Menu

Kies een Ajacied in UEFA's Top 50

De Europese voetbalunie (UEFA) stelt speciaal voor het komende jubileumjaar, waarin de bond 50 jaar bestaat, een top-50 samen van de beste Europese voetballers in dat tijdperk. Onder hen vele Ajacieden, van Johan Cruijff tot Marco van Basten, van Danny Blind tot Ruud Krol.

In totaal zijn er achttien Nederlanders zijn onder de 250 genomineerden. Uiteindelijk bepaalt het publiek via een stemming wie er in de top-50 komt.

Uit elk decennium moeten tien spelers worden gekozen, zodat de verdeling over het totale tijdvak een eerlijke is. Voor Nederland zijn vanzelfsprekend spelers als Cruijff, Van Basten en Gullit genomineerd, maar bezoekers van de website van de UEFA kunnen ook kiezen voor Danny Blind.

Opvallend is dat veel genomineerde Ajacieden nog altijd aan Ajax zijn verbonden als trainer. Zo heeft Danny Blind de leiding over de jeugdopleiding, staan Ronald Koeman en Ruud Krol dagelijks op het veld met het eerste team en assisteert Marco van Basten als trainer bij Jong Ajax.

De achttien genomineerde Nederlanders: Marco van Basten, Dennis Bergkamp, Danny Blind, Frank de Boer, Johan Cruijff, Edgar Davids, Ruud Gullit, Arie Haan, Willem van Hanegem, Patrick Kluivert, Ronald Koeman, Ruud Krol, Coen Moulijn, Johan Neeskens, Ruud van Nistelrooy, Rob Rensenbrink, John Rep en Frank Rijkaard.

Stem op jouw favorieten via de banner op de homepage van de UEFA-website .