Het eerste elftal heeft vier trainingsvelden tot zijn beschikking; biljartlakens! In de revalidatieruimte hebben ze een bad waarvan de bodem alle kanten op kan kantelen en waarin ze de waterstroom exact kunnen regelen via een aantal jets. Dat bad kost een miljoen euro. Maar door dat te gebruiken, kunnen ze geblesseerde spelers twee tot drie weken eerder terugbrengen dan zonder dat bad.”

Dat Splinter en andere jeugdtrainers veelgevraagd zijn in de wereld, zegt wel wat. ,,Het betekent dat de Ajax jeugdopleiding overal hoog staat aangeschreven. De mensen zijn erg onder de indruk van Ajax, ook bij Chelsea. Ajax wordt overal nog steeds gezien als grote club!”