Menu
Keihard werkend Ajax toch met lege handen

Keihard werkend Ajax toch met lege handen

Ajax had meer verdiend dan de zure 1-0 nederlaag tegen PSV. De ploeg van trainer Danny Blind keek al vroeg tegen een achterstand aan, werkte vervolgens kei- en keihard, maar kwam de vroege 1-0 niet meer te boven. Opnieuw brak het gebrek aan scorend vermogen de Ajacieden flink op. ,,Vandaag viel er wat te halen'', was de terechte conclusie die Blind naderhand trok. Uiteindelijk stonden de Ajacieden met lege handen.

Hét sleutelmoment van PSV - Ajax vond al plaats na elf minuten in de eerste helft. In een poging de doorbraak van Jefferson Farfán te neutraliseren, zette Urby Emanuelson een sliding in. Wat volgde was een gewillige duikeling van de vleugelspeler uit Peru, waarna scheidsrechter Pieter Vink uiterst resoluut richting strafschopstip wees. Een op het oog onschuldige sliding van Emanuelson werd met de penalty en een gele kaart zwaar gesanctioneerd. Te zwaar, vonden ook Blind en Hiddink. De treffer van Timmy Simons, de Belg schoot de strafschop feilloos in het doel van Maarten Stekelenburg, bleek goed voor een 1-0 overwinning.

,,Het verhaal van deze PSV - Ajax is en blijft het moment waarop Vink beslist om een penalty te geven'', aldus Blind in zijn terugblik op de partij. ,,Die beslissing was niet goed, achteraf helemaal niet goed.'' De Ajax-trainer schetste vervolgens twee scenario's. Een waarin zijn ploeg de discutabele inleiding op de penalty glansrijk te boven kwam, door de achterstand eigenhandig om te buigen. Scenario nummer twee had zich in de afgelopen uren voorgedaan. Blind: ,,Als we legio kansen hadden gecreëerd, had ik met de beslissing van Vink kunnen leven. We hebben zelf weinig weggegeven, maar in de eindfase ontbrak het ons telkens aan raffinement en precisie. Uiteindelijk blijft ook het gevoel leven dat de scheidsrechter de beslissing heel resoluut nam, vanuit een positie waaruit hij de situatie ook niet goed kon beoordelen. Hij had nog zijn assistent-grensrechter kunnen raadplegen. Vink zat er naast. Helaas.''

Blinds collega Guus Hiddink ontliep de heikele kwestie niet. De PSV-trainer liet ook in zijn analyse van de topper ietwat verdekt, maar daarom niet minder duidelijk, doorklinken dat Vink de verkeerde beslissing had genomen. ,,Ik kan volledig meegaan in de analyse van Blind'', verkondigde de PSV-coach tijdens de persconferentie in het Philips Stadion. ,,Vink had van zijn looplijnen af kunnen wijken en contra kunnen lopen. Dan had hij het nog beter gezien.''

Tevreden over het spel van zijn ploeg kon Hiddink onmogelijk zijn geweest. De Eindhovenaren lieten zich na de openingstreffer veelal terugdrukken naar de eigen speelhelft. Spits Arouna Koné was vanuit die stelling veelal de aangewezen man voor razendsnel uitgevoerde counters. De Ivoriaan werd prima gedekt door Zdenek Grygera en Hedwiges Maduro. Als de aanvaller het duo al eens achter zich liet, werd zijn inzet geblokt of opgepikt door Ajax-keeper Maarten Stekelenburg. Een andere keer schoot Koné zijn inzet te slap in. Ook Ajacied Ryan Babel was aan de de overzijde niet altijd even gelukkig of scherp. Wesley Sneijder en Nigel de Jong slaagden er evenmin in het doel te vinden.

Dat de thuisploeg zo weinig afdwong, had volgens Hiddink ook te maken met het zware programma van de afgelopen week. Na de zege op AZ en het 0-0 gelijkspel tegen AC Milan wachtte alweer een topduel, tegen Ajax. Zeker qua resultaat - minder qua vertoond spel - hebben de Eindhovenaren een prima week achter de rug.

Ajax begon minder goed tegen Heracles Almelo, boekte vervolgens een prima zege op FC Thun, maar besloot de week toch nog in mineur met de nederlaag tegen PSV. Een achteraf bezien onnodige nederlaag. Een gelijkspel, of zelfs een overwinning, had het spelbeeld van deze PSV - Ajax meer recht gedaan. Het vertoonde spel van de Amsterdammers verdiende een ruime voldoende. Het resultaat was opnieuw beneden de Ajax-maat.

Klik hier voor het fotoverslag van PSV - Ajax