Menu
Kennedy bezorgt Ajax verrassende zege

Kennedy bezorgt Ajax verrassende zege

Ajax heeft de heenwedstrijd tegen Fiorentina in het UEFA Cuptoernooi verrassend met 0-1 gewonnen. De zwartkijkers die vooraf nog een onmogelijke Ajax-missie voorspelden, kregen ongelijk in Florence.

Kennedy zoekt zijn coach op nadat hij er 0-1 van heeft gemaakt. Kennedy zoekt zijn coach op nadat hij er 0-1 van heeft gemaakt.

Kennedy schoot de gasten voorbij de thuisploeg. De Zweed maakte daarmee ook een einde aan een vervelende statistiek. Sinds het seizoen 1994-1995 waren de Amsterdammers er niet meer in geslaagd om een Italiaanse tegenstander op Italiaanse grond te verslaan. De laatste keer dat Ajax daar wel in slaagde was in Triëst. AC Milan werd toen in de poulefase van de Champions League met 2-0 verslagen. Jari Litmanen en Franco Baresi (eigen doelpunt) verzorgden de treffers.
Ajax werd in het Artemio Franchi Stadion gesteund door 1500 supporters. Ietwat weggestopt in een zwaar gebarricadeerde hoek van het stadion, lukte het de Amsterdamse fans uitstekend om van zich te laten horen. Dat de toekijkende Ajacieden werden overstemd door de supporters van de thuisploeg was niet vreemd. De Collettivo Autonomo Viola, zoals de harde kern van Fiorentina zichzelf noemt, stond dicht opeengepakt sfeer te maken in de curva aan de overzijde van het stadion dat in 1931 werd opgeleverd in een curieuze D-vorm.
Gesterkt door de meegereisde aanhang en gebrand op een goede afsluiting van de op voorhand zware heenwedstrijd in Florence, bood Ajax de Italianen prima partij. Al herstelden de gasten zich in de eerste helft wel van een aarzelende start, waarin ‘Viola’ grote kansen liet liggen. Adrian Mutu (schot in handen Maarten Stekelenburg), Alberto Gilardino (volley) en middenvelder Riccardo Montolivo (schot over) ontpopten zich tot de grootste plagen voor Ajax.
,,We misten vandaag vijf spelers, waardoor het elftal op verschillende plekken was gewijzigd’’, vertelde Marco van Basten tijdens de persconferentie. ,,Het was daarom, bijvoorbeeld de eerste twintig minuten, soms wat onwennig. Vooraf was ik blij met een gelijkspel. Maar nu ben ik vanzelfsprekend heel gelukkig met de overwinning.’’
Alleen Luis Suarez was voor de rust bij machte om iets terug te doen. Fiorentina-doelman Sebastien Frey kon de inzet met moeite wegboksen. Op de hectische openingsfase volgde een rommelig vervolg. Ajax en Fiorentina leden te veel balverlies en speelden niet altijd even geconcentreerd.
De vraag of Ajax zich bij de aftrap zou aanpassen aan de subtopper uit de Serie A kon met een ontkennend antwoord worden beantwoord. Micky Sulejmani, Luis Suarez en Kennedy vormden een aanvallend trio in het Artemio Francho. Na de gewonnen Klassieker tegen Feyenoord (2-0) startte Kennedy dus opnieuw in de basis. De Zweed beschaamde het vertrouwen van zijn coach niet. Wat heet. Na een dik uur spelen bezorgde de aanvaller zijn ploeg met een imposante poeier een verrassende voorsprong. Kennedy werd op de rand zestien aangespeeld door Emanuelson, won een metertje terrein en bedacht zich geen moment. Via de onderkant van de lat en stuiterde de inzet over de doellijn van Frey. De rechtsbuiten vierde zijn treffer met een doldriest sprintje dat eindigde in de handen van zijn trainer. Sulejmani vierde het Amsterdamse feestje toen al vanuit de dug-out. Vlak voor de treffer van Kennedy moest de tegenvallende, maar keihard werkende Serviër zijn plek afstaan aan Leonardo.
Ajax had ook geen klagen over een kleine dosis geluk. Kort na de openingstreffer kreeg Montolivo, oog in oog met aanvoerder Stekelenburg, een vrije schietkans. Het oogcontact was er weliswaar, maar tot opluchting van alle Ajacieden struikelde de middenvelder over de bal. De Italiaanse reacties op de tribunes waren er niet minder amusant om. Van pure wanhoop en ontgoocheling trokken sommige Florentijnen zichzelf (bijna) letterlijk de haren uit het hoofd. De wanhoop en de theatrale gebaren van misbaar werden nóg indrukwekkender toen invaller Zdravko Kuzmanovic zijn inzet net over de lat zag scheren.
Ajax zuchtte vooral in de slotfase onder de flink toenemende druk van de thuisploeg. De Amsterdammers bleven uiteindelijk kaarsrecht overeind. Gedisciplineerd spelend vanuit een gedegen organisatie en te grote risico’s vermijdend, werd Ajax uiteindelijk beloond voor alle inspanningen. Oleguer was een van de Ajacieden die het goede voorbeeld gaf. De Spanjaard hoefde zich uitsluitend toe te leggen op verdedigen. De centrale verdediger liet daarbij geen steek vallen. Van Basten: ,,Oleguer was een rots in de branding vandaag.’’
Luis Suarez was uit een vrije trap zelfs heel dicht bij een tweede Ajax-treffer. Met een flitsende voetbeweging keerde Frey de kanonskogel van richting. De Uruguayaan schoot daarna uit de draai ook nog eens net naast.
,,Afgelopen week werd tijdens de vechtsporttraining benadrukt dat we ons niet kwetsbaar moeten maken’’, verwees Van Basten naar de inmiddels befaamde training van afgelopen dinsdag. De Ajacieden maakten op die ochtend kennis met verschillende vechtsportvarianten. De Ajacieden bewezen in Florence de lessen ter harte te hebben genomen. ,,Je moet vanuit een gesloten organisatie kunnen en willen aanvallen. Het was misschien niet heel spectaculair vandaag, maar de juiste spirit en wil om te winnen waren er. Goed en mooi om dat te zien. In principe heeft Fiorentina geen ploeg om het spel te maken. Daarom hebben we hun ook het initiatief gegeven. Wat betreft de kansen die we kregen, waren we in evenwicht. Alleen sloegen wij op het juiste moment toe.’’
Met de kleine overwinning zonder tegentreffers heeft de ploeg van Marco van Basten zich een uitstekende uitgangspositie verschaft voor de returnwedstrijd in de ArenA. Wat de knappe overwinning werkelijk waard is, blijkt pas na de tweede ontmoeting. ,,Wat ik van de return verwacht?’’, zei Van Basten. ,,Het wordt weer een interessante wedstrijd. Ook omdat Fiorentina donderdag nog meer moet komen dan ze vandaag hebben gedaan. Een wedstrijd waarin wij weer willen voetballen. Daarbij moeten we er weer voor zorgen dat we onszelf niet kwetsbaar maken.’’
Een moreel en mentaal winstpuntje nemen de Ajacieden in ieder geval mee uit het fraaie Florence. Ajax tankte donderdagavond een megadosis zelfvertrouwen. Dat belooft veel voor de return.
Ajax - Fiorentina wordt volgende week donderdag vanaf 20.45 uur gespeeld in de Amsterdam ArenA. Voor het UEFA Cuptreffen zijn nog kaarten beschikbaar.
Hier lees je hoe je bij deze kraker aanwezig kunt zijn >>