Menu
Kenneth Vermeer houdt zich pratend scherp

Kenneth Vermeer houdt zich pratend scherp

Kenneth Vermeer is tot op heden een van de uitblinkers in de Nederlandse ploeg op het wereldkampioenschap voor spelers onder de twintig jaar. Tijdens analyses en in commentaren komt de Ajax-keeper keer op keer positief ter sprake. ,,Veel krijg ik niet te doen", reageert de rustige Vermeer vanaf zijn hotelkamer. ,,Maar op de momenten die er wel waren, zat ik er goed bij."

Het waren over de drie wedstrijden die Oranje tot dusverre speelde inderdaad niet meer dan momenten waarop Kenneth Vermeer in actie moest komen. Slechts een keer zag hij de bal achter zich verdwijnen. Veel vaker telde een tegenstander de treffer al, maar wist Kenneth Vermeer de bal fabelachtig te keren en zo zijn ploeg in de wedstrijd te houden. ,,Tegen Japan speelden we een fantastische eerste helft", blikt de Ajacied terug. ,,Het was de eerste wedstrijd van het toernooi, dus erg belangrijk voor ons dat we die zouden winnen. Bij rust stonden we 2-0 voor, maar na het doelpunt van Japan kwamen we onder druk te staan. Voor mij persoonlijk ging het heel lekker bij de paar ballen die ik kreeg."

Zo vaak hoefde hij niet in actie te komen, maar als hij dat moest, dan deed hij het met verve. ,,Ik probeer mij scherp te houden door veel te coachen. Ik praat eigenlijk de hele wedstrijd door om te zorgen dat alles in de verdediging goed staat. Dat doe ik op een normale goede manier. Als het hard moet, dan doe ik het hard. Dat hangt van het moment af."

Tegen Australië was het helemaal een rustige anderhalf uur voor de Ajacied. ,,Die wedstrijd hebben we goed gespeeld en had ik niets te doen. Ja, ik kon de diepte wat uit het spel halen, maar dat was alles. Ook tegen Benin, wat ik als een normale wedstrijd beschouwde hoewel we natuurlijk al zeker waren van de eerste plaats, kreeg ik niet veel te doen. Op het laatst waren er nog twee of drie momenten waarin Benin voor het doel kwam en daar zat ik wel goed bij."

Het niveau van het WK is volgens Vermeer niet anders dan hij is gewend. In de media wordt gesuggereerd dat het Nederlands team in misschien de zwakste poule zat van het mondiale evenement. ,,Ik heb op televisie de andere wedstrijden gezien en volgens mij verschilt onze poule qua niveau niet veel van de andere groepen. Ook is het WK-niveau niet veel anders dan in de Beloftencompetitie waarin ik met Jong Ajax speel."

Maar hoe verder Nederland in het toernooi komt, hoe hoger het niveau zal worden, is ook de mening van Vermeer. ,,Dat denk ik wel. Al is Chili natuurlijk als derde geëindigd in hun groep, dus of het direct zo anders wordt als in de poule weet ik niet. Chili kennen we uit de voorbereiding. Toen wonnen we met 2-1 terwijl we niet met ons sterkste team speelden. Zij zijn best sterk en kunnen goed druk zetten, maar na de 7-0 nederlaag die ze leden (tegen Spanje) zijn ze angstiger geworden. Ze houden veel mensen achter de bal. Maar het is op zich een goede ploeg en we mogen ze zeker niet onderschatten."

De sfeer in het spelerskamp is goed volgens Vermeer, die een kamer deelt met Ajax-collega Ryan Babel. ,,Ryan heeft volledig meegetraind vandaag, dus met hem gaat het goed", aldus zijn roommate . Maandagochtend moesten de mannen vroeg uit de veren, want in verband met de warmte had trainer Foppe de Haan de training om 9 uur gezet. ,,Dat was best vroeg. Maar als ik eenmaal wakker ben dan gaat het wel. Vanmiddag hebben we vrij. Nu rust ik op de kamer en misschien dat we later nog even naar het zwembad gaan. Het is gezellig binnen de selectie. We maken veel grapjes, maar zijn ook serieus. Alles op de goede momenten."

De wedstrijd tegen Chili is woensdagavond om 20.30 uur in Doetinchem. De winnaar van dat duel speelt op zaterdag 25 juni tegen de winnaar van Nigeria-Oekraïne.