Menu
Kersttraditie geboren bij Ajax CT

Kersttraditie geboren bij Ajax CT

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we iedere maandag het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In de zeventiende aflevering van dit seizoen blikken we terug op het eerste half jaar van Maarten Stekelenburg als hoofdtrainer van Ajax Cape Town.

Het dubbeltje viel voor Ajax Cape Town deze laatste maand van 2011 de goede kant op, want alle drie de wedstrijden in de feestmaand werden in winst omgezet. Het laatste duel tegen Black Leopards leek in de slotfase op een 3-3 eindstand uit te lopen omdat de gasten in de negentigste minuut de gelijkmaker produceerden. Maar Ajax Cape Town pakte de volle buit in blessuretijd dankzij een treffer van Manyama.

,,Zo'n goede maand hadden we wel even nodig", aldus trainer Maarten Stekelenburg die deze Kerst wegens privé-omstandigheden in Nederland doorbrengt. Dinsdag vliegt hij terug naar zijn gezin om met hen de vakantie door te brengen in Kaapstad. ,,Woensdag was de laatste wedstrijd en het was best moeilijk om de spelers zich te laten focussen op het voetbal. Want de stad Kaapstad heeft al vakantie en dat merk je. Veel mensen uit Johannesburg hebben hier een tweede huisje en trekken daar naartoe. We moesten in de wedstrijd waken voor onderschatting en als je dan in de derde minuut al scoort, denk je de winst in de tas zit. Te laat scoren is niet goed, maar te vroeg ook niet. Het was volkomen terecht dat we in de slotfase de winst pakten."

Stekelenburg liet de kinderen van de spelers en de staf aansluiten bij de laatste training van 2011. Stekelenburg liet de kinderen van de spelers en de staf aansluiten bij de laatste training van 2011.

De dag na de laatste wedstrijd van 2011 stond er een uitlooptraining op het programma. Niet zomaar één, maar een heel bijzondere. De kinderen van de spelers en van de staf mochten aansluiten bij de selectie. ,,Ik hoop dat hiermee een traditie is geboren", reageert Stekelenburg. ,,Alle kinderen hebben hier nu de grote vakantie. We deden samen de warming-up en wat oefeningen. Het was erg geslaagd. Daarna sloten we af met een kerstlunch op Ikamva waar de kerstsfeer in optima forma hing. Kerst is in Kaapstad wel iets anders dan wij dat in Nederland kennen. In Amsterdam zijn alle etalages prachtig versierd, maar dat is hier niet. De kinderen krijgen wel een cadeautje en Kerst wordt wel met familie gevierd maar de beleving is toch anders."

Na de uitlooptraining nam Stekelenburg afscheid van zijn spelers. De geblesseerden ziet hij woensdag 4 januari weer terug, de overige spelers mogen zich een kleine week later weer melden op Ikamva.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax Cape Town