Menu
Kippenvel voor Roy Ouwerkerk

Kippenvel voor Roy Ouwerkerk

De duizenden supporters kenden de meeste Ajacieden al van voor tot achter bij de eerste training. En voor wie nog twijfelde, stond de naam achterop het shirt. Maar wie was toch die jongen in dat zwarte tenue? Voor doelman Roy Ouwerkerk was het een merkwaardige maandag.

Voor de achttienjarige Roy Ouwerkerk werd de maandag opeens heel anders dan hij had verwacht.

Omdat doelman Kenneth Vermeer een verbranding aan zijn borst opliep en als gevolg daarvan niet kon meetrainen én omdat Maarten Stekelenburg nog een week vakantie heeft, mocht Roy Ouwerkerk zijn opwachting maken bij de eerste training. Voor Vermeer balen, want hij had zich heel iets anders voorgesteld van zijn 'comebackdag'.

Vermeer was een jaar verhuurd aan Willem II, maar zat op de eerste dag van het seizoen niet in de kleedkamer maar in het ziekenhuis. ,,Ik had mij zaterdag verbrand door kokend water. Het valt wel mee hoor, ik denk dat ik vrijdag wel weer kan trainen. Maar ik had vandaag graag op het veld gestaan, als je ze ziet voetballen dan wil je zelf ook. Maar gelukkig kan ik wel lopen en mij dus goed in conditie houden."

Vermeer, die zich volgende week bij het Olympisch elftal meldt, is een ervaring rijker door zijn huurperiode in Tilburg. ,,Vooral mentaal ben ik sterker geworden. Ik kom uit de jeugd van Ajax en werd bijna elk jaar kampioen, wist bijna niet wat verliezen was. Bij Willem II maakte ik mee dat het tegen kan zitten en dat je niet altijd wint. Bovendien weet ik nu ook wat spelen tegen degradatie is. Gelukkig voor mij en voor Willem II hebben we het seizoen nog goed kunnen afsluiten, want ik had niet graag een degradatie achter mijn naam staan. Zeker niet als je een jaartje bent verhuurd aan een club en afscheid neemt met degradatie."

Na de wedstrijd tegen Ajax in de ArenA kreeg Vermeer een belletje van toenmalig technisch directeur Martin van Geel. ,,Hij zei dat Ajax mij graag terug wilde. Dat wilde ik ook, al weet je wel dat je hier minder speelminuten krijgt. Maarten Stekelenburg heeft een uitstekend seizoen gedraaid en was in veel wedstrijden de belangrijkste man. Je kan zeggen 'helaas voor mij', maar aan de andere kant word ik daar ook beter van. Ik hoop dat ik volgend seizoen regelmatig bij de wedstrijdselectie zit, maar dat zal al moeilijk genoeg worden. Dennis Gentenaar is namelijk ook een goede keeper."

Roy Ouwerkerk mocht meetrainen vanwege de blessure van Kenneth Vermeer. Roy Ouwerkerk mocht meetrainen vanwege de blessure van Kenneth Vermeer.

Omdat Vermeer moest afhaken, stond opeens Roy Ouwerkerk op het veld tussen de grote mannen. Voor de achttienjarige keeper was dat net zo'n verrassing als voor de duizenden fans. ,,Het is mijn tweede jaar bij Ajax en ik zou vandaag voor het eerst met Jong Ajax gaan trainen. Tien minuten voor tijd hoorde ik echter dat ik met het eerste moest meetrainen. Ik kreeg direct kippenvel over mijn hele lichaam en de emoties kwamen los. Maar het ging zo snel, dat ik geen tijd had om zenuwachtig te worden. Ik ben een hele ervaring rijker na vandaag. Trainen met zoveel mensen om je heen! Ik heb met iedereen kennisgemaakt, ook met trainer Marco van Basten. Ik train de hele week nog mee met Ajax 1 en daarna weer bij Jong Ajax. Wie de eerste keeper van Jong Ajax wordt, is nog niet bekend. Dat gaat tussen mij en Sergio Padt, al zal Kenneth Vermeer waarschijnlijk ook veel spelen in Jong Ajax."