Menu

Kersverse vader Trabelsi krijgt rust voor Groningen

Voor de negende keer staan Ajax en FC Groningen woensdagavond tegenover elkaar in een bekerwedstrijd. Van de acht vorige edities won Ajax vijf keer, speelden de clubs twee keer gelijk en werden de Amsterdammers een keer uitgeschakeld.

Ook vorig seizoen trof Ajax de Groningers in de kwartfinale van het Amstel-Cuptoernooi. Toen eindigde de ontmoeting in de Arena uiteindelijk in een 4-0 zege voor de thuisploeg. Rafael van der Vaart opende de score. Dit duel komt voor hem net op tijd, want maandagavond maakte de middenvelder zijn rentree na drie maanden blessureleed. Scoren deed hij niet tegen Jong Heerenveen, maar een uur voetballen ging hem goed af.

Ook de training dinsdag kon Van der Vaart volop meedoen. Zelf schatte hij na het duel met Jong Ajax in dat hij woensdag wel mee zou kunnen spelen. Uiteraard wil hij zo veel mogelijk wedstrijdritme opdoen, met de twee Champions-Leagueduels voor de boeg. Koeman: ,, Het prettige van Rafael is dat hij op meerdere posities kan spelen. Bij Jong Ajax stond hij de eerste helft linkshalf omdat dat toch de positie is waar hij de laatste tijd speelde. Maar in de tweede helft ging hij dieper spelen. Naast de spits. Hij zit in ieder geval bij de groep. Als de wedstrijd het morgen toelaat, zal Rafael nog wat minuten spelen. We willen graag winnen van Groningen, maar niet ten koste van Rafael.”

Winnen staat woensdag voorop. ,,We moeten de halve finale halen. Dan spelen we uit bij Feyenoord”, aldus Koeman, die aanneemt dat de Rotterdammers Vitesse verslaan. ,,Dat zijn toch mooie wedstrijden. Wij strijden nog op drie fronten mee. We hebben niet het idee dat deze wedstrijd nou eenmaal gespeeld moet worden en we verder wel zien hoe het afloopt. De beker is ook een prijs.”

Ajax doet het morgenavond zonder Hatem Trabelsi. De Tunesische rechtsback heeft rust nodig en is maandag vader geworden van een zoon. ,,Daar mag hij een paar dagen van genieten”, zei Koeman. ,,De selectie zit zo dicht bij elkaar dat anderen kunnen spelen.”

Victor Sikora zit dicht tegen een rentree bij het tweede elftal aan. De buitenspeler zal als het de rest van de week goed gaat maandagavond mee spelen met Jong Ajax.

David Mendes da Silva is weer fit. Hij speelde maandag eveneens in Heerenveen. ,,Hij is fysiek goed. Nu moet hij zijn kans pakken een contract te verdienen”, liet Koeman weten.


Zijn collega Ron Jans moet vijf krachten missen, onder wie Ajacied Pius Ikedia. Ook Magnus Johansson (liesklachten), Anton Jongsma (ziek), Hugo Alves Velame (enkel) en Roy Beukenkamp (hamstring) ontbreken.

Bekeruitslagen Ajax-FC Groningen

25-02-81 Ajax -Groningen 3-0
18-03-81 Groningen-Ajax 1-1
23-04-86 Ajax-Groningen 1-0
05-05-87 Ajax-Groningen 0-0
19-05-87 Groningen-Ajax 0-3
15-03-89 Groningen-Ajax 3-0
23-01-91 Ajax-Groningen 3-1
07-02-02 Ajax-Groningen 4-0