Menu
Keurige gastheer staat met lege handen

Keurige gastheer staat met lege handen

De Ajax Zaterdag 1 kreeg zaterdagmiddag hoog bezoek. Bij de eerste thuiswedstrijd in de Topklasse was landskampioen Spakenburg de tegenstander. Ajax toonde zich een keurige en adequate gastheer, maar bleef wel met lege handen achter: 1-2.

Een ontspannen sfeer hangt in de bestuurskamer van sportcomplex de Toekomst. Bewonderend tuurt de goed vertegenwoordigde delegatie van SV Spakenburg, die in totaal zes bestuursleden telt, naar het zilverwaar aan de muur. Zelf heeft de amateurgrootmacht over prijzen en trofeeën nooit te klagen gehad, maar het pracht en praal aan de wand - onder meer twintig schalen - kan zichtbaar op bekoring rekenen.

De gedachten gaan terug naar het seizoen 2008-2009 toen beide teams elkaar voor het laatst troffen. Destijds was de Hoofdklasse B het speeldecor. Een mooie anekdote valt op tafel. De toenmalige speaker van Spakenburg, inmiddels bestuurslid, vertelt hij dat bij de laatste ontmoeting in Amsterdam zelf de microfoon ter hand nam. Hij verving zijn verhinderde collega van Ajax.

Sindsdien is er veel veranderd. De Topklasse heeft zijn intrede gedaan als hoogste amateurniveau van Nederland en Spakenburg mocht twee kampioenschappen en een landstitel bij de amateurs bijschrijven. Zes jaar na dato heeft Ajax Zaterdag 1 zich weer als opponent opgeworpen. Een unicum heeft zich daarmee voortgedaan. Voor het eerst is Ajax met vier teams - Ajax 1, Jong Ajax, Ajax Vrouwen en Ajax Zaterdag - op het hoogste niveau actief.

De promotie naar de Topklasse heeft voor Ajax ook zijn weerslag op de organisatie. De KNVB
verplicht de aanwezigheid van stewards. Zelf heeft Ajax er zes ter beschikking gesteld. Spakenburg nam voor de gelegenheid datzelfde aantal mee. Daarnaast wordt er ook entree geheven. Dat was voorheen in de Hoofdklasse niet het geval.

Vijf euro moeten supporters, die geen seizoenkaart van Ajax hebben, neertellen om de eerste thuiswedstrijd van Ajax Zaterdag in de Topklasse te aanschouwen. Zo’n zeshonderd toeschouwers hebben de moeite genomen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de fans van Spakenburg in de meerderheid zijn. Dat is geen verrassing. Voetbal is populair in Bunschoten-Spakenburg, het dorp dat door voetbal verdeeld is in twee kampen: het blauw van Spakenburg en het rood van IJsselmeervogels - ook wel het Ajax van het amateurvoetbal genoemd.

Vreugde bij Ajax na de gelijkmaker van Lars Middelwijk. Vreugde bij Ajax na de gelijkmaker van Lars Middelwijk.

Vele fans offeren wekelijks hun vrije zaterdag op om hun favorieten aan het werk te zien. Zij schromen daarbij niet om hun voetbalvoorkeur te tonen. Overal duikt blauwe kledij op. De plukjes jeugdspelers met Ajax-trainingspakken geven het geheel een kleurrijk beeld.

De Spakenburg-fans mopperen veel. Aanvankelijk over het feit dat de wedstrijd niet op het hoofdveld wordt gespeeld. Die eer is voor Ajax B1 en FC Utrecht B1 weggelegd. Daarnaast geeft het Spakenburgse spel voer tot discussie. Na een moeizame beginfase komt Ajax Zaterdag 1, dat vorige week verloor van Barendrecht, steeds beter in de wedstrijd. In de tweede helft is er zelfs sprake van een Amsterdamse overwicht. Dat hadden de Spakenburgers, die vorige week over Rijnsburgse Boys heenwalsten, niet ingecalculeerd.

Tien minuten voor tijd komt Spakenburg toch op voorsprong, via invaller Joel Tillema. Een minuut later staat het alweer gelijk. Linksbuiten Lars Middelwijk ramt een vrije trap schitterend in de winkelhaak. De Ajax-bank springt massaal op en balt de vuist. De euforie maakt twee minuten later alweer plaats voor teleurstelling. Peter de Lange brengt na weifelend verdedigingswerk van Ajax de bezoekers de zege.

Teleurgesteld en met gebogen hoofd druipen de Ajacieden af. Trainer Bart Logchies maakt allesbehalve een geknakte indruk. Hij is zelfs trots en roemt het spel van zijn ploeg in de tweede bedrijf. Logchies is ook over de ambiance te spreken. ,,Mooi toch, het was precies goed. Spakenburg nam veel mensen mee en er waren ook aardig wat neutrale toeschouwers. Het is jammer dat we ons niet hebben kunnen belonen met een punt.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Doelman Alex Sacca is verslagen. Doelman Alex Sacca is verslagen.
Kenneth Misa Danso had aardige kansen in de eerste helft. Kenneth Misa Danso had aardige kansen in de eerste helft.
Siver Abdulrahman kan het schot van Peter de Lange niet keren. Siver Abdulrahman kan het schot van Peter de Lange niet keren.