Menu
Kishna helpt Ajax langs Heerenveen

Kishna helpt Ajax langs Heerenveen

Ricardo Kishna heeft Ajax aan een ruime 4-1-zege op sc Heerenveen geholpen. De buitenspeler speelde slechts het laatste half uur maar met een assist en een goal was hij de grote man. Ajax stond bij rust nog met 0-1 achter, maar speelde de tweede helft dankzij een rode kaart voor doelpuntenmaker Slagveer met een man meer.

In de wetenschap dat Ajax koploper PSV op een punt kon naderen, trof de ploeg zaterdagavond Heerenveen. De Friese formatie had weliswaar negen punten minder dan Ajax maar was volgens trainer Frank de Boer een gevaarlijke tegenstander. En dat bewezen de Friezen een uur lang.
De Boer kon beschikken over een nagenoeg fitte selectie. Dat was gezien de twijfelgevallen na de interlandperiode (Lasse Schöne en Lucas Andersen keerden geblesseerd terug uit Denemarken) een positief gegeven. Gezien het uitverkochte huis hadden ook de supporters er vol vertrouwen in dat zij een mooie wedstrijd tegen Heerenveen te zien zouden krijgen.

Vreugde na de goal van Ricardo Kishna. Vreugde na de goal van Ricardo Kishna.

Maar dat viel aanvankelijk tegen. De eerste helft kenmerkte zich door slordig spel waarin de Ajax-defensie veel moeite had de bal in bezit te krijgen of te houden. Hoewel Luciano Slagveer met een kopbal in de zevende minuut al een waarschuwing had afgegeven, was het toch Ajax dat bijna op voorsprong kwam. Na een prachtige pass van Thulani Serero tipte Ricardo van Rhijn de bal prachtig richting doel. Helaas ging de inzet naast. In de achttiende minuut opende Slagveer de score. Een afgeslagen corner kwam voor de voeten van de Heerenveen-speler en met een fraaie volley opende hij de score, 0-1.

Slagveer zou sowieso de man van de eerste helft worden, want iets voor rust kreeg hij - omdat hij aan het shirt van Nicolai Boilesen trok - zijn tweede gele kaart. Kort daarna kon ook trainer Dwight Lodeweges vertrekken wegens commentaar op de leiding. Grote kansen had Ajax in de eerste helft nauwelijks afgedwongen, waardoor de 0-1-ruststand een vrij logische was.

In de tweede helft had Ajax optimaal gebruik moeten maken van de man-meer-situatie. Maar echt lekker wilde het allemaal niet vlotten. Ballen sprongen van de voeten af, passes kwamen niet lekker aan en grote kansen werden om zeep geholpen. Zo verzuimde El Ghazi in de vijftigste minuut de trekker over te halen, nadat Milik op rechts zijn man had gedold, goed had voorgegeven waar Klaassen de keeper op zijn weg vond. El Ghazi tikte van dichtbij te zacht in, waardoor Nordfeldt kon redden.

Maar in de 66e minuut kwam dan toch de gelijkmaker. Invaller Ricardo Kishna en Lucas Andersen verdienden een corner. Die werd kort genomen, kwam weer bij Andersen die voorgaf. Daar tikte Daley Sinkgraven - net voordat Anwar El Ghazi zou binnenschieten - de bal over zijn eigen doellijn, 1-1. Zes minuten later kwam de treffer wel volledig op zijn naam. Het was Kishna die de bal gaf op de rechtsbuiten die prachtig uithaalde, 2-1. Een minuut later joeg Kishna goed door op Marzo, waardoor hij de bal kon onderscheppen. Met een prachtig geplaatst schot bekroonde hij zijn uitstekende invalbeurt (waarin hij met een schitterend hakje het publiek ook op de banken kreeg) met een mooie goal, 3-1. Hij was zo blij met zijn eerste goal van het seizoen dat hij direct zijn shirt uittrok en daarvoor uiteraard de gele kaart van Blom ontving. De Boer was daar niet over te spreken: ,,Daar kan ik boos om worden, ja. Ik was blij met de goal, maar een stuk minder blij toen hij zijn shirt uittrok."

Ajax voerde de stand verder op. Invaller Kolbeinn Sigthórsson werd door Otigba gevloerd in het strafschopgebied. Collega-spits Milik velde vervolgens het vonnis door hard in de rechterhoek te schieten, 4-1. Omdat Milik in de slotseconde van de wedstrijd een open kopkans over het doel werkte, was 4-1 tevens de eindstand. De Boer: ,,Dit is een goede uitslag. Ik ben tevreden over de 4-1, maar we weten allemaal dat het beter moet."

Zo won Ajax de generale repetitie voor het Champions League-duel van aanstaande dinsdag tegen PSG met ruime, ietwat geflatteerde, cijfers.


Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Na een moeilijke start was er dan toch de gelijkmaker: een eigen doelpunt van Sinkgraven in de 66e minuut. Na een moeilijke start was er dan toch de gelijkmaker: een eigen doelpunt van Sinkgraven in de 66e minuut.
Lasse Schöne maakte vorig jaar drie goals tegen Heerenveen, maar bleef dit keer zonder doelpunt. Lasse Schöne maakte vorig jaar drie goals tegen Heerenveen, maar bleef dit keer zonder doelpunt.
Ricardo van Rhijn met een rush over de rechterflank. Ricardo van Rhijn met een rush over de rechterflank.
Kishna loopt juichend weg als hij de 3-1 maakt. Frank de Boer was natuurlijk ook blij met de treffer maar had liever gezien, dat hij zijn shirt had aangehouden. Kishna loopt juichend weg als hij de 3-1 maakt. Frank de Boer was natuurlijk ook blij met de treffer maar had liever gezien, dat hij zijn shirt had aangehouden.
Anwar El Ghazi wint het luchtduel. Anwar El Ghazi wint het luchtduel.
Niklas Moisander zag zijn verdediging één tegendoelpunt incasseren. Niklas Moisander zag zijn verdediging één tegendoelpunt incasseren.
Arek Milik pikte zijn goaltje weer mee, een penalty dit keer. Arek Milik pikte zijn goaltje weer mee, een penalty dit keer.
De Boer: 'Een mooie uitslag, maar dat het beter moet, is duidelijk.' De Boer: 'Een mooie uitslag, maar dat het beter moet, is duidelijk.'
Ricardo Kishna en Anwar El Ghazi zijn blij na de zege op Heerenveen. Foto PRO SHOTS/Stanley Gontha Ricardo Kishna en Anwar El Ghazi zijn blij na de zege op Heerenveen. Foto PRO SHOTS/Stanley Gontha