Menu
Kishna: 'Dit moet mijn seizoen worden'

Kishna: 'Dit moet mijn seizoen worden'

Het is alweer ruim drie jaar geleden dat de toen zestienjarige Ricardo Kishna zijn eerste contract bij Ajax tekende. In die korte periode is Kishna razendsnel volwassen geworden, mede door zware blessures in die beginperiode. Vanaf afgelopen februari mocht hij ruiken aan het échte werk, maar: ,,Dit moet mijn seizoen worden”, zegt de linksbuiten vastbesloten op de eerste trainingsdag in De Lutte.

Na die eerste oefensessie op het veld van SV De Lutte tuurt Ricardo Kishna, voordat hij zich meldt voor het interview, op de tablet van performance coach Björn Rekelhof. Niet alleen de staf, maar ook de spelers zelf lijken steeds meer geïnteresseerd in cijfertjes: ,,Ik wilde weten hoeveel meters ik deze training heb gelopen”, legt hij ontspannen uit. ,,Die afstand was goed, precies het gemiddelde van de groep. Dat was keurig.”

Die wetenschap stemt hem tevreden. Kishna was sowieso blij met invulling van de training in De Lutte. De accenten komen meer en meer te liggen op onderdelen waar hij zijn kwaliteiten kan aanspreken. ,,Het trainingskamp in Oostenrijk vond ik erg pittig”, blikt de in Den Haag geboren aanvaller terug. ,,We gingen een aantal keren met de fiets berg op en dan ging ik gewoon door mijn grens heen. Dat was wel even zwaar, vooral mentaal. Maar achteraf heb je wel een goed gevoel. Nu is de trainingsstof wat veranderd. De eerste weken was meer duurtraining en nu komt er meer snelheid in. We hebben voor het eerst kleine partijen gespeeld. Dat bevalt mij beter. Je komt meer aan de bal en dat is gewoon leuker. Nu komen we bij mijn kwaliteiten terecht.”

Ricardo Kishna in duel met Mitchell Dijks. Ricardo Kishna in duel met Mitchell Dijks.

En die kwaliteiten wil hij straks weer op het grote podium laten zien. ,,Vorig seizoen mocht ik een paar keer proeven, een kijkje nemen. Nu ben ik er vanaf het begin bij en wil ik mij het hele seizoen laten zien. Dat is een wereld van verschil met vorig jaar. Natuurlijk was ik vorig jaar trots dat ik erbij kwam. Nu zijn de verwachtingen anders. Dat mag ook. Mijn eigen verwachting is ook anders. Er mag ook meer van mij gevraagd worden vind ik. Dat hoort erbij. Ik wil een belangrijke speler worden, veel wedstrijden spelen, doelpunten maken en assists geven vanaf de linksbuitenpositie; dat is mijn eerste positie. Voor Viktor Fischer is het zonde dat hij zo lang geblesseerd is, maar nu is daar een plekje vrij gekomen en moet ik mij laten zien.”

Afgelopen seizoen heeft het grote publiek hem in de ArenA al gezien. Heel lastig is het niet om het persoonlijk hoogtepunt in al zijn Ajax-jaren te raden: ,,De mooiste herinnering is wel het eerste doelpunt dat ik in de ArenA maakte tegen AZ, in mijn officiële competitiedebuut. Dat ik dat debuut zo mocht afsluiten met een doelpunt is fantastisch natuurlijk.” Die treffer werd door de supporters op Ajax TV direct uitgeroepen tot Doelpunt van de maand februari.

Hopelijk komen er voor Kishna in die categorie nog meer bekers bij. Dat zou betekenen dat hij er flink op los heeft gescoord. ,,Ik heb geen bepaald getal in mijn hoofd over hoeveel doelpunten ik zou moeten maken. In belangrijke wedstrijden, maar ook in kleine wedstrijden moet ik beslissend zijn. Ikzelf en de mensen die de duels kijken weten wanneer iemand belangrijk is. Dat moet er gewoon vanaf stralen.”

De linksbuiten weet ook waar hij aan moet werken: ,,Toen ik vorig seizoen aansloot bij het eerste had ik het conditioneel lastig, het was een heel verschil met de jeugd. Dus daar kan ik een stap in maken. Ook de continuïteit kan beter. Niet een half uur goed spelen en zestig minuten niet, maar echt negentig minuten - of alle speeltijd die je krijgt - aanwezig zijn. Dat is lastig, maar de momenten die je krijgt moet je volledig benutten. Je bent weliswaar afhankelijk van de mogelijkheden die je krijgt; toch kan je ook in een wedstrijd helpen door ballen op de eisen. Daar moet ik nu mijn kracht uit halen.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst