Menu
Kennis Ajax gaat wereld over

Kennis Ajax gaat wereld over

De voetbalkennis van Ajax is wereldwijd zeer gewild. Grote groepen voetballiefhebbers, coaches en spelertjes willen daar iets van meekrijgen. Daarom verspreidt Ajax die kennis deze zomer over diverse landen en continenten. Binnenkort vertrekt een groep trainers naar New York, waar onder op een rooftop een clinic wordt gegeven.

In New York wordt er op drie locaties getraind. In New Jersey, Manhattan en Brooklyn zullen in de tweede week van juli Ajax-trainers actief zijn. Academy Consultant Ed van Schaick zal met een groepje naar Amerika vertrekken. ,,Dit is gelopen via Claudio Reyna. Hij was enkele jaren geleden hier te gast om een kijkje in de keuken te nemen. Vervolgens heeft hij een beleidsplan geschreven voor het Amerikaanse voetbal en daar zitten heel veel Ajax-ingrediënten in”, zegt Van Schaick niet zonder trots.

,,Een jeugdcomplex zoals de Toekomst hebben wij niet in Amerika’’, zei Reyna in augustus 2009. ,,Dit is echt een grote en zelfs de beste jeugdopleiding in Nederland. Zover zijn wij nog niet. Daarom is het goed dat de kinderen dit zien. Ze leren hier de voetbalcultuur kennen.’’

Reyna vertelde zijn voetbalvrienden over de Amsterdamse voetbalcultuur en een van hen kwam via de oud-voetballer in contact met Ajax. ,,Hij wilde in Amsterdam een programma doen voor kinderen uit New York. Dat hebben we nu twee keer gedaan. Wij vonden het leuk om ook eens naar New York te komen, met als uiteindelijk doel om een permanente invloed te krijgen in New York. Hoe dat gestalte zou moeten krijgen gaan we deze zomer bespreken.”

Twee jaar geleden werd Ed van Schaick met de D3 kampioen., Twee jaar geleden werd Ed van Schaick met de D3 kampioen.,

In een ver verleden heeft Ajax geprobeerd voet aan de grond in Amerika te krijgen. ,,Ja, dat is niet goed gegaan”, weet Van Schaick die destijds toevallig ook – op een andere locatie - in Amerika werkte. ,, Ajax heeft het wel eens geprobeerd met een club, Ajax Orlando. Die keuze was niet zo heel verstandig”, reageert Van Schaick. ,,Florida is geen voetbalstaat. Daar zijn honkbal en Football de grote sporten. Daar had misschien een andere keuze in gemaakt kunnen worden. Het is nu niet de bedoeling dat we à la Ajax Cape Town een club neer gaan zetten in New York. We doen iets voor de kinderen, ook meisjes, die via try-outs zijn geselecteerd. Er waren namelijk veel te veel aanmeldingen. Op zaterdag doen we iets voor de trainers. Dan is het een beetje theoretisch en wordt de structuur van de opleiding besproken, hoe wij naar de kinderen kijken op het gebied van scouting.”

De goede relatie met mensen in New York loont ook op ander vlak. ,,Omdat ze je kennen, zeggen ze ook ‘we hebben nu een speler’, dan geef ik dat weer door aan de scouting. Omdat je een goede relaties hebt met die mensen, komen ze ook met die tips.”

Van Schaick en zijn team reizen niet alleen richting Amerika. ,,Ik verzorg de kennisuitwisseling naar het buitenland en zal ook nog naar Zweden gaan. Anderen van ons gaan naar Udinese, Cyprus, Noorwegen en onlangs zat ik in Finland. Ik kijk naar elke reis uit, maar New York wordt wel bijzonder”, schat hij in.


Tekst: Ajax.nl
foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (onderste), eigen foto (bovenste)